Chat si transfer de fisiere intre doua calculatoare conectate prin cablu LAN

O modalitate de a interactiona cu un alt calculator sau cu mai multe este prin intermediul unei retele locale, folosind un dispozitiv de retea precum router sau switch. Dar cum nu intotdeauna este posibila sau la indemana folosirea unui astfel de dispozitiv, tocmai pentru ca nu este la fel de portabil precum un laptop de exemplu - avand nevoie de alimentare cu energie electrica, sunt cazuri in care conectarea intr-o retea locala a doua calculatoare este posibila doar folosind un cablu lan.

Am scris deja intr-un alt articol despre cum sa transferi date de pe un calculator pe altul printr-un cablu de retea, insa in articolul curent am sa prezint cum sa folosesti un program de mesagerie locala pentru a crea atat un chat cat si posibilitatea de a transfera fisiere sau chiar foldere.

In primul rand este nevoie de un program de mesagerie pentru retele locale - LAN Messanger - si un cablu lan. Pentru ca o conexiune intre doua calculatoare sa fie realizata, pe langa conectarea fizica, trebuie sa fie configurata o retea functionala intre acestea, iar acest lucru se face prin atribuirea de IP-uri diferite pe fiecare calculator. Pentru a face acest lucru introdu capetele cablului lan la cele doua calculatoare si atribuie adresele IP pe fiecare calculator urmand pasii de mai jos.

Deschideti centrul de retea si partajare efectuand click dreapta pe iconita de retea iar din meniul care apare dati click pe "Open network and Sharing Center".

Mai departe optati pentru schimbarea setarilor adaptorului, "Change adapter settings".

Din lista cu adaptoarele existente pe sistem dati click dreapta pe adaptorul de internet prin cablu si alegeti optiunea "Properties".

Din fereastra care apare selectati "Internet Protocol version 4 (TCP/IPv4)" (1) si dati click pe butonul "Properties" (2), apoi incepeti atribuirea manuala a IP-urilor bifand optiunea "Use the following IP address" si introduceti in campul "IP address" o adresa de forma 192.168.1.x, unde x este o data 2 pentru un calculator si 3 pentru celalalt calculator, "Subnet Mask" este 255.255.255.0 iar "Preffered DNS server" este 192.168.1.1. Salvati setarile facute apsand "OK" in fiecare fereastra.

Dupa efectuarea acestor setari, pentru ca acestea sa fie puse in aplicare fara un restart al calculatorului, pe fiecare calculator trebuie dezactivat adaptorul si reactivat din nou sau cel mai sigur reporneste amandoua calculatoare. Apoi, deschide pe ambele calculatoare programul LAN Messanger. Rezultatul: calculatoarele vor fi vizibile, putandu-se initia schimb de mesaje sau transfer de date de la un calculator la altul.

Nota: Conectarea ulterioara la internet cu setarile curente nu este de regula posibila, trebuind ca acestea sa fie restabilite asa cum erau inainte de modificare. Acest lucru se poate face eliminand modificarile din (3) si (4) din imaginea anterioara - mai exact selectandu-se "Obtain an IP address automatically" si "Obtain DNS server address automatically".
- Anunțuri sponsorizate -