Ce presupune freelancing-ul si ce inseamna sa fii freelancer

Internetul este folosit in mod frecvent in aproape toate aspectele vietii de zi cu zi. Din acest motiv nu doar ca acesta este folosit in scopuri personale dar si in cele profesionale. Astfel, o persoana poate presta servicii pe internet fara ca aceasta sa fie neaparat angajata intr-o intreprindere, cu alte cuvinte isi ofera serviciile independent - fiind in acelasi timp atat sef cat si angajat. O astfel de persoana mai este denumita si freelancer sau liber profesionist.

Articolul de fata este structurat in mai multe sectiuni menite de a descrie in ansamblu ce este freelancing-ul si ce inseamna sa fii freeelancer. Pentru o navigare rapida la o anumita sectiune foloseste link-urile de mai jos.

Sectiuni articol:

Ce ce se ocupa un freelancer?


Freelancing-ul, domeniul de activitate in care este incadrat un freelancer, reprezinta o arie de activitati pentru care o persoana care lucreaza pe cont propriu este remunerata. O activitate de freelanging presupune atat cautarea de noi clienti cat si posibilitatea ca potentialii clienti sa apeleze ei insusi la serviciile oferite de catre freelancer - ceea ce inseamna ca acesta trebuie sa aiba o imagine profesionala proprie si sa isi expuna portofoliul si experianta online(de regula pe un blog sau un website). Odata ce se iveste un potential client, freelancer-ul va trebui sa comunice eficient cu acesta pentru a reusi sa propuna un proiect care sa corespunda nevoilor clientului si in plus va trebui sa estimeze timpul necesar pentru finalizarea proiectului cat si pretul de prestatie; daca astfel de estimari nu sunt obiective ducand la intarzierea finalizarii proiectului sau marirea pretului, se poate ajunge la neintelegeri solutionabile sau nu, care afecteaza pe viitor gradul de incredere in freelancer. Apoi, mai este si partea birocratica si financiara; cum freelancer-ul trebuie sa se ocupe de toate aspectele ce tin de desfasurarea activitatii de freelancing, acesta va trebui sa se ocupe si de documentele legale, de exemplu emiterea facturilor - daca este cazul - sau plata taxelor catre stat.

Freelancing-ul este asociat de regula cu o activitate care necesita creativitate sau/si experienta practica iar rezultatul final (produsul) poate fi livrat clientului prin intermediul internetului.

Domeniile de activitate in care exista un numar semnificativ de freelanceri sunt:
  • Copywriteing si contentwriteing - scrierea de articole sau de diferite tipuri de continut textual, de exemplu cele destinate promovarii unor produse;
  • Programare in diverse limbaje si dezvoltarea de programe/aplicatii;
  • Design grafic - crearea digitala de elemente grafice, de exemplu logo-urile firmelor sau modificarea de imagini in Photoshop;
  • Webdesign - dezvoltarea unui sablon ce reprezinta aspectul grafic al unui website si implementarea aplicatiei web pe baza acelui sablon;
  • Productie si editare video -  presupune crearea si manipularea de materiale video in variate scopuri: reclame, tutoriale, animatii etc.;
  • Traducere texte si documente - traducerea de texte dintr-o limba intr-alta;
  • Servicii de optimizare pentru motoarele de cautare (SEO) - marirea vizibilitatii unui site sau unei pagini web pe motoarele de cautare in functie de domeniu, topic sau cuvinte cheie.

  Ce calitati trebuie sa aiba un freelancer?


In primul rand, un freelancer trebuie sa aiba experienta in ceea ce face si sa cunoasca foarte bine nisa in care doreste sa activeze. De exemplu in cazul unui programator acesta trebuie sa cunoasca bine un anumit limbaj de programare si sa fi dezvoltat deja mai multe aplicatii; in acest mod el devine familiarizat cu modul de lucru dar si cu eventualele dificultati sau probleme care se pot ivi. Mai mult decat atat, cunoasterea unei limbi straine (sau a mai multora) cu un grad mare de raspandire - engleza neaparat - este un aspect la fel de important, asta pentru ca pe de-o parte face posibil accesul la un numar mult mai mare de clienti si pe de alta parte pentru ca este posibila documentarea din alte surse decat cele in limba romana (si de regula aceste surse sunt mai detaliate sau de-o mai buna calitate).

In al doilea rand, trebuie sa aiba abilitati de comunicare foarte bune, gradul lui de succes in a-si asigura un venit din freelancing fiind dependent de cat de bine comunica si negociaza cu clientii atat in faza initiala - cand sunt prezentate si dezbatute aspectele proiectului propus de client, cat si in timpul dezvoltarii proiectului si de ce nu, chiar si dupa finalizarea proiectului.

In al treilea rand, organizarea muncii necesare pentru finalizarea proiectului si managementul timpului sunt foarte importante. Experienta este un factor decisiv insa cum fiecare proiect presupune anumite elemente de noutate, exista riscul ca anumite aspecte sa nu fie prevazute iar dezvoltarea proiectului sa intarzie intr-un anumit stadiu - tocmai de aceea este bine ca termenul de finalizare al proiectului (deadline-ul) sa fie putin peste cat ar fi indeajuns, daca proiectul este terminat mai devreme atunci acest lucru constituie un punct pozitiv atribuit serviciilor prestate de freelancer. Per total, aspectele esentiale sunt organizarea eficienta a muncii si identificarea de cat mai din timp a posibilelor probleme.

Si nu in ultimul rand, un freelancer trebuie sa urmareasca o dezvoltare pe termen lung iar asta presupune perseverenta, portofoliul dobandit fiind acela care promoveaza de la sine calitatea muncii depuse. Mai mult decat atat, feedback-ul dat de catre clientii cu care s-a lucrat poate reprezenta un criteriu urmarit de catre alti eventuali clienti, plus ca, daca fostii clienti sunt multumiti de munca facuta de freelancer acestia il pot recomanda mai departe si altor persoane sau firme.

  Riscurile si dezavantajele de a fi freelancer


De regula, freelanceri nu fac un contract cu clientul pentru munca depusa ci vor fi remunerati dupa finalizarea proiectului, eventual vor solicita un anumit procent din suma de bani inainte, pentru a fi siguri ca clientul este intradevar interesat atat de finalizarea proiectului cat si de a onora munca freelancer-ului cu suma stabilita. Lipsa unui contract de munca aduce o serie de dezavantaje, cel mai important de amintit este inexistenta asigurarii de sanatate plus a altor beneficii precum zile de concediu platit. Se poate face totusi o asigurare privata insa pentru a reusi sa o platesti si sa obtii si un venit din care sa traiesti va trebui sa fii intr-o goana continua dupa clienti, plus ca neavand un program de lucru stabil se poate intampla sa diminuezi timpul petrecut in activitatile vietii personale.

Asadar, principalele riscuri la care se supun freelancerii sunt:
  • de a nu fi platiti pentru munca depusa;
  • de a ramane fara clienti;
  • de a avea de-a face cu clienti pretentiosi sau cu care nu se poate stabili o comunicare eficienta sau care pur si simplu nu inteleg in ce consta proiectul si deci la terminarea proiectului de catre freelancer acesta va fi nemultumit, solicitand modificari substantiale;
  • de a nu obtine constant un anumit venit.

  Expunerea portofoliului si gasirea clientilor


Clientii reprezinta cel mai importat aspect al activitatii unui freelancing, ca si in cadrul majoritatii companiilor; chiar daca freelancer-ul are experienta si presteaza munca de calitate, daca nu exista clienti care sa stie de existenta acestuia sau daca acesta nu isi poate gasi clienti, respectiv nu ii poate convinge sa il plateasca ca sa realizeze o anumita munca sau proiect in folosul lor, atunci clar acesta nu va putea obtine venituri in acest mod. De aceea, promovarea imaginii de sine ca profesionist este necesara pentru orice freelancer, iar acest lucru se traduce prin expunerea portofoliului, experientei dobandite, a CV-ului dar si parerea fostilor clienti despre freelancer.

Un freelancer isi poate expune portofoliul (adica experienta concreta) si alte informatii relevante in doua moduri. Fie isi va oferi serviciile prin intermediul unui site de specialitate in domeniul in care are experienta,de exemplu pe un blog sau pe un website de prezentare, fie prin intermediul unei platforme de prestare servicii de freelancing. Cu atat mai bine ar fi sa fie in ambele modalitati. Prima varianta este distinata in special pentru atragerea clientilor - acestia fiind cei care vor contacta freelancer-ul pentru realizarea unui proiect. A doua varianta este conceputa in special pentru a permite freelancer-ului sa aplice la realizarea unui proiect - putand aplica mai multi freelanceri pentru acelasi proiect iar clientul este acela care decide cine sa realizeze proiectul dorit pe baza portofoliului, experientei si gradului de incredere ale tuturor celor care au aplicat sa realizeze proiectul.

  Platforme de freelancing


In cele mai multe cazuri, freelancerii vor folosi o platforma de freelancing pentru a-si cauta clienti si din fericire exista o multime de astfel de platforme, care au un numar mare atat de freelanceri disponibili cat si de clienti.

Avantajul clientilor fiind acela ca nu trebuie neaparat sa apeleze la o firma specializata pentru a realiza un anumit proiect (deseori acesta nefiind unul complex sau foarte dificil), care, normal, au preturi mult mai mari in comparatie cu cele solicitate de un freelancer.

Pentru freelanceri, aspectul cel mai important cand vine vorba de utilizarea unei astfel de platforme este ca totul se realizeaza prin intermediul internetului, inclusiv plata, care se face printr-un procesator de plati pe internet - de exemplu Paypal - fara sa fie nevoie de eliberarea de facturi si nici stabilirea de intalniri fata in fata cu clientii.

Platforme de freelancing importante:

  Cat castiga un freelancer?


Venitul unui freelancer variaza in functie de numarul de domenii in care aplica, experienta avuta si vechimea in efectuarea activitatilor de freelancing. Astfel, un freelancer incepator cu experienta are de regula dificultati in gasirea primilor clienti, urmand ca mult timp dupa aceea sa obtina venituri care variaza de la o luna la alta, in cel mai rau caz neavand nici un client timp de mai multe luni consecutiv iar cand incaseaza totusi venituri, acestea echivaleaza cu greu să zicem salariul minim pe economie.

In plus, conteaza si daca freelancerul poate servi clienti din alte tari - adica daca stie o limba straina cu care sa poata comunica cu acestia - asta pentru ca diferenta dintre nivelul de trai al clientului comparativ cu cel al freelancer-ului (mai exact veniturile minime pe economie in cele doua tari) poate fi foarte mare. De exemplu salariul minim in SUA este undeva la 5000 de lei pe cand in Romania acesta este de doar 1050 lei (2015). Cu alte cuvinte, o firma americana care cauta freelanceri pentru un proiect complex ce necesita o luna de munca le va fi mai convenabil sa apele la un freelancer din Romania, platindu-i dublu salariul minim pe economie cat este in Romania decat daca ar apela la un freelancer american care cere cel putin salariul minim pe economie in America. In acest mod atat clientul cat si freelancer-ul ies in castig. Iar acesta este doar un exemplu, exista tari in care veniturile minime sunt cu mult mai mari: Australia - 8100 de lei, Luxemburg - 8000 de lei, Tara Galilor - 6000 de lei, Belgia - 5900 lei, Germania - 5900 lei, Franta - 5100 lei. 1

Asadar, daca un freelancer opteaza pentru proiecte din strainatate atunci castigul este unul substantial, cu mult peste salariul mediu din Romania, putand ajunge, in functie de calitatea, cantitatea si eficienta muncii depuse, la castiguri de cateva mii de euro lunar. Conditiile necesare: sa fii bun in ceea ce faci, sa multumesti clientii oferindu-le servicii de calitate si mai ales, sa poti sa acaparezi atentia in fata freelancerilor concurenți.

  Concluzii


Freelancer-ul este o persoana care lucreaza pe cont propriu, dupa propriul program si conform propriilor interese. Acesta isi desfasoara activitatea de regula pe internet si trebuie sa se ocupe de toate aspectele ce tin de gasirea de noi clienti si de administrarea, desfasurarea, dezvoltarea si promovarea activitatii prestate. Atuul cel mai importat al unui freelancer este portofoliul de proiecte executate si de cat de multumiti au fost clientii de activitatea freelancer-ului si de rezultatul final, cu alte cuvinte: competenta, seriozitatea si eficienta comunicarii client-freelancer. Aceste calitati vor influenta si veniturile pe care un freelancer le poate obtine iar daca acesta cauta mai mult proiecte din strainatate atunci activitatea de freelancing poate constitui o sursa importanta de venit, putand inlocui un job full-time bine platit, dar, desigur, asta abia ulterior, dupa ce freelancer-ul isi dovedeste calitatile si potentialul si mai ales, se obisnuieste cu stilul de viata specific desfasurarii activitatii de freelancing.

Citeste si care sunt principalele dificultati ale freelancerilor.

1 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country