Top 6 dificultati ale ocupatiei de freelancer

Freelancing-ul poate fi pentru unii ocupatia visurilor lor, asta in primul rand pentru ca pot castiga suficient de bine dar si ca pot fi mai liberi, eliminand unele obligatii, de exemplu sefii, colegii insuportabili sau un serviciu nedorit. Insa, la o analiza mai atenta, a fi freelancer nu este totusi chiar atat de usor, cauza fiind in primul rand venitul care poate fi oscilant de la o luna la alta - intr-o luna poti castiga foarte mult iar dupa aceea poti sa nu mai ai clienti si deci sa nu inregistrezi niciun venit. Pe langa acest aspect mai sunt o multime de alte impedimente care fac ca freelancingul sa nu fie pentru oricine.

Iata care sunt top 6 dificultati ale freelancingului:

  1. Experienta insuficienta

Pentru a fi un freelancer de succes trebuie sa cunosti foarte bine domeniul in care doresti sa activezi si sa poti sa iti dovedesti abilitatile si experienta, spre exemplu printr-un portofoliu de proiecte si de clienti. Dar, totusi, acest lucru nu este de ajuns pentru ca marea parte a clientilor vor dori proiecte complete, cu elemente si din alte perspective decat ale domeniului in sine. De exemplu daca esti scriitor de continut (content writer) clientul poate dori sa scrii articole si tinand seama de modalitatile de a imbunatati vizibilitatea pe motoarele de cautare (SEO - Search Engine Optimization) sau daca esti webdesigner se poate cere inclusiv programarea aplicatiei web si nu doar crearea design-ului grafic, iar lista poate continua...

Asadar pentru a putea fi freelancer care castiga intr-adevar bani de pe urma acestei activitati, trebuie neaparat sa poti sa oferi solutii la cheie, iar asta implica aprofundarea de vaste cunostinte si, din nou, experienta in alte domenii. Iar cum tehnologia se schimba constant freelancer-ul trebuie sa invete si sa experimenteze constant lucruri noi.

  2.  Lipsa spiritului de intreprinzator

Ca freelancer, nu te ocupi doar de realizarea proiectului ci ai si o multime de alte responsabilitati de care trebuie sa te ocupi, de la atragerea clientilor pana la marketing si gestiunea aspectelor legale ale activitatii de freelancing. Cu alte cuvinte, pe langa experienta trebuie sa cauti noi clienti si sa-i pastrezi pe cei cu care ai avut de-a face (daca se va ivi un nou proiect acestia sa apeleze cu incredere din nou la tine), sa comunici eficient cu acestia pentru a putea intelege ceea ce doresc si sa poti oferi o solutie care sa le convina, sa ai o atitudine proactiva si sa poti sa propui posibile imbunatatiri pe care acestia le-ar putea dori pe viitor, sa iti promovezi servicile oferite pentru a creste gradul de incredere in munca depusa, eventual de a obtine constant un anumit numar de clienti noi; in plus de a te ocupa si de facturi, plata darilor catre stat, plata asigurarilor private care sa tine locul celor de stat - cum ar fi in cazul in care ai avea un contract de munca. Cu alte cuvinte exista o mare varietate de activitati de care trebui sa fii constient si de care sa te ocupi, iar unele dintre ele pot avea nevoie de o abordare inovativa sau, in orice caz, intr-un mod care sa duca la fezabilitate.

  3. Nu se depune suficient efort

In timp ce fiind angajat ai o singura functie (sau mai multe dar nu foarte complexe), ca freelancer trebuie sa lucrezi la toate aspectele ce tin de dezvoltarea proiectelor avute iar asta intr-o perioada scurta de timp, plus ca in cazul angajatului intr-o companie pot exista persoane (colegi, sefi) carora sa le ceri o parere sau feedback. Munca dintr-o companie este de obicei mult mai lejera si mai putin stresanta decat cea pe care trebuie sa o faca un freelancer si presupune mult mai putin timp care sa fie alocat pentru a invata lucruri noi. Asadar, un freelancer va trebui sa depuna mult mai mult efort pentru a putea incepe sa realizeze castiguri de pe urma acestei activitati, comparativ cu un angajat.

  4. Deficienta de autodisciplina si perseverenta

O caracteristica esentiala, fara de care activitatea de freelancing nu se poate face, este autodisciplina. Un freelancer nu are un program stabilit deci va trebui sa lucreze dupa cum crede de cuvinta sau cand considera ca este mai productiv, fapt ce poate duce la amanarea activitatilor care trebuiesc făcute sau din contra, la lucrul excesiv si ignorarea aspectelor ce tin de viata personala. 

Un freelancer care vrea sa efectueze acest tip de ocupatie pe termen lung trebuie sa delimiteze timpul alocat muncii si cel alocat vietii personale, trebuie sa fie capabil sa se automotiveze - nu o sa fie nimeni care sa-l impinga de la spate - si mai ales trebuie sa poata sa lucreze singur, iar asta poate depinde intr-o oarecare masura si de personalitate, unii fiind mai adaptati de a lucra de unii singuri in timp ce altii sunt mai productivi atunci cand lucreaza in echipa. 

Asadar, caracterul puternic este o trasatura fundamentala a freelancer-ului, asta pentru ca libertatea deplina il poate impiedica sa isi gestioneze munca si managementul timpului, eventual sa renunte atunci cand intalneste dificultati in comunicarea cu clientii sau in general.

Mai mult decat atat, freelancerul poate avea de-a face cu esecuri care il pot demoraliza, de exemplu atunci cand un client nu este multumit de munca depusa sau de stadiul proiectului la un moment dat, sau cand nu ii se plateste suma de bani stabilita; in acest caz un freelancer trebuie sa fie capabil de autodisciplina emotionala si sa poata sa persevereze mai departe in activitatea de freelancing.

  5. Lipsa pasiunii pentru activitatile facute ca freelancer

Orice freelancer va avea la un moment dat probleme in legatura cu veniturile obtinute, acestea nefiind niciodata constante, iar in cazul in care se obtin venituri substantiale, ei bine... bani se duc foarte usor odata ce ii ai in mana si poti sa ii cheltui. Aici intervine din nou autodisciplina enuntata anterior, daca singura sursa de venit este freelancingul atunci trebuie sa se puna deoparte niste bani pentu a putea depasi eventuale crize de clienti.

Freelancing-ul poate constitui o sursa importanta de bani insa asta doar daca freelancer-ul iubeste ceea ce face si nu pune neaparat accent numai pe bani ci si pe satisfactia lucrului bine facut sau dezvoltarea unei cariere in acel domeniu. Daca nu iti va placea ceea ce faci atunci nu va conta daca lucrezi de acasa ca freelancer sau esti angajat, ba chiar fiind angajat macar stii ca ai un salariu fix asigurat plus multe alte avantaje legale.

  6. Lipsa stabilitatii 

Freelancer-ul trebuie sa fie un bun organizator al muncii si al banilor obtinuti si, cu toate astea, tot exista anumite dezavantaje si riscuri care nu pot fi eliminate; altfel spus trebuie sa fie obisnuit cu instabilitatea. Daca fiind angajat beneficiezi de anumite drepturi si avantaje iar plata taxelor catre stat sunt facute automat, in cazul freelancerilor totul depinde de ei. Nu exista concedii platite, nici zi de salariu fixa sau program in care stii sigur ca esti liber. Alternative exista insa trebuie sa umbli, sa te informezi, sa pastrezi bani pentru plata taxelor catre stat, sa virezi manual bani catre alte beneficii legale precum fondul de pensie, asigurare de sanatate sau de viata; din moment ce castigi cat muncesti, daca doresti concediu atunci trebuie sa strangi bani dinainte pentru ca nu o sa ai alea minim 20 de zile de concediu de odihna pe an.

Totul se reduce la clienti - ai clienti care apeleaza la tine pentru realizarea de proiecte atunci te poti astepta sa castigi bani iar daca nu, nu. Mai mult, daca te imbonlavesti pentru o perioada de timp si nu pot muncii atunci nu vei putea beneficia de concediul medical.

Dupa cum se poate observa, freelancerii trebuie sa traiasca oarecum in instabilitate financiara si profesionala, autosuficienta poate aparea ulterior daca se castiga oricum sume mari de bani iar astfel de aspecte isi pierd din importanta, insa pana se ajunge acolo este nevoie sa se depaseasca cu succes toate dificultatile enuntate in acest articol.

  Concluzie

Oricat ar parea de simplu sau de avantajos, ocupatia de freelancer presupune asumare mai multor riscuri, plus ca sunt necesare mai multe abilitati dobandite sau native, iar acest lucru face ca nu toate persoanele sa fie capabile sau sa aiba suficienta experienta pentru a efectua activitatea de freelancing, acesta dorindu-se a fi job-ul principal. Cum inceputul este foarte dificil, activitatea de freelancer este bine sa se inceapa ca part-time, pe langa un job full-time, iar cu timpul, daca castigurile obtinute pot tine locul job-ului full-time atunci freelancer-ul se poate concentra mai mult pe aceasta activitate - daca, desigur, considera ca freelancing-ul i se potriveste.

Citeste si articolul: Ce este freelancing-ul si ce inseamna sa fii freelancer.