Ce este Yandex

Yandex este o companie IT ruseasca care opereaza cel mai utilizat motor de cautare din Rusia, cu o cota de piata de aproximativ 60%, fiind urmat de alte motoare de cautare precum Google si Bing. Pe langa motorul de cautare in sine, Yandex furnizeaza si diverse solutii IT si poate fi asemanat cu compania Google in foarte multe aspecte, ambele oferind servicii de email, harti, gazduire imagini si videoclipuri, unelte de contorizare pentru website-uri, plus un browser propriu si multe altele.

Aceasta gama larga de servicii fac ca pagina web Yandex sa fie cea mai populara din Rusia, iar la nivel global, motorul de cautare Yandex este clasat ca fiind al patrulea cel mai folosit website de cautare informatii pe web din lume. Pe langa varianta ruseasca, Yandex are o raspandire substantiala si in tari precum Ucraina, Belarus, Kazakhstan si Turcia.

Ecran cu motorul de cautare Yandex.
Servicii oferite:

Yandex.Catalog – director pentru site-uri
Yandex.Direct – serviciu de licitare anunturi sponsorizate
Yandex Disk – gazduire date in cloud
Yandex.Fotki – gazduire imagini online
Yandex.Images – motor de cautare pentru imaginile de pe web
Yandex.Mail – serviciu de posta electronica
Yandex Maps – harti online
Yandex Metrics – unealta de contorizare a traficului pe un site si analizarea comportamentului vizitatorilor
Yandex.Money – serviciu de plati electronice
Yandex.Music – serviciu de cautare si redare melodii
Yandex.News – pagina de stiri preluate din mai multe surse
Yandex.Panoramas – serviciu cu imagini panoramice a drumurilor din orasele importante din Rusia, Ucraina, Belarus, Kazakhstan si Turcia
Yandex Search – index pentru motorul de cautare Yandex
Yandex.Taxi – platforma care faciliteaza gasirea taxiurilor disponibile in Moscova
Yandex.Terra – informatii geologice, geofizice si seismologice
Yandex.Translate – translator online
Yandex.Video – pagina de cautare filme si videoclipuri
Yandex.Zakladki – platforma de stocare online a semnelor de carte (bookmark)

Programe si aplicatii oferite:

Principalul software dezvoltat de yandex este browserul cu acelasi nume, care se bazeaza pe proiectul open source Chromium si in care sunt implementate solutii de avertizare la acesarea site-urilor periculoase iar fisierele descarcate sunt scanate automat cu antivirusul Kaspersky.

Un alt software dezvoltat este extensia de browsere Yandex Elemens care permite accesarea si manipularea serviciilor Yandex din cadrul altor browsere, de exemplu Chrome, Firefox, Opera si Internet Explorer. De asemenea, pentru o serie de servicii oferite dintre cele listate mai sus exista si aplicatii desktop sau mobil ce permit folosirea cu usurinta a acestora, uneori intr-un mod mai avansat chiar.