Televizoarele smartTV - Ce sunt si cum pot fi folosite

Tehnologia se imbunatateste constant astfel ca, incet dar sigur, vine o vreme cand tot ce era considerat sofisticat sau performant devine nu doar banal dar si complet invechit. Asa este si in cazul televizoarelor moderne care devin in acelasi timp din ce in ce mai performante in redarea de continut video si audio, mai subtiri si mai mari, cat si inglobeaza caracteristici care sunt tipice unui calculator. De fapt, mai toate dispozitivele electronice tind sa aiba si putere de calcul proprie care poate fi folosita pentru a executa operatii complexe iar acest lucru le confera o noua proprietate: aceea de a fi inteligente(smart, in engleza), de exemplu smartphone, smartwatch si, unde am si vrut sa ajung, smartTV.



In articolul curent voi defini ce este un smart TV, caracteristicile acestuia si diferitele circumstante in care acesta poate fi folosit.

  Ce este un Smart TV?

Daca un televizor obisnuit este folosit doar pentru viziona o lista de canale de televiziune de la un furnizor de astfel de servicii, un smart TV imbina atat partea de televizor cat si cea de calculator.

Pentru a fi posibil acest lucru este nevoie, in primul rand, de un procesor incorporat si de o placa video proprie, dar si de o placa de retea, astfel ca televizorul smart poate fi conectat la internet. In al doilea rand, trebuie sa existe o conectivitate marita cu diferite dispozitive care se pot conecta in mod standard la calculator, de exemplu porturi USB, sloturi pentru carduri de memorie si intrare HDMI, VGA sau altele - pentru ca televizorul sa poata fi folosit drept monitor. Si nu in ultimul rand trebuie sa aiba si un sistem de operare care sa permita interactiunea cu utilizatorul, care este la randul ei variata in functie de contexul folosirii televizorului.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna un smart TV si deci ce se poate face cu acesta, iata o serie de caracteristici intalnite la majoritatea televizoarelor smart:
  • Au integrate diferite aplicatii sau acestea pot fi instalate ulterior folosind o conexiune la internet prin cablu sau prin WiFi. O parte dintre aceste aplicatii sunt de sine statatoare(de exemplu aplicatie de redat poze) insa o mare parte din acestea sunt menite pentru a fi folosite pe internet, de exemplu browser pentru accesat pagini web (se poate conecta la TV inclusiv tastatura si mouse wireless), aplicatie pentru afisarea cursului valutar, starea vremii, redarea continutului video online sau offline, plus aplicatii pentru retele sociale, de mesagerie si de email astfel ca poti vedea instant mesajele primite pe facebook sau prin email;
  • Au incorporata si o camera web ce face posibila, impreuna cu o aplicatie precum Skype, videoconferinta live cu alte persoane prin intermediul internetului;
  • Permite vizionarea de filme de inalta definitie sau de foarte buna calitate video, atat in formatul obisnuit cat si cel 3D, atat online cat si stocate pe diferite suporturi de stocare, de exemplu stick usb, DVD sau chiar Blu-Ray;
  • Se pot conecta atat calculatoare cat si alte dispozitive inteligente precum smartphones si tablete, si se poate reda continut video sau audio pe acesta;
  • Au spatiu de stocare disponibil astfel ca este posibila inregistrarea de continut pentru a putea fi revizionat ulterior;
  • Datorita conexiunii la internet se poate vizualiza canale straine sau se poate opta pentru diferite servicii de continut video, in special seriale, de exemplu Hulu, Netflix, Voyo s.a.

  Concluzie

TV-urile smart sunt un hibrid intre un televizor (sau ceea ce obisnuia sa insemne conceptul de televizor) si calculator. Atat televizoarele cat si calculatoarele au avut de-a lungul timpului multiple upgradari din mai toate punctele de vedere, iar imbinarea dintre cele doua find una naturala si destul de reusita, vizionarea de canale TV si redarea de continut video sau audio de pe internet sau salvate pe suporturi de stocare locale sau portabile nefiind niciodata la fel de accesibile asa cum este prin intermediul acestei noi generatii de televizoare, asta pe langa o multime de alte activitati ce pot fi efectuate de pe TV inteligent.

Alte articole interesante din categoria tech:
Ce sunt imprimantele 3D
Ce sunt dronele si unde sunt folosite
Cortana - asistentul digital pentru Windows Phone

Daca doresti sa creezi o retea WiFi din Windows care sa fie accesibila si televizorului smart si deci pentru a avea acces la internet de pe el, descarca si instaleaza programul Virtual wifi.