Rezolvare "Unable to connect to the proxy server"

Eroarea "Unable to connect to proxy server" care tradusa in romana ar fi "Nu se poate conecta la server-ul proxy" poate aparea in browser atunci cand exista setat ca accesul la internet sa se faca printr-un server proxy, adica un calculator aflat la distanta catre care va fi directionat tot traficul de date efectuat. De regula, un server proxy este folosit pentru a ascunde urmele pe internet si de a deveni astfel anonim in mediul online, iar motivele de a face acest lucru sunt multiple.

Eroare "Unable to connect to the proxy server" (ERR_PROXY_CONNECTION_FAILED).
Aceasta eroare nu este neaparat asociata cu lipsa accesului la internet, din contra, pe calculator putand exista o conexiune la internet dar nu poate fi accesata pentru ca calculatorul este configurat sa realizeze o conexiune indirecta la internet, printr-un calculator aflat la distanta.

Daca pe calculator ai instalat la un moment dat software pentru a ascunde adresa IP (si implicit locatia vizibila pe internet), excepand programele de tip browser, de exemplu TOR, atunci problema este ca server-ul proxy fie nu mai este disponibil, fie este nevoie de rularea unui program pentru a se stabili o conexiune cu calculatorul proxy. Oricare ar fi cazul, acest lucru este normal, iar daca vrei sa elimini aceasta problema trebuie fie sa rulezi programul care se ocupa cu conexiunea la calculatorul aflat la distanta, fie sa dezactivezi folosirea server-ului proxy.

Daca insa pe calculator nu ai instalat un astfel de program atunci insamna ca un alt program a realizat acest lucru sau clar este o problema care afecteaza securitatea calculatorului. In acesta situatie trebuie sa dezactivezi folosirii proxy-ului.

Pentru a elimina setarea ce sta la baza utilizarii unui proxy citeste articolul cum sa identifici si sa dezactivezi un server proxy in Windows si urmeaza instructiunile prezentate acolo.

Dupa ce ai dezactivat folosirea unui proxy, iar accesul direct la internet este restabilit, daca setarea de folosire proxy s-a facut nelegitim atunci trebuie sa efectuezi si o scanare a sistemului si a datelor cu un antivirus pentru a se evita ca pe viitor sa fie reutilizata configuratia de a folosi un server proxy sau in cazul in care pe calculator exista software malitios acesta sa persiste in ciuda eliminarii setarii legate de proxy. Recomandata este si o schimbare a parolelor de pe conturile diferitelor websiteuri intrucat paginile accesate ar fi putut fi modificate si deci datele de logare este posibil sa fi fost compromise.