Program care urmareste cum este folosita o conexiune la internet

Atunci cand accesezi internetul nu poti stii exact care este traficul de date si cum are loc interactiunea cu resursele accesate, si nici ce procese utilizeaza banda de internet la un moment dat, eventual care este rata de download si upload si care este volumul de date descarcat sau uploadat intr-o anumita perioada de timp. In plus, intotdeauna trebuie sa fie o preocupare legata de securitatea calculatorului. Exista oare programe care utilizeaza conexiunea la internet desi nu ar trebui sau ce se intampla atunci cand utilizatorul nu foloseste calculatorul o perioada de timp, il lasa deschis sau in stand by, este oare vreun program care transfera sau descarca date in acest timp?... astfel de intrebari se pot ivi la un moment dat fie din motive de suspiciune, cand se observa o scadere nejustificabila a vitezei la internet, sau pur si simplu.

Programul GlassWire este printre cele mai eficiente programe de urmarie a activitatii conexiunii la internet, acesta fiind disponibil pentru Windows 7, 8 si 10, intr-o varianta de baza, gratuita, si o alta mai avansata, contra cost; in plus, este multilingv, insa din pacate programul nu ofera inca interfata tradusa in limba romana. Odata instalat, acesta va monitoriza traficul de date efectuat pentru ca apoi sa expuna rezultatele intr-o maniera vizuala, usor de inteles de catre utilizator, prin intermediul unui grafic interactiv in care sunt redate programele care acceseaza internetul si volumul de date descarcate sau incarcate de catre acestea.


 Aceleasi date pot fi vazute si dintr-o alta perspectiva, listate in functie de anumite criterii, si anume: dupa programul care acceseaza internetul, dupa servere accesate sau dupa tipul de trafic.


Din punct de vedere al securitatii, programul poate aduce un plus de protectie fata de eventuale pericole care exista deja pe calculator sau care pot aparea ulterior, asta datorita unui firewall prin intermediul caruia se permite restrictionarea accesului la internet pentru un anumit program, in cazul in care pe calculator nu exista un antivirus care sa ofere si solutie de firewall. Protectia firewall este minimalista, insa combinata cu un sistem de atentionare legat de programele sau serverele web periculoase, acesta poate furniza o solutie prin care se pot evita programele daunatoare.

Principala intrebuintare a programului este monitorizarea retelei pentru a depista eventuale nereguli ale programelor care utilizeaza conexiunea la internet si generarea de rapoarte in functie de un anumit criteriu sau interval de timp, iar pe langa asta si urmarirea evolutiei vitezei la internet de download si upload, respectiv traficul datelor descarcate si incarcate pe internet fie de o anumita aplicatie fie in general.

  Concluzie

Programul GlassWire este ideal pentru cei care doresc sa analizeze elemente legate de utilizarea unei conexiuni la internet, de exemplu care este traficul de date efectuat de programele care ruleaza pe calculator sau cat trafic se utilizeaza intr-o anumita perioada de timp. Totodata programul vine si cu solutii de identificare a unei utilizari malitioase a internetului de catre unele programe ceea ce contribuie la evitarea de malware precum programe de spionare (keylogger), cele care confera unui utilizator aflat la distanta posibilitatea de a accesa in secret calculatorul(backdoor) si altele. In varianta free este destinat pentru monitorizarea retelei si traficului unui singur dispozitiv, cea contra cost oferind mai multe avantaje inclusiv suport pentru monitorizarea mai multor dispozitive intr-o retea locala mai mare.