Stergere istoric Google si dezactivare salvare trafic efectuat online

Google este o companie IT cu multiple aplicatii si servicii in mediul online, de exemplu motor de cautare, serviciu de email si de gazduire fisiere, platforma de socializare si redare continut multimedia, platforma de blogging, browser web si multe alte servicii, aplicatii sau extensii, plus multe altele care or sa fie dezvoltate pe viitor. Pentru a beneficia de oricare dintre serviciile oferite, care in mare parte sunt gratuite, este necesar un cont general Google care ofera acces la toate serviciile sale. In momentul in care iti faci un cont pe Google trebuie sa furnizezi o serie de informatii mai mult sau mai putin personale, care te pot identifica pe tine ca persoana.

Problema apare atunci cand ai cont si folosesti serviciile sale, chiar si indirect, pentru ca este foarte putin probabil sa nu te intersectezi cu acestea aproape de fiecare data cand folosesti internetul. Cautarile pe Google, vizualizarea de videoclipuri sau ascultarea de muzica pe Youtube, cititul emailurilor de pe Gmail, citirea de bloguri gazduite pe Blogger (si sunt foarte multe), socializarea (printre care si distribuirea si aprecierea de pagini) pe Google Plus, site-uri care folosesc serviciul Google Analytics pentru a contoriza si urmari traficul vizitatorilor, site-uri care expun publicitate prin Google AdSense, si lista poate continua... toate acestea apartin companiei Google. De aici rezulta ca un procent major din ce se intampla pe internet este vizibil serviciilor oferite de Google, si prin urmare ceea ce faci tu pe internet este oarecum contorizat, si nu in mod anonim, din moment ce deti un cont de utilizator in care sunt adaugate informatii personale, iar istoricul interactiunilor cu serviciile Google raman salvate online.

Setarile initiale ale contului Google permit stocarea traficului realizat, de exemplu ce cauti pe internet, ce vizionezi pe Youtube, ce pagini accesezi, si altele; aceste date sunt private si pot fi sterse, mai mult decat atat se poate dezactiva salvarea istoricului. Motivul pentru care Google colecteaza acestea date este pentru a oferi rezultate de cautare mai relevante pentru un utilizator pe baza cautarilor anterioare, iar cum activitatea din online este asociata contului inseamna si ca Google nu doar ca stie ce trafic ai realizat pe internet dar si cine esti, intr-o forma mai mult sau mai putin precisa.

Pentru a reveni la anonimizarea traficului efectuat online, asa cum a fost inaintea actualizarii termenilor si conditiilor de utilizare a serviciilor Google, trebuie mai intai sa stergi datele de trafic realizate si apoi sa dezactivezi asocierea contului cu traficul generat. Pentru a face acest lucru trebuie mai intai sa fii logat in contul Google dupa care sa accesezi pagina cu istoricul serviciilor de cont.

  Cum sa stergi istoricul traficului din contul Google

Acceseaza fiecare sectiune in care exista istoric de trafic salvat dand click pe butonul "MANAGE ACTIVITY", va fi necesara introducerea parolei pentru a putea merge mai departe, apoi se va afisa traficul realizat in aplicatia sau serviciul respectiv, de exemplu pe motorul de cautare, youtube s.a. Apasa butonul de selectare totala si apoi da click pe butonul delete.

Datele vor disparea din lista, dar optiunea care face ca aceste date sa fie retinute este inca activa si deci urmatorul pas este dezactivarea salvarii traficului pentru serviciul respectiv.

  Cum sa dezactivezi salvarea traficului realizat pe Google

Da click pe butonul de activare/dezactivare a stocarii istoricului de trafic:



Din fereastra care apare efectueaza click pe PAUSE; inregistrarea istoricului va fi astfel oprita.

- Anunț sponsorizat -
Ce mai poți citi: