Cum sa faci un script cmd in Windows

Windows-ul, ca si mai toate sistemele de operare majore, are implementate interfete grafice de interactiune cu utilizatorii sai astfel ca utilizarea acestuia este intuitiva si rapida. Insa comenzile execute in cadrul windows-ului cat si cele rulate in unele aplicatii care se executa in sistemul de operare au ca baza un sistem propriu de comenzi sub forma textuala numit CMD (Command Prompt) care interpreteaza comenzile introduse si le executa. Interfetele windows-ului ofera solutii pentru gestiunea generala a sistemului, insa uneori fie acestea nu sunt bine organizate astfel ca utilizatorul trebuie sa acceseze multiple interfete intr-un mod nepractic, fie nu exista o solutie automatizata de executare a comenzilor sau a operatiilor astfel ca utilizatorul trebuie sa acceseze manual diferite interfete sau sa ruleze diferite programe sau comenzi interne. In plus, exista si cazuri in care sistemul de operare Windows nu ofera interfate avansate pentru controlul sau gestiunea unor caracteristici proprii sau a unor dispozitive conectate la sistem.

  Despre Command Prompt (CMD)

CMD este o aplicatie de tip DOS (Disk Operating System), care pe langa faptul ca face parte din nucleul Windows-ului si este apelat de catre foarte multe programe care ruleaza in sistem, ofera si posibilitatea de a executa comenzi din line de comanda si nu neaparat din interfetele existente. Mai pe scurt CMD este o consola in care se poate introduce text ce reprezinta sintaxa unei comenzi de executat iar la apasarea tastei Enter sistemul va analiza comanda introdusa si o va executa asa cum a fost ea definita intern.

Pe oricare calculator cu Windows exista in mod standard si interpretorul de comenzi Command Prompt iar deschiderea lui se face prin mai multe modalitati. Una dintre ele este rularea unei aplicatii interne menita sa deschida rapid programe, se numeste Run si poate fi rulat prin apasarea tastelor Windows + R (tasta windows este situata intre Ctrl si Alt, avand logo-ul specific Windows); in fereastra deschisa tasteaza cmd si apasa Enter si se va deschide CMD. Alte modalitati de a accesa CMD este prin delasarea la meniul Start si cautarea programului scriind in caseta de cautare cmd - in cazul in care versiunea windowsului este mai recenta sau egala cu Vista-, daca versiunea este anterioara acesteia, de exemplu Win XP, Run este prezent direct in meniul de start.

Pentru a rula o comanda acceseaza cmd folosind una din modalitatile descrise mai sus, cu mentiunea ca sunt unele comenzi care necesita drepturi de administrator si deci in cazul Windows Vista, 7, 8, 8.1 si 10 trebuie ca programul cmd sa fie pornit cu astfel de drepturi. O posibila cale de a face acest lucru este prin cautarea cmd-ului in meniul de start, apoi se da click dreapta pe el si se alege optiunea "Run as administrator". Un mesaj de confirmare va aparea si va trebui sa se dea click pe Yes pentru a finaliza deschiderea interpretorului de comenzi cu drepturi depline asupra sistemului.

  Cum sa creezi un script cu comenzi CMD

Un script cmd, cunoscut si ca batch, este un fisier de tip text care contine o succesiune de comenzi cmd. Odata ce este rulat, adica este deschis asa cum este deschis un program (de ex. o aplicatie EXE) programul va lua pe rand fiecare comanda continuta in fisier si o va executa. Avantajul acestui lucru este ca pot fi imbinate o serie de operatii si comenzi care altfel nu ar fi fost posibile din cadrul interfetelor de sistem.

Procesul prin care se poate crea un script este foarte simplu. In locatia dorita, unde se doreste a exista scriptul (un bun exemplu ar fi desktop-ul) se da click dreapta in spatiu liber fara sa fie selectat in prealabil ceva si se alege New apoi Text Document, si se introduce un nume de fisier (de exemplu script) si apoi se apasa Enter. Va fi creat deci un document de tip text cu extensia txt. Deschideti fisierul si introduceti cate o comanda pe line apoi salvati modificarea facuta apasand Ctrl+S.

Exemplu de script cmd:
echo "Se incepe executarea scriptului"
@set a=%username%
msg * "Numele de utilizator este "%a%
pause

In acest stagiu, documentul nu poate fi executat pentru ca este de tipul text si de aceea trebuie sa fie modificata extenisa fisierului in .bat sau .cmd  Redenumiti deci fisierul astfel ca extensia .txt sa fie inlocuita cu una din cele doua mentionate anterior. Daca extensia nu apare la sfarsitul numelui de fisier, de exemplu script.txt atunci trebuie sa setezi din windows sa fie afisate extensiile tuturor fisierelor (vezi tutorialul de aici: Cum sa faci sa se afiseze extensia fisierelor in Windows). Dupa redenumire documentul trebuie sa fie de forma script.bat sau script.cmd.

Pentru a rula scriptul trebui sa dai dublu click pe acesta, caz in care va fi afisata consola cmd si stagiul executarii comenzilor din cadrul scriptului, eventual mesajele pe care comenzile le genereaza. Scriptul cmd dat exemplu mai sus va avea drept rezultat afisarea intr-o casuta de dialog a numelui utilizatorului

Exemplu de rulare script din command prompt (CMD).