Cum sa vezi informatii detaliate despre calculator si Windows

Calculatorul este o imbinare de componente, fiecare dintre acestea avand propriile sale specificatii tehnice, hardware si software, care pot varia de la un calculator la altul. Sistemul de operare, adica partea soft, pe langa faptul ca se bazeaza pe caracteristicile componentelor pentru a le putea controla si gestiona, vine la randul lui cu alte specificatii de natura software. O consecinta evidenta a acestei mari complexitati de informatii hardware si software este ca exista foarte multe detalii legate atat de sistemul in sine cat si de starea lui la un moment dat, respectiv modul in care acesta functioneaza.

Pentru a putea vizualiza informatii despre sistem utilizatorul de Windows poate accesa mai multe sectiuni si interfete care contin detalii generaliste legate de un anumit aspect al calculatorului sau al sistemului de operare. Exista insa si o aplicatie de sistem incorporata in toate versiunile de Windows
(de la '98 pana in prezent), care desi nu este foarte cunoscuta, poate fi utilia in foarte multe situatii, oferind toate detaliile posibile despre partea hardware si software a calculatorului, cat si legate de activitatea interna a sistemului de operare - MSinfo32.

In lista de mai jos sunt oferite cateva dintre informatiile despre sistem care pot fi aflate cu ajutorul programului MSinfo32:
  • Versiunea Windows-ului si alte detalii despre acesta;
  • Numele calculatorului, utilizatorului si a altor elemente de identificare la nivel hardware si software;
  • Marca procesorului (CPU), frecventa si alte caracteristici tehnice ale acestuia, memorie RAM instalata, capacitate placa video etc.;
  • Numele BIOS-ului, versiunea, data de instalare s.a.;
  • Date complete legate de resursele hardware, de exemplu conflicte sau partajari (Conflicts/Sharing), IRQ, DMA s.a.;
  • Driverele instalate, de exemplu pentru dispozitivele optice, de stocare date, modem, usb, de retea etc.;
  • Informatii tehnice despre placa de sunet, video, de retea s.a. instalate;
  • Ce software este instalat in sistem: drivere, servicii, si aplicatii, si modul cum acestea functioneaza si ruleaza in sistemul de operare. 

  Cum vezi toate informatiile despre calculator fara sa fie necesara instalarea vreunui program?

O modalitate prin care se poate accesa aplicatia este prin apasarea tastelor Windows+R (Windows este tasta situata intre Ctrl si Alt, cu emblema Windows-ului inscriptionata pe ea) si introducerea comenzii rapide msinfo32, dupa care se apasa tasta Enter sau se da click pe OK.


Va aparea fereastra System Information, in care, intr-o prima instanta, se va afisa un mesaj cum ca aplicatia preia si detecteaza datele despre calculator, apoi va fi afisat un sumar al celor mai importante informatii legate despre calculator, cu posibilitatea ca utilizatorul sa poate vedea multe alte detalii (majoritatea dintre ele fiind dincolo de gradul de interes al utilizatorului obisnuit) legate de tot ce tine de calculator.

Vizualizare informatii detaliate despre calculator.
  Concluzie

Fie ca este vorba de necesitatea de a vedea starea calculatorului, de a depana eventuale probleme, de a afla detalii tehnice legate de hardware sau software atasat, respectiv instalat la calculator, de a vizualiza caracteristicile unei componente a calculatorului cu scopul de a o inlocui sau de a o "upgrada" (de a o inlocui cu una mai performanta), accesarea programului MSinfo32 este cea mai eficienta cale pentru a se gasi informatiile cautate despre sistem, putand fi folosita atat de specialisti, pentru administrarea si depanarea calculatorului, dar si de catre utilizatorul obisnuit. Folosirea programului nu poate afecta in nici-un fel sistemul de operare, singurul scop ale acestuia fiind afisarea de informatii legate de calculator, din toate aspectele posibile.

Nota:
Programul MSinfo32 exista sub acelasi nume si pe sistemele de operare Windows pe 64 de biti.

Citeste si:
Curatare disc - Comanda cmd pentru eliminarea permanenta a fisierelor sterse in Windows
Cum sa executi comenzi cmd dintr-un fisier (script)