Intel și Micron lansează 3D XPoint - un tip de memorie de-a dreptul revoluționar

Intel Corporation și Micron Technology au lansat anul trecut (2015) tehnologia 3D XPoint (pronunțat cross point), o memorie non-volatilă extrem de rapidă și cu o durabilitate, anduranță, capacitate de stocare și accesibilitate ca preț superioare comparativ cu ceea ce există pe piață în prezent.

Această tehnologie este rezultatul mai multor ani de inovație, fiind pentru prima dată când apare un nou tip de suport de stocare care să întreacă sau să echivaleze în multe aspecte tehnologia NAND apărută în 1989, specifică memoriilor flash, de exemplu SSD-urilor (Solid State Drive).

Conform celor două companii, un dispozitiv de stocare 3D XPoint pus în raport cu un SSD este estimat a fi de 1000 de ori mai rapid și tot de atâtea ori mai durabil. Altă proprietate care poate fi asociată acestei tehnologii este anduranța considerabil marită, rezistând la condiții de șoc fizic sau termic mult mai aspre decât cele suportate de hard discurile sau memoriile flash actuale.

Aspectul cu adevărat important care trebuie punctat este legat de viteza de acces la date, atât pentru scriere cât și pentru citire. Așa cum spuneam anterior, aceasta este de 1000 de ori mai mare decât cea a SSD-ului, ceea ce permite analiza unor seturi foarte mari de date într-un timp foarte scurt, lucru care este tot mai greu de realizat în condițiile în care volumul de date crește într-un ritm accelerat. Elementul nou care apare în cadrul acestei noi tehnologii este posibilitatea ca memoria să fie folosită atât pentru stocare de date, dar și pe post de memorie internă, adică zonă de memorie foarte rapidă în care datele sunt accesate direct de catre procesor.

Memoriile interne convenționale folosite în prezent pentru a intermedia fluxul de date de la procesor la suportul de stocare non-volatil (acolo unde se află datele permanente, adica hard discul, stick-ul usb s.a.) și viceversa sunt de tipul DRAM, fiind memorii volatile - care iși pierd datele la întreruperea alimentarii cu energie. 3D XPoint are o viteză care este (deocamdată) substanțial inferioara comparativ cu DRAM însă acest aspect ar putea să se schimbe pe viitor. În plus există și avantajul că memoria 3D XPoint este de 10 ori mai densă, deci în același spațiu fizic utilizat de memoria DRAM încape un volum de date de zece ori mai mare.

Un factor care face ca această tehnologie să surescite interesul atât pentru comaniile care doresc să-și analizeze datele de un volum foarte mare într-un timp de foarte scurt - lucru care devine din ce în ce mai dificil, nerentabil în multe cazuri -, cât și pentru utilizatorul și consumatorul obișnuit de tehnologie, este prețul accesibil în raport cu caracteristicile furnizate.

3D XPoint se bazează pe o arhitectură total diferită fată de NAND, fără tranzistori, în care celulele de memorie sunt amplasate pe o placa tridimensională, așezate într-un mod care permite abordarea individuală a fiecareia. Rezultatul folosirii unei astfel de arhitecturi: datele sunt citite sau scrise în seturi mici, ceea ce determină scaderea latenței memoriei și interacțiunea cu procesorul la o frecventă de transfer de date mult mai mare.

„Acest tip de tehnologie este una cu adevarat inovativă, pe care industria a așteptat-o de ceva vreme” declară analistul Patrick Moorhead pentru Moor Insights & Strategy într-un interviu prin email cu site-ul de tehnologie computerworld.com. Acestea vor lua locul SSD-urilor pentru unele calculatoare și servere, și ar putea schimba modul în care dezvoltatorii concep și crează aplicații și sisteme de operare, a mai declarat el.

Deși nu s-au dat prea multe detalii, atât Intel cât și Micron dezvoltă deja produse care folosesc această nou tehnologie, urmând să fie disponibile pentru anumiți clienți încă din decursul lui 2015.

3D XPoint™ - Tehnologia care revoluționează stocarea datelor (EN):

Surse:
http://www.computerworld.com/article/2951869/computer-hardware/intel-and-micron-unveil-3d-xpoint-a-new-class-of-memory.html

Citește și:
Ce este internet of things
Viteză record de transfer de date prin fibră optică: 43 terabiți pe secundă
Ce sunt imprimantele 3D
- Anunțuri sponsorizate -