Cea mai rapida conexiune din lume: 43 terabiti de date pe secunda

Romania se pozitioneaza pe locul 11 (2015) in lume in ceea ce priveste viteza conexiunii la internet, cu o rata medie de transfer de date de 13,1 megabaiti pe secunda (MB/s). In fruntea clasamentului sunt sud-coreeni, cu o viteza medie de 20,5 MB/s, urmati de suedezi cu 17,4 si norvegieni cu 16,4 MB/s.

In timp ce cererea de viteze tot mai mari de acces la internet se mentine, numarul de abonati creste la randul lui mult mai vertiginos, mai ales ca exista deja in agenda marilor companii din online, de exemplu Google si Facebook, sa implementeze programe globale de distribuire a internetului in zone in care momentan nu exista internet distribuit la scara larga - de exemplu in continentul african.

Un numar mare de persoane care acceseaza internetul ar insemna, per total, daca tehnologia curenta de transfer de date in reteaua de internet ramane neschimbata, o scadere in viteza a conexiunii medii de internet. In plus, extinderea retelei de internet astfel incat sa fie accesibila intregii populatii a planetei (in prezent - 2016 - 7.4 miliarde de oameni) ar insemna dublarea infrastructurii fizice a internetului din prezent, din care ar rezulta deci un consum dublu de energie fata de cel curent.

Din fericire nu este cazul sa fim pesimisti, nici din punctul de vedere al scaderii vitezei de acces la internet si nici din perspectiva maririi gradului de poluare cauzat de alimentarea internetului (poluare care duce automat la amplificarea fenomenului de incalzire globala, atat de mult discutat si dorit de a fi redus).

Cercetatorii danezi de la Universitatea Tehnica din Danemarca au stabilit un nou record in ceea ce priveste rata de transfer de date printr-o conexiune - prin intermediul unui singur fir de fibra optica au reusit sa transmita 43 de terabiti de date pe secunda, adica 43000 Gbps. Acest lucru a fost posibil datorita folosirii unui nou tip de fibra optica, alcatuit din sapte nuclee de filament de sticla in loc de unul singur cum este in cazul fibrei optice standard folosita pentru conexiunile la internet din prezent. In plus, noua fibra optica nu este mai mare in dimensiune in comparatie cu cea standard, ceea ce se poate puncta ca un alt atu.

Pe langa viteza de transfer in sine, care determina si sustine nevoia si cererea de viteze tot mai mari la internet a utilizatorilor dar si a dezvoltatorilor de tehnologie, acest nou tip de fibra optica mai are avantajul ca functioneaza cu un consum redus de energie fata de metodele traditionale care furnizeaza acces la reteaua de internet.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna aceasta valoare - 43 de teraiti pe secunda - trebuie sa se faca o distinctie intre rata de transfer sau latimea de banda si rata de descarcare. Rata de descarcare reprezentand volumul de date care poate fi descarcat prin conexiunea la reteaua de internet, fiind cuantificata ca rata de transfer a conexiunii impartita la 8. Asadar, printr-o astfel de conexiune s-ar putea descarca (prin operatia de download) efectiv date cu maxim 5,375 TB/s.

Un alt aspect care trebuie specificat este ca 43Tbps este viteza de conexiune de pe un singur fir de fibra optica, un cablu putand sa contina muliple fire optice de acest fel.

Concluzie

Viteza de acces la internet a fost si va ramane un aspect care trebuie sa se adapteze volumului foarte mare de date care exista pe internet, plus ca apar constant date care necesita viteze mari de transfer, de exemplu videoclipurile/filmele HD, ultra HD etc. Momentan aceasta tehnologie este in curs de dezvoltare, iar migrarea catre noua forma de transfer de date este una de lunga durata, atat pentru furnizorii de servicii de internet, dar si pentru calculatoarele personale ale utilizatorilor(fiind necesare placi de retea care sa suporte astfel de viteze). De aceea, nu cred ca o sa aud prea curand de viteze de acces la internet de ordinul terabitilor de date pe secunda, care in acelasi timp sa fie accesibile ca pret precum este internetul din zilele noastre, poate candva dupa 2030 - conform graficului de mai jos.

Citeste si:
HTTP/2 - Un protocol mai rapid al web-ului
Cum functioneaza imprimantele 3d
Perspective ale utilizarii dronelor