Cum să folosești un calculator fără hard disc rulând o distribuție Linux live

Cea mai vulnerabilă componentă a unui calculator este hard discul, așă că sunt șanse mari ca după câțiva ani de utilizare, mai mulți sau mai puțini în funcție de cum a fost întrebuințat și folosit, să fii în postura în care să nu poți utiliza calculatorul fără să înlocuiești vechiul hard disc. Iar astfel de situații, în care lipsa hard discului sau existența unor probleme hardware sau software ale acestuia, sunt multiple, și face ca sistemul să devină inutilizabil: de exemplu nebootarea sistemului cauzată de acțiunea unui virus informatic, achiziționarea unui calculator second hand fără hard disc etc.

Oricare ar fi cazul, atâta timp cât calculatorul are celelalte componente și sunt funcționale - placa de baza, procesorul, placa de memorie RAM și placa video - calculatorul poate fi utilizat folosind un sistem de operare live, rulat fie de pe un CD sau DVD, fie de pe un stick usb.

Un sistem de operare live are proprietatea că nu trebuie să fie instalat, mai exact: de pe suportul de memorie pe care acesta este salvat vor fi extrase în memoria interna (RAM) fișierele esențiale, în masura în care capacitatea memoriei interne permite acest lucru. Majoritatea sistemele de operare bazate pe Linux au încorporată posibilitatea de a fi rulate direct, fara instalare. Chiar și Windows-ul poate fi transformat într-o ediție live, prin intermediul unui program. În acest articol voi explicita modul in care poate fi rulat live de pe un DVD sau usb stick, sistemul de operare Ubuntu.

Mai întâi de toate, trebuie să se descarce o versiune de Ubuntu (preferabil ultima versiune stabilă) de pe pagina oficială (Download Ubuntu). Mai există și alte distribuții de Linux, de exemplu:

În continuare trebuie să adăugați conținutul imaginii pe un dispozitiv de stocare, să setați calculatorul să incarce sistemul de operare de pe un alt suport de stocare decât hard discul și în pasul final, după ce sistemul de operare a botat, să optați pentru rularea live a sistemului (care nu va afecta în niciun fel datele de pe hard disc - daca există conectat la calculator).

1 - Adăugarea conținutului ISO pe dispozitivul de stocare dorit

Următorul pas este inscripționarea imaginii ISO pe DVD, respectiv CD, sau crearea unei versiuni botabile pe stick echivalentă cu imaginea ISO. După caz, urmează pașii.

1.1 Insciptionarea imaginii pe un dispozitiv optic de stocare

Pentru a face acest lucru trebuie să se folosească un program adițional, specializat în inscriptionarea (arderea) datelor pe un astfel de dispozitiv de stocare. Exemple de programe ce pot fi folosite sunt Free ISO Burner și Nero, existând o mulțime de alte programe de acest fel.

Descarcă programul de inscripționare, și înstalează-l dacă este cazul, și apoi rulează-l, urmează pașii de inscriptionare - specificând calea către imaginea ISO cu sistemul de operare care să fie rulat live și destinația de inscriptionare a unitații de DVD sau CD.

1.2 Crearea unui stick botabil cu sistemul de operare live

Dacă se optează pentru utilizarea unui stick drept mediu de stocare a sistemului de operare atunci există și avantajul că pot fi modificate permanent aspecte ce țin de rularea sistemului live, cu posibilitatea de a stoca permanent si alte tipuri de date (descărcate de pe internet de exemplu).

Pentru a executa procedura de creare a unui stick usb cu Ubuntu urmează pașii prezentați în articolul Cum să faci un stick botabil cu Linux. Va fi nevoie de un stick cu suficientă capacitate de stocare pentru a fi salvat conținutul imaginii ISO.

Rețineți că stick-ul va fi reformatat, deci dacă aveți date pe stick acestea vor fi șterse.

2 - Setare bios pentru a încărca sistemul de operare de pe CD/DVD sau stick 

Atunci când calculatorul este pornit, primele acțiuni pe care le va face sunt dictate de către bios, la început va verifica sistemul iar apoi va bota sistemul de operare de pe un suport de stocare specificat.

Pentru a seta ca botarea să se facă de pe unitatea de memorie creată la pasul anterior trebuie să conectăm stick-ul la un port USB sau să introducem CD/DVD-ul în unitate si să deschidem bios-ul - vezi în articolul Cum se intră in bios tot ce trebuie să faci pentru a accesa bios-ul - apoi din cadrul meniurilor să te deplasezi la opțiunea de specificare a primei unitați de pe care se va încerca încărcarea bios-ului, de regulă aceasta se găsește în ferestre ca „Boot”, „Advanced”, „Advanced BIOS features”, nume depinzând de producatorul bios-ului. Mai departe trebuie fie să poziționezi pe prima poziție unitatea de CD/DVD sau stick - folosind F5 pentru deplasarea unitații cu o poziție mai sus și F6 pentru plasarea cu o poziție mai jos-, fie să găsești opțiunea „First Boot Device”/„1st Boot Device” și să selecționezi unitatea de CD/DVD sau stick.

În imaginea de mai sus este setată ca primă unitate de botare un dispozitiv detașabil -  stick-ul USB.  Pentru botarea de pe CD/DVD alegeti ca primă unitate de botare unitatea de CD/DVD aparută în lisă.
Apasă tasta F10 și apasă Yes sau OK pentru a salva modificările și pentru a reporni sistemul cu noile setari.

3 - Rularea Live a sistemului de operare

La repornire calculatorul va detecta sistemul de operare prezent pe suportul de stocare și va afișa un mesaj ca trebuie să apăsați o tasta (oricare) pentru a incepe botarea de pe acesta.

După o încarcare rapidă se va afișa un meniu din care trebuie să alegeți limba în care să utilizați sistemul, iar din fereastra următoare puteți să optați pentru instalarea sistemului de operare Ubuntu, rularea live sau alte optiuni. Alegeti să rulați Live sistemul de operare dând clic pe butonul „Try Ubuntu without any changes to your computer” sau „Încearcă Ubuntu fără nicio modificare a calculatorului tău” sau alt mesaj în funcție de limba aleasă.

Fereastră de selectare limbă.
Ecran cu opțiuni de rulare Ubuntu - alegeți opțiunea de a rula live sistemul.
Va dura cateva minute până când sistemul să se încarce complet în memorie și să poată fi utilizat.

Desktop Ubuntu rulat Live, fără să fie instalat pe hard disc.
Ce puteți face de pe sistemul de operare Ubuntu Live?

Ubuntu este un sistem de operare modern și performant, cum este și Windows-ul, și care furnizează toate uneltele necesare unui sistem pentru a putea fi utilizat într-o mulțime de situații, putând fi particularizat cu programe software suplimentare. Pe lânga acest lucru, avantajul net al sistemului Ubuntu e că este 100% gratuit, împreună cu o colecție enormă de programe ce pot fi instalate.

Ținând cont că va fi folosit în varianta Live - adică va exista doar în memoria RAM și nu va interacționa cu hard discul - acesta va avea o performantă dependentă de caracteristicile hardware ale sistemului, tocmai de aceea în multe cazuri va trebui utilizat pentru acțiuni simpliste pe calculator, de exemplu:
  • pentru a naviga pe internet:
  • pentru a scrie sau edita documente de tipul Word, Excel, PowerPoint s.a.:
  • pentru a asculta muzică sau viziona filme.

Odată ce acesta rulează din memorie se poate retrage stick-ul din portul USB sau scoate CD/DVD-ul, sistemul va continua să funcționeze până când este efectuată operația de stingere sau repornire.