Ce inseamnă refurbished - comparație cu second hand și resigilare

Magazinele online de electronice, electrocasnice și nu numai, au inceput de ceva vreme să aibă oferte la produse care sunt puse la vânzare în condiții speciale. În timp ce noțiunea de produs resigilat este bine cunoscută sau ușor de dedus - fiind un produs care a fost returnat de către cumpărător în primele zile de la achiziționare, pe motiv că produsul nu este pe placul cumpărătorului sau cumpărătorul se aștepta la altceva, pentru ca apoi produsul să fie verificat, sigilat din nou și expus din nou la vânzare cu un preț mai mic - produsele refurbished sunt un mister pentru o mare parte din cumpărători. Ce înseamna deci această calitate, de refurbished, la produsele din magazine?

Termenul de refurbished are sensul de recondiționat, renovat, recertificat, refabricat, reparat sau „ca nou”. Un produs refurbished este un produs care din varii motive a ajuns din nou la comerciant sau la producător, și care este testat, îmbunătățit sau/și reparat, și caruia i se reînoiește certificatul de garanție, fiind apoi expus din nou la vânzare. Prețul unui produs refurbised va fi, ca și în cazul produselor resigilate, mult sub prețul actual al echivalentului produsului nou.

Un produs resigilat este achiziționat în aceleași condiții ca un produs nou, cu o valabilitate a garanției identică cu produsul nou echivalent, dar la un preț redus, putând avea, sau nu, anumite imperfecțiuni, de regulă inexistente sau minore. Diferența dintre un produs resigilat și unul refurbished constă în principal în timpul în care produsul a fost folosit înainte de a fi scos din nou la vânzare - în cazul produselor refurbished acest timp este de regulă mai mare - eventual în gradul de deteriorare la care produsul a fost expus și din care a rezultat recondiționarea.

Cauzele care fac ca un produs să fie returnat la comerciant sau producator, care va intenționa apoi expune acestuia la vânzare ca refurbished, sunt:
  • produsul a fost folosit pentru teste, expoziții sau demonstrații;
  • ambalajul sau produsul au suferit deformări și daune pe parcursul transportării;
  • produsul a fost dat în leasing, iar la sfârșitul contractului de leasing produsul este returnat companiei comerciante sau producătorului;
  • deși nu are defecțiuni funcționale, un produs este totuși returnat din alte cauze, de exemplu din cauze estetice - prezentând anumite deformări vizibile;

Produsele refurbished sunt diferite de cele la mâna a doua. Diferența fiind aceea că un produs refurbished va fi certificat ca funcțional printr-un certificat de garanție, care uneori poate avea aceași durata ca a un produs nou. Din acest punct de vedere, un produs refurbished poate fi asociat cu un produs nou, insă doar dacă perioada de garanție este mare. Un produs la mâna a doua nu are certificat de garanție care să se aplice din momentul cumpărării produsului și nici nu a fost testat și certificat, și deci ar putea să aibă, sau nu, defecțiuni minore sau chiar grave.

Ca o concluzie, un produs refurbised este un produs care a fost recondiționat, reînoindu-i-se certificatul de garanție. Așadar funcționalitatea unui astfel de tip de produs nu poate fi pusă la îndoială atât timp cât are o perioadă de garanție mărită. Produsul poate avea, sau nu, anumite imperfecțiuni, dar acest fapt nu interferează cu funcționalitatea acestuia.