Cum să afli parola de acces a rețelei wireless la care ești conectat

Ți s-a întâmplat vreodată să uiți parola cu care te-ai conectat la o rețea Wi-Fi? Dacă te-ai conectat la mai multe puncte de acces Wi-Fi (hotspot-uri), de exemplu la rețeaua de acasă, la birou, la un prieten atunci când ai fost în vizită, la un restaurant etc. atunci sunt foarte mari șanse să fi uitat parola folosită, însă vei putea în continuare să accesezi rețeaua respectivă pentru că parola a fost salvată în sistem, iar conectarea se va face automat, fără reintroducerea parolei de acces.

Motivul pentru care ai dori să vezi parola rețelei wireles la care ești în prezent conectat este simplu: pentru a putea accesa rețeaua și de pe alte dispozitive - calculatoare, tablete, smartphone-uri ș.a. - sau pentru a oferi cheia de acces la rețeaua wireless și altor persoane.

Cum să vezi parola rețelei Wi-Fi la care ești conectat, în Windows


Există mai multe modalități, în acest tutorial este prezentată cea mai simplă și cea mai la îndemână soluție de afișare a parolei rețelei WiFi. Urmează pașii de mai jos.

1. Deschideți Centrul de rețea și partajare (Network and Sharing Center).

Dă clic dreapta pe pictograma Rețele (Networks) și apoi clic stânga pe Open Network and Sharing Center.


2. Mai departe dă clic pe conexiunea wireless, iar din fereastra care apare optează pentru Proprietăți Wireless (Wireless Properties).



3. Selectați fila Securitate (Security) și dați clic pe Afișare parolă (Show Password).


Rezultat:

Parola WiFi-ului la care sunteți conectat va fi afișată în text, fără să fie mascată de simbolurile asterisc, și poate fi astfel reamintită sau folosită pentru a conecta alte dispozitive la rețeaua respectivă - dacă nu există setări în router-ul wireless al rețelei care limitează accesul dispozitivelor necunoscute.