Cum să verifici dacă există probleme hardware cu memoria RAM

Memoria RAM este o componentă de bază a oricărui calculator, fără de care sistem de calcul nu poate funcționa, și în care sunt stocate datele care vor fi preluate și analizate de către procesor. Un calculator cu memoria RAM defectă nu prezintă întotdeauna simptome clare că există probleme hardware cu memoria internă.

Toate memoriile interne se vor confrunta la un moment dat cu probleme fizice, care pot fi reparabile sau nu - iar ținând cont că memoriile RAM sunt foarte accesibile ca preț în raport cu garanția și capacitatea de memorie, repararea unei astfel de memorii este nerentabilă, mai ales că nu există pierderi de date, iar placa RAM poate fi înlocuită cu ușurintă cu o alta.

Uzual, un calculator cu plăcuța (sau cu una din plăcuțe) RAM avariată se va comporta similar ca în unul sau mai multe din următoarele cazuri:
  • Sistemul pornește, dar nu se afișează nimic pe ecran, și se aud beep-uri intermitente - în acest caz este evident că există o defecțiune hardware la sistem, respectiv s-au aplicat operații eronate în BIOS, același lucru întâmplându-se și în cazul în care pe calculator nu ar exista nicio plăcută RAM instalată.
  • Sistemul de operare nu pornește, afișându-se un ecran lipsit de conținut (negru).
  • Sunt afișate erori de tipul ecran albastru sau calculatorul devine inutilizabil, rămânând blocat (înghețat), fie la scurt timp după pornirea sistemului, fie aleator, fiind deseori însoțit de alte mesaje de eroare.
  • Sunt afișate erori în funcție de utilizarea memoriei RAM, astfel că la pornirea unor programe care necesită multă memorie internă, calculatorul se va confrunta cu probleme de gestiune a memoriei, rezultând apariția ecranului albastru sau calculatorul se blochează.

Toate aceste erori sunt reprezentative pentru diagnosticarea memoriei RAM, însă se pot confunda cu alte probleme de natură software (ale sistemului de operare și ale programelor care rulează în el) sau hardware - când altă componentă a calculatorului este avariată sau într-un grad foarte ridicat de uzură, cel mai bun exemplu în acest sens fiind problemele cu procesorul.

Pentru a putea depista în mod clar erorile de ordin hardware ale memoriei RAM trebuie să folosești un program specializat în testarea memoriei interne a calculatorului. Cel mai bun exemplu este programul memtest86, care trebuie să fie rulat în locul sistemului de operare existent pe hard disc, cu alte cuvinte trebuie să fie bootat, axându-se deci doar pe depistarea de probleme hardware a RAM-ului și nu pe erorile software din sistemul de operare sau din alte programe. Situl oficial al programului este aici.

O varinată și mai bună este folosirea suitei de depanare și diagnosticare a calculatorului numită Hiren's Boot CD, care are încorporat programul memtest86, printre multe alte unelte care pot fi folosite pentru a testa calculatorul de defecțiuni, de exemplu se poate verifica inclusiv procesorul și hard discul, respectiv alte componente ale calculatorului.

Descarcă deci imaginea ISO a Hirens Boot CD pe calculator. Dacă dorești să folosești un CD/DVD pentru a realiza această operație, va trebuie să folosești un program de inscripționare a imaginii optice. Altfel, dacă dorești să creezi un stick usb bootabil, va trebui să urmezi tutorialul despre cum să faci un stick botabil cu un sistem de operare live.

Cum să folosești Hiren's Boot CD pentru a diagnostica hardware memoria RAM


Conectează la calculator suportul de stocare portabil, CD/DVD sau stick, apoi în timpul pornii calculatorului apasă succesiv tasta F8, și alege suportul de stocare respectiv din listă apărută.


După afișarea ecranului cu opțiuni ale programului de botare Yumi, alege opțiunea „Other OS and Tools” și continuă prin accesarea Hiren's Boot CD. Din meniul care apare selectați MemTest86+ și dați Enter. Verificarea memoriei RAM va începe automat și va dura câteva zeci de minute, poate chiar ore, timp în care pe ecran va fi afișată starea procesului și erorile întâlnite până la acest stagiu, dacă acestea există.

Dacă memoria RAM nu are erori hardware, atunci, ulteriorul în cadrul procesului de testare, va fi afișat un mesaj în acest sens, vezi imaginea de mai jos.


Dacă există erori hardware depistate, acestea vor fi afișate, iar numărul de erori întâlnite va fi mai mare decât zero. În cazul în care există erori, va fi necesară înlocuirea plăcuței RAM cu o alta cu caracteristici compatibile, pentru a putea folosi în continuare calculatorul.