Cum să elimini sau să adaugi caracteristici în Windows

Odată instalat, sistemul de operare Windows înglobează o serie de caracteristici sau folosește niște unelte dintr-o listă mai mare de posibile caracteristici sau programe ce aparțin de Windows. În mod prestabilit, o parte dintre acestea sunt activate, dar în același timp o mulțime de alte caracteristici și unelte sunt dezactivate. Folosind o interfață din Windows se poate stabili manual care dintre acestea să fie activate și care să fie dezactivate, contribuid în acest fel la optimizarea și extinderea utilității sistemului fără a instala software suplimentar.

De exemplu, există posibilitatea de a activa jocurile specifice Windows-ului, de a dezactiva browser-ul Internet Explorer, de a activa serviciul de comunicație textuală între calculatoare - telnet -. sau a serviciului IIS (Internet Information Services) pentru servicii de internet destinate serverelor cu Windows.

Cum se gestionează caracteristicile Windows-ului


Deschide interfața de activare/dezactivare caracteristici Windows astfel: deplasează-te la Panoul de Control (Control Panel), iar din lista afișată caută și accesează Programe și caracteristici (Programs and Features) - adică interfața de unde se pot vedea sau dezinstala programe. Mai departe dați clic pe Activează sau dezactivează caracteristici Windows (Turn Windows features on or off) - vezi imaginea de mai jos.


Va fi afișată fereastra de gestiune a caracteristicilor Windows, cu lista tuturor opțiunilor care pot fi activate sau dezactivate.



Din lista cu caracteristici bifați-le sau debifați-le pe acelea pe care doriți să le activați sau să le dezactivați, iar apoi apăsați OK și așteptați până modificările vor fi aplicate (poate dura o vreme, în funcție de complexitatea caracteristicilor activate sau dezactivate).


Activarea de caracteristici suplimentare celor care sunt deja activate se poate face în siguranță, fără să existe posibilitatea să fie afectată starea sistemului, însă dezactivarea unor caracteristici poate duce la afectarea negativă a unor servicii și programe care rulează în Windows, așadar nu dezactiva caracteristici decât dacă știi care va fi impactul asupra sistemului de operare, servicilor și programelor care rulează.