Cum să blochezi accesul la calculator în funcție de timp | Windows

Calculatorul este blocat și nu poate fi accesat.
Când vine vorba de controlul parental al calculatorului sau în general de restricționarea accesului la sistem după anumite criterii, sunt foarte multe programe care ușurează acest lucru. Este adevărat că acestea oferă o mulțime de opțiuni în acest sens, gratuit sau nu, dar folosirea unui program nu reprezintă singura soluție, se poate restricționa accesul unui utilizator direct din Windows, folosind o comandă cmd.

Prin intermediul acestei comenzi, care este valabilă în Windows 10, 8, 8.1, 7, Vista și XP se poate preciza intervalul de timp când contul unui utilizator Windows poate fi accesat, cu alte cuvinte, se poate bloca accesul la sistem în funcție de data și timpul local al calculatorului. Intervalul poate fi setat prin specificarea zilelor din săptămână și limita de timp permisă pentru acces, putându-se aplica regulat la aceleași intervale de timp.

Cum să blochezi accesul la contul unui utilizator în Windows folosind CMD

Se va folosi comanda net user executată în Command Prompt cu drepturi de administrator. Sintaxa comenzii este următoarea:
net user nume_utilizator /time:ziuă, timp;
ziua = M,T,W,Th,F,Sa,Su (luni, marți ... duminică)
Pentru a folosi un interval de zile sau ore se poate folosi caracterul minus (-)

Timpl poate fi specificat folosind fie formatul american, de 12 ore (ora 00:00 - 12:00 este AM, iar după este PM ), fie formatul cu 24 de ore. De exemplu comanda net user adibarbu /time: M-F, 10:00-23:00 va permite accesul la contul de utilizator Windows numit adibarbu doar de luni până vineri, în intervalul de timp 10 dimineața și 11 seara. Accesarea contului în afara intervalului de timp va fi blocată, utilizatorul neputând accesa sistemul.

Se pot folosi inclusiv multiple intervale de timp prin separarea acestora prin punct și virgulă, de exemplu comanda cmd net user adibarbu /time: M-F, 10:00-23:00;Sa-Su,10:00-17:00 va adăuga la limitarea făcută în exemplul anterior și restricționarea folosii contului adibarbu în afara intervalulului sâmbătă-duminică, de la ora 10 la ora 17.

Important de menționat este și că nu pot fi precizate decalaje de ordinul minutelor sau secundelor, de exemplu se poate folosi ora 1 PM sau 13:00 dar nu și 1:30 PM sau 13:30. Alte comenzi care pot fi aplicate:
  • pentru acordarea accesului necondiționat (eliminarea tuturor restricțiilor): net user nume_utilizator /time:all
  • pentru restricționarea absolută (nu este permis accesul la cont). net user nume_utilizator /time
După ce ai deschis Command Prompt ca administrator (RunAsAdmin), introdu comanda net user ținând cont de precizările și exemplele date.

contul va fi accesibil doar în intervalul luni-vineri de la ora 10 la ora 23, și de sâmbătă până duminică de la ora 10 la ora 17

Poți apoi să vizualizezi modificările efectuate executând comanda: net user nume_utilizator.

Există restricții de timp sau nu pentru utilizatorul curent

O ultimă remarcă ar fi faptul că aceste comenzi ar trebui să fie aplicate asupra unui alt cont de utilizator decât cel curent sau dacă se aplică celui curent trebuie să se facă doar dacă există mai multe conturi de utilizatori, altfel există riscul să vă blocați singuri accesul la cont, fără nicio modalitate de a-l reaccesa, în afară de a aștepta expirarea blocării impuse.