Să zicem că ai parolat BIOS-ul și după o perioadă de timp în care nu ai mai folosit calculatorul te trezești că nu mai știi parola de intrare în bios sau de permitere a botării sistemului de operare. În acest caz, practic nu mai poți folosi calculatorul sau nu-l mai poți configura așa cum dorești.
Ce poți face deci dacă nu știi parola de la BIOS, cum se poate trece de parolă sau cum se poate elimina? Răspunsul la toate aceste întrebări le vei găsi în cele ce urmează, dar înainte, o mică trecere în revistă.
Ce este BIOS-ul?
BIOS-ul este un software de tip firmware, fiind primul program care este rulat pe calculator. Acesta va verifica starea sistemului, iar dacă totul este în regulă, se va continua apoi cu botarea sistemului de operare. BIOS-ul poate fi setat în foarte multe moduri, iar una din aceste setări implică folosirea unei parole pentru a limita fie accesarea meniului BIOS de către persoane neautorizate, fie botarea sistemului de operare, fie a amândurora.
Cum se poate trece de parola din BIOS
Parola din BIOS este foarte sigură, adică orice ai face nu vei putea să treci de ea. Dar...ținând când de modul cum funcționează un calculator, ai posibilitatea de a reseta hardware setările ce țin de BIOS - adică revenirea la setările din fabrică - setări ce nu implică folosirea unei parole, iar acest lucru ne duce la următorul subpunct:
Cum resetezi BIOS-ul la setările din fabrică (cele originale) dacă nu poți să-l accesezi
Simplu! Întrerupi alimentarea cu energie electrică a BIOS-ului de la bateria internă a calculatorului. Cipul ce conține BIOS-ul este o memorie nevolatilă, conținutul acesteia va rămâne neschimbat. În schimb, memoria în care există salvate setările BIOS-ului, cunoscută drept CMOS, este volatilă și este alimentată de la bateria internă, deci pentru ca datele conținute să rămână salvate va fi nevoie de alimentarea cu energie electrică în mod continuu, chiar dacă calculatorul este deconectat de la o sursă de electricitate.
Întrerupearea alimentării cu energie de la baterie va duce la pierderea setărilor BIOS-ului și deci a parolei setate.
Cum scoți bateria calculatorului pentru a reseta BIOS-ul
Următorii pași trebuie făcuți cu atenție: deconectează cablul de alimentare al calculatorului, iar dacă este vorba de laptop, elimină și bateria calculatorului. Cu calculatorul complet deconectat de la orice sursă de electricitate, apasă de 2-3 ori pe butonul de pornire al calculatorului - care va duce la eliminarea în totalitate a energiei rămase în circuitele sursei și plăcii de bază.
Mai departe va trebui să desfaci carcasa calculatorului și de pe placa de bază să localizezi bateria internă a calculatorului - care este rotudă și puțin mai mică decât mărimea unei monede (vezi imaginea de mai jos) - iar cu o șurubelniță să o scoți cu grijă din soclul în care era.
Scoaterea acesteia este un procedeu simplu, care nu va afecta starea hardware a sistemului - bateria fiind destinată a fi detașabilă și ușor de scos și repus inapoi în soclu fără nicio problemă. În cazul în care calculatorul este de tipul laptop, atunci se poate întâmpla ca bateria plăcii de bază să fie amplasată pe partea din față a plăcii, deci dinspre tastatură.
Cu bateria scoasă așteaptă să treacă un minut, timp în care ai putea eventual să mai apeși de câteva ori pe butonul de pornire, apoi repune bateria în soclu, pune la loc carcasa calculatorului și conectează cablul de alimentare cu energie, eventual bateria.
Vechile setări care au fost aplicate BIOS-ului - printre care și parola de care nu puteai să treci - au fost eliminate. Cum BIOS-ul nu va detecta existența unor setări - ca și cum calculatorul este pus pentru prima dată în funcțiune după fabricație - se va rescrie memoria volatilă a BIOS-ului cu setările stabilite în mod standard de producătorul plăcii de bază.
Drept rezultat, nu mai există nicio parolă, nici pentru a putea accesa BIOS-ul, nici pentru a autoriza botarea sistemului de operare.
Alte articole care te-ar mai putea interesa sunt și:
Cum poți testa dacă există probleme cu memoria RAM a calculatorului
Două posibile probleme care împiedică accesarea BIOS-ului
Ce este UEFI