Cum să scurtezi timpul de stingere al calculatorului | Windows

După o perioadă îndelungată de timp de folosire a Windows-ului, se poate întâmpla ca sistemul să funcționeze tot mai lent, în special la pornirea și stingerea calculatorului. Pentru a optimiza sistemul pentru o incărcare mai rapidă la pornirea calculatorului, poți gestiona lista cu programe de startup, care va avea ca efect un timp mai scurt de încărcare și, în general, o performanță mărită în utilizarea calculatorului.

Stingerea calculatorului poate, de asemenea, să dureze foare mult, uneori fiind vorba chiar și de câteva minute, și de aceea apare întrebarea: de ce calculatorul se inchide așa greu și cum se poate scurta timpul necesar acestei operații?

În acest articol am să propun câteva soluții care au ca efect reducerea timpului de stingere al calculatorului, valabile pentru toate versiunile de Windows, în special pentru Windows 7 și Vista, care se confruntă frecvent cu acest tip de problemă.

De ce stingerea calculatorului durează uneori exagerat și nejustificat de mult?


Există mai multe cauze pentru care Windows-ul va avea nevoie de mult timp pentru a realiza închiderea calculatorului.

Cel mai important factor care duce la mărirea timpului necesar stingerii este numărul de programe care rulează în sistem și operațiile pe care acestea le desfășoară. De aceea, dacă stingi calculatorul fără a închide programele deschise, cât și dacă sunt rulate programe speciale, altele decât cele folosite în mod standard de către un utilizator obișnuit, atunci este normal ca calculatorul să aibă nevoie de un timp mai mare pentru a putea închide toate aplicațiile și salva toate datele în condiții de siguranță.

Un al doilea factor este legat de cantitatea de date și gradul de fragmentare al partiției pe care este instalat Windows-ul. Cu cât partiția Windows-ului conține mai multe fișiere, are un spațiu liber disponibil cât mai mic și are un grad de fragmentare a fișierelor mai mare, cu atât timpul de stingere va crește, uneori exagerat de mult.

Un al treilea factor care trebuie luat în considerare pentru a depista cauza duratei prea mari de stingere a calculatorului este și modul cum Windows-ul este configurat și modificat de către utilizator sau program.

În continuare am să iau pe rând fiecare cauză și am să propun câte o remediere.

Cum să reduci timpul de stingere al calculatorului


  1. Elimină programele nefolosite și gestionează programele de pornire

Dezinstalează programele pe care nu le folosești și dezactivează rularea automată a unor programe la pornirea Windows-ului (vezi link-ul din introducere) - dacă este cazul. Acest lucru va avea ca efect o încărcare, funcționare și stingere mai rapidă a sistemului.

  2. Elimină fișierele inutile, mărește spațiul liber pe partiția cu Windows și optimizează hard discul

Efectuează o curățare a calculatorului de fișierele care ocupă spațiu degeaba, folosind instrumentul deja existent în Windows, Disk Cleanup, sau și mai bine, folosind programul CCleaner. Aplicarea curătății partiței va duce la eliberare de spațiu auxiliar disponibil pentru Windows și va permite creșterea timpului de găsire și acces al fișierelor necesare sistemului de operare.

Asigură-te ca pariția Windows-ului are cel puțin 2-3 GB de spațiu liber și caută să mărești spațiul liber disponibil pe această partiție, de exemplu mută pe altă partiție unele fișiere ce nu aparțin nici sistemului de operare și nici programelor instalate (videoclipuri, muzică, poze, documente etc.).

Tot legat de partiția cu Windows, aplică în continuare operația de defragmentare, care va rearanja optimizat fișierele pentru un timp de acces la date cât mai scurt. Recomandat este să defragmentezi și celelalte partiții existente.

  3. Optimizează Windows-ul pentru o stingere mai rapidă

După aplicarea măsurilor enunțate anterior, vei observa cu siguranță un timp mai scurt de stingere al sistemului, dar și o performanță mărită în utilizare. În afară de acestea, mai există și anumite setări care pot fi aplicate pentru a reduce chiar mai mult timpul necesar stingerii calculatorului. Pentru aplicarea acestora va fi nevoie de modificarea anumitor regiștii ai Windows-ului.

Așadar, accesează sistemul de regiștri: apasă tasta Windows și R, tastează regedit, apoi dă Enter. O altă modalitate de deschidere a gestionarului de regiștrii este prin cautarea programului regedit în meniul de start.

Deplasează-te la următoarele locații și modifică cheile menționate cu valoarea specificată.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory ManagementClearPageFileAtShutdown0

Setarea ClearPageFileAtShutdown = 0 va dezactiva ștergerea Pagefile.sys la oprirea sistemului, ceea ce va contribui cu mult la scăderea timpului de stingere (în mod normal această proprietate ar trebui să fie setată deja cu 0).

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ControlWaitToKillServiceTimeout2000

HKEY CURRENT USER\Control Panel\DesktopAutoEndTasks1