Spațiul de stocare este insuficient pentru descărcarea aplicației din magazin Play | Rezolvare

Apariția mesajului „Eroare la descărcarea aplicației. Spațiul de stocare este insuficient”, în care se evidențiază cum că nu ar există îndeajuns spațiu de stocare, deși telefonul sau tableta mai are destul spațiu liber, este cauzată de regulă de actualizările aplicației Magazin Google Play și de starea aplicației Google Play services. Rezolvarea este simplă și constă în ștergerea memoriei cache a acestora și dezinstalarea actualizărilor, dacă există.

Înainte de a prezenta cum să rezolvi eroarea de spațiu insuficient, trebuie mai întâi clarificată chestiunea memoriei interne și memoriei externe. Memoria internă este cea inclusă în telefon, pe care există salvate datele sistemului de operare Android, plus cele ale aplicațiilor care rulează în el. Memoria externă este reprezentată de cardurile de memorie (Micro SD), care pot fi detașate de la dispozitiv și reconectate ulterior.

Eroarea de spațiu insuficient va apărea în mod normal atunci când memoria internă este cea care e aproape plină și nu poate suporta descărcarea de aplicații din Google Play. De aceea, trebuie să te asiguri că există suficient spațiu liber în memoria internă și nu pe cardul de memorie, caz în care apariția erorii ar fi justificată.

În cazul în care spațiul liber al memoriei interne este foarte mic, se poate recurge la mutarea unor fișiere (de exemplu imagini, videoclipuri ș.a.) pe cardul de memorie sau în cloud, eventual la ștergerea acestora sau la dezinstalarea unor aplicații, mărindu-se astfel memoria disponibilă - ceea ce va permite ulterioare descărcări și instalări de aplicații.

Dacă însă memoria internă are destul spațiu liber, deci eroarea menționată nu ar trebui să aibă de ce să apară, atunci va trebui să purcedem la golirea memoriei cache și ștergerea datelor și a update-urilor făcute de aplicația Magazin Google Play și Google Play services. Aplicarea acestor operații va avea ca efect eliminarea erorii care să la baza apariției mesajului „Eroare la descărcarea aplicației. Spațiul de stocare de pe acest dispozitiv este insuficient”  sau “Error downloading app. There is insufficient space on the device”, în engleză.

Pasul 1 - restaurarea setărilor de cont Google Play și repornirea telefonului sau a tabletei


Șterge contul Google de pe dispozitiv:
Accesează Setări → Conturi → Google → selectează contul Google folosit → apasă pe butonul Meniu și alege Ștergeți/ Eliminați cont.

Notă: Asigură-te că știi datele de logare ale contului pentru că le vei folosi apoi pentru reconectare.

Restabilește aplicația Magazin Google Play:
Accesează Setări (Settings) → Aplicații (Applications) → Toate (ALL) → Magazin Google Play (Google Play Store) → Goliți memoria cache (Clear cache) + Ștergeți datele (Clear Data). [vezi imaginile de mai jos]

Aplicația de obicei responsabilă de apariția erorii spațiul nu este îndeajuns este Magazin Google Play.
Pentru a găsi programul Magazin Google Play va trebui să glisați ecranul în lateral pînă se ajunge la opțiunea 'Toate'.
Restabilirea setărilor ce țin de Google Play va elimina eroarea de spațiu insuficient
Ștergeți datele și goliți memoria cache a aplicației Magazin Google Play.
Restabilește aplicația(iile) Google Play services:
Accesează Setări (Settings) → Aplicații (Apps) → Toate (ALL) → Google Play services → Goliți memoria cache (Clear cache) + Ștergeți datele (Clear Data).

Repornește dispozitivul și du-te înapoi la Conturi pentru a adăuga din nou informațiile de acces la contul Google.

Verifică dacă problema a dispărut încercând să descărci o aplicație.

Pasul 2 - Dezinstalarea actualizărilor aplicației Magazin Google Play și  Google Play services


Dacă aplicarea setărilor de la pasul 1 nu a rezolvat problema, va trebui să dezinstalezi și actualizările celor două aplicații. Urmează pașii:

Accesează Setări (Settings) → Aplicații (Apps) → Toate (All)→ Magazin Google Play (Google Play Store) → Dezinstalare actualizări (Uninstall Updates), dacă un astfel de buton există.

Accesează Setări (Settings) → Aplicații (Apps) → Toate (All)  → Google Play services → Dezinstalare actualizări (Uninstall Updates), dacă există un astfel de buton.

Dezinstalarea actualizărilor acestor aplicații va avea ca efect resetarea magazinului Google Play la starea prestabilită la instalarea sistemului Android - adică la o versiune mai veche - pe care o vei putea reactualiza ulterior. Făcând acest lucru nu ar trebui să nu mai întâmpini eroarea de memorie insuficientă.

--
Ai urmat pașii de mai sus, care sunt rezultatele, ai rezolvat problema? Folosește formularul de mesaje de mai jos pentru a răspunde și pentru a pune alte întrebări.

Citește și cum să rezolvi o altă eroare uzuală a Android: „Din pacate, procesul com.google.process.gapps s-a oprit”.