Instalator de programe Windows din line de comandă - Chocolately

Cu toții știm că instalarea unui program în Windows nu este o chestie complicată, însă este foarte plictisitoare. Trebuie să cauți programul, să-l descarci, să dai Next-Next-Next și să fii atent ca programul să nu cumva să instaleze și altceva, de exemplu adware, extensii de browser, motoare de căutare ș.a., apoi gata, programul este instalat. Pentru a-l dezinstala sau pentru a-l actualiza, procedeul se reia încă o dată. În acest articol vei afla că există și o alternativă mult mai eficace, ce permite instalarea, actualizarea și dezinstalarea în cel mai rapid mod cu putință.

Sunt sigur că mulți dintre voi care ați instalat vreodată un Windows sau ați avut nevoie să instalați mai multe programe unul după altul v-ați întrebat cum să instalați automat o serie de programe, fără să urmați procesul standard de instalare, economisind astfel timp și energie. Iar dacă v-ați interesat în acest sens, probabil ați dat deja de Ninite - instalatorul automat de programe windows - însă pentru utilizatori care se descurcă cât de cât in linia de comanda Windows există o alternativă chiar mai bună - instalarea de programe din linie de comandă.

Instalarea de programe din line de comandă este (sau era) un proces specific sistemelor de operare bazate pe Linux, și constă în introducerea unei comenzi care va iniția automat căutarea celei mai recente versuni, apoi descărcarea și instalarea programului; toatea acestea automat, fără nicio intervenție din partea utilzatorului. Iată insă că există și un astfel manager de programe pentru Windows, care simplifică extrem de mult procesul de instalare, dezinstalare și actualizare programe.

Chocolately este un program care poate fi apelat din Command Prompt sub formă de comandă, sau dacă vreți, este echivalentul comenzii apt-get din Linux, și are aproape 4000 de librării (programe) care pot fi instalate. Cu ajutorul lui, prin executarea unei singure comenzii, orice program din librărie este instalat automat, ținându-se cont de specificația calculatorului, adică dacă de exemplu sistemul este pe 64 de biți, programul care va fi instalat va fi de asemenea tot pe 64 de biti.

Cum instalezi Chocolately


Instalarea programului este simplă, nu va fi nevoie să descarci programul, ci doar să rulezi o comandă care va face acest lucru automat. Dute pe site-ul oficial și preia această comandă sau copiaza comanda evidențiată în chenarul de mai jos.
 @powershell -NoProfile -ExecutionPolicy Bypass -Command "iex ((new-object net.webclient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))" && SET PATH=%PATH%;%ALLUSERSPROFILE%\chocolatey\bin
Va trebui să deschizi linia de comandă cu drepturi de administrator. Du-te la start, tastează cmd, din lista cu rezultate ale căutării dă click dreapta pe Command Prompt, alege opțiunea 'Run As Administrator' și confirmă privilegiile acordate dând OK.

Odată ce s-a deschis fereastra liniei de comandă, lipește (Paste) comanda copiată anterior și apasă Enter.


Așteaptă ca instalarea să se finalizeze, inchide linia de comandă, apoi redeschide-o, și ești gata pentru a lanseza comenzi de instalare programe.

Cum să instalezi un program în Chocolately


Pentru a instala un program din line de comandă va fi necesar specificarea numelui de program - de obicei acesta este ușor de dedus dacă se știe numele programului. Pentru a vedea lista cu comenzi și programele disponibile consulta lista cu programe de pe site-ul oficial.

Pentru a instala un program, tot din cmd cu drepturi de adminstrator va trebui rulata o comanda cu următoare sintaxa:
choco install numeleprogramului
Exemple:
choco install chrome - va instala browser-ul chrome
choco install vlc - va instala playerul video VLC Media Player
Dacă nu se știe cu exactitate numele programului, se poate căuta programle relevante pentru un nume de program introdus, folosind comanda:
choco search numeleprogramului

Actualizarea programelor folosind Chocolately


O caracteristică importantă a programului este și că actualizarea aplicațiilor care au fost instalate se poate face automat, la fel de simplu precum s-a făcut instalarea.

Pentru actualizarea programelor se folosește comenzile următoare:
choco update numeleprogramului - actualizează programul precizat
cup all - actualizează toate programele care au fost instalate cu chocolately

Dezinstalarea programelor din line de comandă prin Chocolately


Dezinstalarea uzuală a unor programe nu se face întotdeauna în întregime, rămânând fișiere care nu au fost șterse. Acest lucru nu mai este valabil atunci când se dezinstalează programe cu Chocolately, toate fișierele programelor dezinstalate vor fi eliminate, fără să rămână resturi lăsate în urmă.

Pentru a dezinstala un program, execută comanda:
choco uninstall numeleprogramului
Pe lângă operațiile de instalare, actualizare și dezinstalare, un alt beneficiu al programului este și că se poate opta pentru instalarea unui program de o anumită versiune, ceea ce altfel nu este de obicei posibil, pentru că producătorii pot elimina versiunile învechite de pe siturile oficiale.

Eu unul folosesc de ceva vreme programul și sunt mulțumit; instalarea, dezinstalarea și actualizarea programelor nu cred că poate fi mai rapidă de atât, poate dacă acest lucru s-ar face prin comandă vocală și nu prin comandă textuală. Numărul de programe este foarte mare, și crește constant, astfel că acesta este suficient pentru orice fel de utilizat în Windows, obișnuit, dezvoltator, administrator.

Dacă nu stiați de program, încercați-l, sunt sigur că o să-l apreciați. Lăsați și un comentariu despre ce părere aveți.