Programul de editare foto GIMP - ce poți face cu el, comparație cu Photoshop

logo GIMP - modificare poze, imagini, conținut grafic
Imaginile și conținutul grafic, fie el online sau offline, reprezintă un element care face deseori parte din viața de zi cu zi, atât la nivel casnic, al utilizatorului obișnuit, dar și la nivel  profesional, fiind meserii care constau în procesarea sau editarea grafică sau fotografică. Oricare ar fi cazul, un program de editare și procesare de imagini ar trebui să facă parte din arsenalul de programe care sunt instalate pe orice calculator.

De regulă, pe orice sistem de operare există preinstalat un program de editare grafică, dar acesta este o unealtă minimală de editare grafică. De exemplu în Windows este programul Paint, care reprezintă o bună soluție de editare grafică, însă cu funcții foarte limitate. Cum necesitatea de a edita imagini a crescut odată cu dezvoltarea tehnologică în ceea ce privește arta grafică computerizată, au apărut de-a lungul timpului programe foarte avansate de procesare grafică.

Cel mai reprezentativ exemplu de program de editare foto este Photoshop, care este fără îndoială cel mai bun, simplu și intuitiv program de folosit în acest sens. Acesta este excelent pentru companiile care au nevoie de editare grafică avansată, și același lucru este valabil și pentru utilizatorii casnici, însă cum acesta este foarte scump, nu este deloc accesibil pentru o bună parte din utilizatori, fie ei casnici sau companii.

Paralel cu dezvoltarea Photoshop-ului, un alt program foarte asemănător și cu cam aceleași funcții a continuat să evolueze. Este vorba de programul Gimp, care este un editor foto avansat care are avantajul că este gratuit și poate fi întrebuințat în cam aceleași moduri ca și Photoshop, însă cu anumite diferențe, care fac ca în unele cazuri cele două să nu poată fi comparabile din anumite puncte de vedere.

Despre GIMP


GIMP vine de la GNU Image Manipulation Program. Acesta este un program compatibil cu mai multe sisteme de operare - Windows, Linux, MAC OS X, plus alte câteva mai puțin cunoscute - și este de tipul open source, adică poate fi modificat și îmbunătățit de către oricine în orice modalitate dorită.

Programul oferă suport pentru un număr foarte mare de formate grafice, de exemplu jpg, jpeg, png, gif etc. Cu ajutorul lui se pot modifica într-un mod sofisticat și profesional foarte multe aspecte ce țin ce conținutul grafic și calitatea fotografică, tocmai de aceea este folosit de un număr mare de designeri grafici, webdesigneri, fotografi, proiectanți, oameni de știință și nu în ultimul rând, utilizatori obișnuiți.

Pe lângă funcțiile de bază, programul permite folosirea unor module separte, ce aparțin unor terțe parte, și care pot extinde productivitatea lucrului în cadrul programului sau modul cum acesta poate fi folosit.

Interfață și mod de folosire


Dacă nu ești familiarizat cu programele de acest fel, principiul de funcționare este următorul:
1. În cadrul programului se încarcă fie o imagine - de exemplu o poză creată cu aparatul foto - fie se crează un spațiu de lucru în care se vor adăuga elemente grafice.
2. Utilizatorul editează conținutul foto încărcat sau creat prin intermediul opțiunilor de editare și a uneltelor oferite de program, care sunt aplicate asupra imaginii generale prin intermediul mausului, și au legătură cu toate aspectele legate de conținutul și calitatea grafică.
3. Utilizatorul salvează imaginea rezultantă în formatul dorit.

Ce poți face în GIMP - exemple practice


Există o serie foarte mare de operații care pot fi aplicate asupra unei imaginii. Acestea se axează pe detalii ce țin de editarea foto precum:
  • culoare: luminozitate - contrast, nuanță și saturație, praguri, niveluri și curbe de culoare, desaturare, balans de culoare ș.a.
  • stratificare: pot fi suprapuse mai multe straturi de imagini de diferite caracteristici (transparență, vizibilitate, dimensiune ș.a.)
  • filtrare grafică: distorsionare, grad de zgomot, neclarizare, pixilizare ș.a.
  • transformare conținut: decupare, înclinare, schimbare perspectivă, scalare, aplatizare, combinare straturi, rotire ș.a.
  • selecție avansată: dreptunghiulară, eliptică, liberă, după culoare, difuză, inteligentă ș.a.
  • adăugare conținut: creion, pensulă de pictură, aerograf, umplere cu găleata, mânjire, clonare de perspectivă, albire sau înnegrire, text ș.a.

În afară de acestea mai sunt multe alte instrumente și funcții care fac parte din program. pentru a întelege mai bine cum poți folosi o parte din aceste elemente de editare grafică, vei găsi mai jos o listă cu exemple practice care se pot face prin intermediul programului.

Concret, utilizatorul obișnuit poate folosi GIMP pentru a:
  • decupa o parte dintr-o imagine pentru a o muta într-altă imagine, de exemplu poți să decupezi o persoană dintr-o poză și să o adaugi în conținutul altei fotografii, iar un utilizator avansat al programului poate face destul de greu de sesizat la prima vedere că o astfel de operație a fost făcută.
  • elimina ochii roși care apar în poze la unele persoane (depinzând de persoană și de aparatul cu care s-a făcut poza).
  • masca elemente ale unei fotografii astfel încât anumite zone să dispară într-un mod insesizabil, de exemplu se poate elimina o aluniță sau orice altă zonă considerată imperfecțiune.
  • schimba culoarea ochilor sau a părului unei persoane dintr-o fotografie.
  • adăuga text într-o imagine.
  • filtra poza după anumite criterii, de exemplu poți transforma o fotografie color în alb-negru, sau să îmbunătățești vizibilitatea modificând gradul de luminozitate și contrast, plus altele.
  • roti o fotografie cu un anumit unchi, de exemplu poți indrepta o poză în cazul în care ai ținut aparatul foto sau telefonul într-o altă poziție decât cea normală.
  • șterge o anumită zona din cadrul unei imagini.
  • schimba dimensiunea și calitatea imaginilor - util de exemplu atunci când vrei să pui fotografii pe rețele de socializare și nu vrei ca această sa poată fi mărită (zoom) prea mult în detaliu.
  • retușa modul în care anumite obiecte sunt afișate, de exemplu se poate adăuga umbre.

Pentru alte tipuri de utilizatori, GIMP poate fi folosit pentru:
  • a crea aspectul unui website, proces numit webdesign;
  • a schița și proiecta modele arhitecturale;
  • a îmbunătăți calitatea vizuală a unei imagini.

GIMP vs Photoshop


Gimp este mai mult decât suficient pentru utilizarea casnică sau în anumite domenii precum webdesignul sau procesarea grafică care nu necesită tipărire. Cum GIMP nu suportă formatele CMYK și PANTONE, adică cele folosite în tipografie, în cazul în care editarea grafică se dorește în variantă printabilă (de exemplu conținutul unei reviste sau ziar) atunci GIMP nu poate fi o alternativă a Photoshop-ului.

Ca grad de eficiență în folosire Photoshop-ul este mult mai ușor și intuitiv de utilizat, și are mai multă documentație disponibilă, dar are impedimentele că necesită foarte multe resurse ale calculatorului și are nevoie de un spațiu foarte mare de stocare. În schimb Gimp este mult mai flexibil în utilizarea resurselor hardware ale calculatorului și ocupă un spațiu mult mai mic pe hard disc, plus că poate fi utilizat și ca aplicație portabilă.

Cum GIMP este oarecum creat după Photoshop, migrarea de la un program la altul va fi relativ ușoară pentru că au un număr foarte mare de funcții identice; migrarea de la Gimp la Photoshop fiind de fapt ușoară datorită interfeței mult mai bine aranjate a Photoshop-ului, în timp ce vice-versa nu se poate spune același lucru. O dificultate majoră a migrari de la un program la altul este că scurtăturile de la tastatură din GIMP sunt foarte diferite de cele din Photoshop, iar pentru un utilizator avansat scurtăturile sunt folosite frecvent.

Resurse


Există foarte multe resurse de documentație care pot fi accesate online sau descărcate pentru uzul offline. Pe site-ul producătorului veți găsi un număr foarte mare de tutoriale, care împreună cu alte resuse existente pe alte site-uri, bloguri, youtube ș.a. se poate spune că utilizarea programului poate fi învățată cu ușurință.

Link-uri: pagina oficială gimp | descarcă GIMP.

Concluzie


Folosesc GIMP pentru toate editările pe care le fac asupra imaginilor și nu am întâmpinat vreo problemă în a realiza editarea grafică dorită. Odată ce înveți lucrurile de bază ale programului și începi să îl folosești în moduri mai avansate, îți dai seama că editorul foto GIMP este programul gratuit de care ai nevoie pentru a crea, retușa și modifica conținutul grafic.

Voi ce alte programe de editare foto gratuite folosiți?