Cum salvezi o poză de pe o pagina web a unui site

Se poate întâmpla ca atunci când navighezi online să dai peste o anumită fotografie pe care ai vrea să o ai stocată și pe calculator.

Descărcarea acesteia este posibilă pentru că toate pozele de pe saiturile pe care le poți accesa au o sursă publică, deci pot fi accesate separat de pagina web și mai departe pot fi descărcate.

Atenție însă să respectați drepturile de autor ale imaginii respective, pentru că descărcarea ar putea încălca termenii cu care aceasta a fost distribuită în mod public.

Descărcarea unei poze de pe internet poate fi făcută de obicei prin două metode, în funcție de caz, urmează instrucțiunile de mai jos.

1. Descărcarea directă a pozei


Dă clic dreapta pe poză și vezi dacă în lista cu opțiuni care apar există și cea de salvare imagine Salvare Imagine ca (Save Image As) sau Salvare poză ca / Salvare fotografie ca (Save Picture As), în funcție de browser-ul folosit. Această opțiune nu trebuie confundată cu cea de salvare a paginii web, care va apărea în lista cu opțiunea numită Salvare ca (Save as).

Tot ce va trebui să faci este să dai clic pe această opțiune, iar din fereastră care se va deschide să te deplasezi la locația în care aceasta să fie salvată, să introduci un nume de fișier și să dai clic pe butonul Salvare (Save).


Poza va fi copiată de pe sait și salvată în locul specificat și va putea fi accesată oricând, fără să fie nevoie de o conexiune la internet.

Dacă opțiunea de salvare imagine amintită mai sus nu există, atunci încearcă următoarea metodă:

2. Descărcarea indirectă a pozei - când opțiunea de salvare poză nu există


Se poate întâmpla ca referința către o imagine să fie specificată nu în conținutul paginii web, ci în conținutul unui fișier de formatare al paginii web - pentru cunoscători este vorba de codul sursă CSS (Cascade Style Sheet), proprietatea background-image. În acest caz, imaginea este afișată în pagina web, însă nu poate fi descărcată direct, așa cum a fost prezentat în primul caz.

Și în acest caz se poate afla sursa imagini urmând instrucțiunile de mai jos.

Dă clic dreapta pe imagine și alege opțiunea Inspect (Inspectare), pentru a vedea porțiunea codului sursă care afișează imaginea respectivă. La versiunile mai vechi ale browser-ului Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer ș.a. aceasta opțiune s-ar putea să nu existe, deci dacă la clic dreapta în pagină nu apare opțiunea de inspectare va trebuie să actualizați navigatorul web.

Va apărea un ecran în care codul sursă al imagini va fi evidențiat din întregul cod sursă HTML, JS și CSS al paginii web. În fereastra cu cod CSS va fi listat codul de formatare al pagini, acela în care există sursa imagini pe care vrei să o salvezi pe calculator.

Printre rândurile cu linii de cod CSS (zona 2), caută existența proprietății background-image, urmat de link-ul către adresa de internet de unde poate fi descărcată imaginea. În cazul în care aceasta nu există, va trebui ca din lista cu cod html (zona 1) să dai clic pe linile de deasupra celei selectate și să reiei procesul de căutare a proprietății background-image.


Odată ce ai găsit această proprietate, dă clic pe link-ul conținut. Imaginea va fi afișată direct, deci se poate recurge la pasul 1 pentru a realiza operația de copiere pe calculator.

Notă:
Înainte de a descărca fotografii de pe internet, asigură-te că operația de salvare pe calculator dar și utilizarea de utilizare a fotografiei respectă drepturile de autor.