Ce este realitatea virtuală (VR) și care sunt aplicațiile sale

Realitatea virtuală permite intrarea într-un univers virtual.
Realitatea virtuală (Virtual Reality sau prescurtat VR) este una din tehnologiile de ultimă generație, care cunosc o dezvoltare incredibilă și o popularitate crescândă. Așa cum se poate subînțelege din nume - realitate virtuală - prin intermediul acestei tehnologii vei putea să experimentezi o realitate care nu există, creată de un calculator.

Spre desosebire de realitatea augmentată (AR), care permite suprapunerea unei realității artificiale (virtuale) peste cea reală, realitatea virtuală nu este concepută pentru a extinde realitatea așa cum o putem percepe cu ochii, urechile și celelalte simțuri, ci recreează o realitate în totalitate separată de cea fizică.

În cele ce urmează am să aduc mai multe informații legate de ce este VR, cum funcționează, stagiul de dezvoltare și o concluzie personală. Cu siguranță că în doar câțiva ani, realitatea virtuală, plus multe alte tehnologii nou apărute, vor deveni noua normă tehnologică.

Realitatea virtuală: Ce înseamnă și cum funcționează


Percepem lumea înconjurătoare cu ajutorul simțurilor, fără de care ar înseamna că suntem izolați de realitate. Mai există încă un mod de a ne izola de realitate sau de a o înlocui, prin recrearea uneia noi, în care, teoretic, totul este posibil. Cu ajutorul tehnologiei din prezent acest lucru este posibil, iar punctul cheie nu ar trebuie să fie stagiul actual de dezvoltare, ci cel dintr-un viitor nu foarte îndepărtat.

Concret, în acest moment, în care citești acest articol de pe ecranul calculatorului, tabletei, telefonului etc., percepi o realitate virtuală statică din realitatea din proximitatea ta. Prin intermediul unor ochelari speciali și căști, plus alte dispozitive, vei putea să imersezi într-o realitate virtuală dinamică, într-un matrix care substituie realitatea.

Ochelarii nu sunt altceva decât ecrane, căte unul pentru fiecare ochi, care au o vizibilitate extinsă, astfel că nu se pot vedea marginile. Căștile sunt cele tradiționale sau pot fi folosite multiple difuzoare plasate în spațiul inconjurător, pentru o mai bună detectare audio (sunet + sursă sunet). Alte dispozitive care nu există încă dar ar putea fi folosite pentru a crea o realitate virtuală care să corespundă celorlalte simțuri de percepție (tactil, miros, gust).

Dinamicitatea este o caracteristică fundamentală pentru a crea o realitate virtuală, de aceea tehnologiile de VR au integrate și numeroase sisteme de poziționare virtuală în raport cu mișcările unui subiect uman. Acest sistem presupune senzori de detectare a poziției capului în toate direcțiile și unghiurile, a mișcărilor ochiului și a mișcărilor corporale.

Dinamicitatea VR este extinsă chiar mai mult decât atât, utilizatorul putând interacționa direct cu lumea virtuală - prin intermediul gesturilor făcute cu mâna se pot selecta opțiuni, se pot crea obiecte virtuale care pot fi redimensionate, repoziționate sau șterse.

Dacă principiul pe care se axează VR este ușor de înțeles, fundamentele și modul exact de funcționare este foarte complex. Mai jos sunt câteva videoclipuri care cu siguranță te vor lămuri mai mult în privința modului în care VR funcționează și este aplicat.

Ce poți face în realitatea virtuală (VR)

Realitate Virtuală: Perspective


Conceptul de realitatea virtuală datează demult, fiind un element futuristic prezentat într-o mulțime de opere literare și filme (Star Treck, Matrix etc). Faptul că VR există în prezent are legătură fără niciun dubiu cu faptul că sistemele de calcul devin mai performante și în același timp se micșorează în dimensiune.

Alte caracteristici ce fac posibilă realitatea virtuală sunt: spațiul de stocare foarte mare și viteza de transfer care continuă să crească, existența unui medii universale de conectare între variate dispozitive, de exemplu USB și wireless; inclusiv viteaza crescândă la internet, plus posibilitatea de a beneficia de anumite servicii online aproape gratuit, de exemplu stocare în cloud ș.a. contribuie sau o să contribuie cu mult la modul în care realitatea virtuală va exista și va putea fi aplicată.

Partea software este la rândul ei importantă, însă este dependentă de hardware, în sensul că este influențată direct de către aceasta. Faptul că stagiul curent de dezvoltare software se axează pe inteligență - inteligență artificială - rezultă că, cumva, hardware-ul a depășit cu mult software-ul.

Noile tehnologii de procesare (calculator cuantic), stocare date (pe fibră de quarț), chiar și progresele făcute în domeniul neurologiei - de înțelegere și de modificare a modului în care creierul funcționează - vor influența pozitiv fenomenul de răspândire și aplicare al realității virtuale. Cu alte cuvinte, ne putem aștepta ca tehnologia, în ansamblul ei, să fie aplicată în moduri cu totul inedite.

Aplicațiile realității virtuale


Realitatea virtuală are potențialul de a schimba multe aspecte ale vieții cotidiene. În cele ce urmează am să prezent 3 dintre ele, pe care eu le consider cele mai importante. Pe parcursul, VR ar putea fi folosit în moduri mult mai greu de diferențiat de realitate sau care vor fi parte integrată din realitate - de exemplu întreaga activitate cotidiană (serviciu, recreere, călătorii) s-ar putea face dintr-un joc, cu locuri reale, cu personaje reale, cu situații normale.

1. Jocurile pe calculator vor fi mai reale ca niciodată

Industria jocurilor pe calculator este una majoră pe piața de software, continuă să crească, iar odată cu lansarea realității virtuale nu cred că va mai exista persoane care să nu-și dorească să joace jocuri pe calculator - asta, firește, dacă VR este suficient de accesibil ca preț pentru publicul general.

Imaginează-ți doar cum ar fi să îți pui ochelarii de VR și să exiști efectiv într-un spațiu virtual 3D, acela al jocului; oriunde te-ai uita, stânga-dreapta, sus-jos, vei putea să fi parte integrată a graficului jocului și a acțiunii care se petrece în el. Gesturile pe care le faci vor produce anumite acținui in cadrul jocului, mai mult decât atât ar putea fi posibilă deplasarea fizică într-un dispozitiv gen bandă rulantă, care va avea rolul de a produce deplasarea în cadrul jocului.

Dacă jocul este și de tipul second life, ei bine, este exact cazul descris în introducere, vei putea să călătorești nu fizic ci virtual în locuri care au fost recreate din realitate, vei putea să te duci la serviciu în acest mod, să te duci la cinema, la școală, la cumpărături etc.

Jocuri în VR anticipate în 2016

2. Filmele vor putea fi vizualizate la 360 de grade

În caz că nu ști, există pe Youtube videoclipuri care pot fi redate la 360 de grade, adică mutarea mausului va duce la schimbarea focalizării. În realitatea virtuală, astfel de filme vor putea fi văzute în 3D, în toate direcțiile, subiectul fiind parte activă în cadrul conținutului video. De exemplu ai putea vedea cu ochii tai cum s-a scufundat Titanicul - dacă o să se filmeze o nouă versiune a filmului, în VR.

Filmele de înaltă definiție (HD - Hight Definition) sau cele văzute cu ochelarii 3D ar putea fi considerate la fel de învechite pe cât considerăm noi filmele alb-negru.

Videoclip la 360 de grade - pilotare avion

Animație 360 de grade

3. Învățarea și mai ales aplicarea și practicarea celor învățate va deveni mult mai ușoară și distractivă

Cu toții știm că invățarea de noi lucruri este extrem de dificilă atunci când este făcută mecanic, însă dacă conținutul este prezentat într-o manieră interactivă, atunci nu doar că informațiile vor fi reținute și aplicate mai bine, dar și învățarea în sine va deveni distractivă.

Imaginează-ți că în loc să citești despre cum funcționează un calculator, vizionezi un film în care poți examina fiecare componentă în parte, având acces la informațiile pe care vrei să le cunoști. Poți vedea în practică cum circulă impulsurile electrice în cadrul plăcii de bază, procesorului, memoriei internet și a cealorlalte componente. Cu siguranță că vei reține și înțelege mult mai bine și mai rapid decât dacă ai citi.

Același lucru va fi valabil și la un nivel mai avansat. De exemplu vei putea să practici șofatul, condusul unui avion sau a oricărei alte mașini care necesită un anumit nivel de experiență și aptitudini dezvoltate anterior. Învățarea, practicarea și experimentarea vor deveni mult mai ușoare, examenul de testare real putându-se face chiar din cadrul realității virtuale sau în orice caz în funcție de rezultatele obținute în aceasta.

Simulator jetpack

Concluzie


Realitatea virtuală este fără îndoială un tip de tehnologie care va fi folosită la scară largă, avantajele folosirii acesteia sunt evidente, iar consecințele avantajelor sunt extrem de pozitive, atât la nivel de individ cât și la nivel de colectiv (poate chiar global). Pe lângă avantaje există și dezavantaje, de exemplu va deveni foarte greu de făcut o diferență între realitate și virtual, iar cum în realitatea virtuală ai vieți nelimitate și în cea reală doar una, confundarea celor două ar putea fi fatală. Un alt dezavantaj ar mai fi și că realitatea virtuală va constitui un drog, o dependență, un vis din care nu ai mai vrea să te trezești. Ceea ce nu este un mod de viață tocmai „realist” și care să te facă să-ți dorești să urmărești un anume scop în viață, care să-ți confere și o satisfacție pe termen lung.

Tu ce părere ai despre realitatea virtuală și ce alte aplicații îi mai găsești? Dacă ai avea la îndemănă posibilitatea de a există într-o realitate virtuală, cum ai găsi un echilibru între viața reală și cea imaginară?

Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să-l distribui mai departe pe rețelele sociale. Dacă ai intrebări și nelămuriri scrie-le în secțiune de comentarii. Feedback-ul este oricând apreciat și binevenit.

Sursă imagine:
https://www.flickr.com/photos/pestoverde/16863422875