Telefoanele mobile inteligente și tabletele oferă soluții de conectare directă la calculator, prin intermediul unui cablu sau prin wireless, însă nu oferă și posibilitatea de a permite conectarea și altor tipuri de dispozitive, de exemplu nu se poate conecta un stick usb, o tastatură, un maus, un modem USB etc. Pentru a extinde conectivitatea va trebui folosit un cablu special, cablul OTG.
Ce este OTG
OTG vine de la On-The-Go și este un cablu ce permite conectarea la smartphone sau la tabletă a unor dispozitive USB 2.0, USB 3.0 sau chiar USB 3.1 (vezi diferențele dintre cele trei versiuni de USB).
Cablul OTG există în lungimi variate, dar de regulă este scurt, de aproximativ 20-30cm, iar prețul variază în special în funcție de versiunea USB, fiind în medie 30-40 de lei, sau mai mult dacă cablul este mai lung sau are multiple porturi de conexiune - deci pot fi conectate simultan mai multe dispozitive la telefon, respectiv tabletă.
Un lucru important care trebuie menționat este că pe lângă cablu, va mai fi nevoie (în foarte multe cazuri) și de instalarea și folosirea unei aplicații care să realizeze operațiile de interacțiune cu dispozitivele conetate prin cablul OTG. Fără o aplicație corespunzătoare nu se poate folosi device-ul, decât dacă sistemul de operare sau aplicațiile producătorului au incorporate și funcțiile realizate de o astfel de aplicație.
Ce dispozitive se pot conecta la cablul OTG
Majoritatea dispozitivelor prin USB care sunt des folosite pe calculator pot fi deasemenea conectate la smartphone sau tabletă prin intermediul unui cablu OTG. Cel mai sugestiv exemplu este stick-ul de memorie, deci se pot citi sau scrie date de pe sau pe stick fără a folosi un calculator. Un alt exemplu foarte util este conectarea unui modem USB, beneficiind astfel de acces la internet în acest mod.
Cablul OTG mai poate fi folosit și pentru a extinde interacțiunea cu utilizatorul, de exemplu se poate conecta tastatură sau maus, ceea ce va contribui cu mult la modul în care este folosit un dispozitiv portabil, și la gradul de eficientă în utilizare.
Pe lângă acestea, mai pot exista și alte cazuri de întrebuințare a cablului OTG, și cu siguranță vor mai apărea și altele pe parcurs, însă, așa cum am mai spus și anterior, va fi nevoie de o aplicație care să realizeze conexiunea cu dispozitivul conectat, iar aceasta poate varia în funcție de versiunea sistemului de operare și a modelului de telefon/tabletă.
Este telefonul sau tableta ta compatibilă cu cablul OTG pentru a conecta un anumit dispozitiv?
Dacă poți sau nu folosi un cablu OTG depinde dacă producătorul telefonului/tabletei permite acest lucru sau nu, iar de obicei, mai toate telefonalele și tabletele noi furniează soluții de conectare prin OTG. În funcție de versiune sistemului de operare poate fi sau nu nevoie de a instala aplicațiile corespunzătoare pentru a realiza conexiunea prin acest tip de cablu.
Un alt impediment ar mai putea fi și consumul dispozitivului conectat, în cazul în care nu se poate face alimentarea separată. De exemplu, nu se poate folosi un dispozitiv conectat prin USB 2.0 care consumă mai mult de 500mA, sau 900mA în cazul USB 3.0, decât dacă dispozitivul poate fi alimentat separat.
În sistemul de operare Android, pentru a conecta un modem USB va trebui să instalezi pe smartphone/tabletă aplicația PPP Widget. Dacă dorești să conectezi un stick la să zicem o tabletă Nexus, va trebui să instalezi aplicația Nexus Media Importer; pentru fiecare model de telefon putând exista o aplicație diferită. Toate aplicațiile disponibile le vei putea găsi în Google Play.
Ați folosit vreodată un cablu OTG, a fost sau nu nevoie de instalarea unei aplicații sau ați întâmpinat probleme la găsirea și folosirea unei aplicații de realizare a conexiunii cu dispozitivul?