Porturi universale de conectare a perifericelor la calculator

Pe lângă porturile care sunt destinate pentru a conecta la calculator doar anumite tipuri de periferice - de exemplu porturile video permit conectarea unui monitor sau unui ecran în general, porturile Ethernet permit conectarea dispozitivelor de rețea etc. -, mai pot exista și alte tipuri de porturi, care permit conectarea unei variate game de tipuri de periferice, putând fi considerate, în funcție de caz, porturi universale. Prin intermediul acestora, se elimină necesitatea de a exista un anumit port pentru a conecta doar un anumit periferic.

În cele ce urmează vei găsi prezentate cele mai importante porturi care permit conectarea unui număr variat de tipuri de dispozitive periferice (de intrare, de ieșire, respectiv de intrare/ ieșire); acestea sunt USB, FireWire și Thunderbolt. Dintre acestea, standardul USB este conceput special pentru a fi portul universal al calculatorului, putând fi folosit pentru a conecta aproape orice periferic specific calculatorului, și nu numai.

USB


USB tip A, B, C, micro USB și Mini USB; versiune 2.0, 3.0, 3.1.
Porturi USB în funcție de forma (clic pentru mărire).
USB-ul este acronimul de la Universal Serial Bus (Magistrală Serială Universală) și este un mediu de comunicație care permite conectarea la calculator a unui număr foarte mare de dispozitive periferice, de diferite tipuri și cu diferite întrebuințări.

De-a lungul timpului acesta a evoluat, luând forme mai robuste în timp ce anumite caracteristici au cunoscut îmbunătățiri majore, în special rata de transfer, care a tot continuat să crească. Exemple de dispozitive care pot fi conectate și folosite printr-un port USB: tastatură, maus, imprimantă, cameră web, stick de memorie flash, hard disc extern, răcitor laptop (cooler), difuzoare, router, telefon mobil, tabletă și multe altele.

Nu doar că acest port există pe orice calculator, dar există într-un număr mare, de regulă două sau trei pentru sistemele laptop, în timp ce pe sistemele desktop, numărul este chiar mai mare. Pe lângă calculatoare, inclusiv telefoanele mobile și tabletele conțin un port USB drept port de alimentare, și în același timp, port pentru transferul de date.

În cele ce urmează găsești o listă cu cele mai importante tipuri de USB.

USB tip A

Poate fi recunoscut după forma rectangulară, în care există doar o poziție corectă de conectare. În funcție de caracteristicile hardware, USB de tip A poate avea fi USB 2.0 (întâlnit încă pe multe din calculatoare) sau USB 3.0 (care este un standard mai nou, mult mai rapid și din ce în ce mai răspândit).

USB tip B

Acest tip de port nu există pe calculatoare, ci doar pe o clasă restrânsă de dispozitive, de exemplu pe imprimante, hard discuri externe, hub-uri de conectare dispozitive ș.a.

USB tip C

Este cea mai nouă variantă a USB-ului. Principalele caracteristici sunt viteza mărită de transfer comparativ cu versiunile precedente și faptul că dimensiunea portului este mai mică decât cea a versiunilor anterioare de USB, ceea ce permite existența acestora pe laptopuri foarte subțiri, cât și pe tablete și telefoane. O altă noutate este că poziția de conectare corectă în portul USB de tip C este reversibilă, deci oricum l-ai introduce, l-ai introdus corect.

Alte caracteristici cu totul inedite este că face posibilă alimentarea unor dispozitive mari consumatoare de energie electrică, de exemplu se poate alimenta un sistem laptop (conceput pentru consumul economic) prin portul USB de acest tip, în plus, cablul USB tip C poate fi folosit și pentru conectarea la portul DisplayPort sau Thunderbolt.

Micro / mini USB

Pentru dispozitivele de mici dimensiuni, de exemplu smartphone-uri și tablete, porturile de tip A, B sau C sunt prea mari pentru a fi incorporate pe un astfel de dispozitiv. Pentru a putea integra standardul USB pe acestea, au fost reduse dimensiunile portului, rezultând în versiuni miniatuale de USB de tip A, B sau C.

Micro USB este o variantă a standardului USB care are o formă foarte robustă, fiind de aceea întâlnit drept port de încărcare și conectare la calculator a telefoanelor și tabletelor.

Mini USB este o variantă puțin mai mare decât micro USB, dar mai mică totuși decât celelalte variante. Este întâlnit de regulă la hard discurile externe, console pentru jocuri (ex. Play Station) și alte accesorii.

Atât micro USB, cât și mini USB nu există de obicei pe calculatoare, ci pe dispozitive de mărimi reduse, eventual portabile.

USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1

Tipurile A, B și C reprezintă o clasificare după forma porturilor și după anumite capabilitățile oferite. Pentru clasificarea tipurilor de port după versiunea de apariție, care include automat și o rată de transfer mai mare, porturile USB se mai pot clasifica și în următorul mod:
USB 1.0 – lansat în 1996, rată de transfer: 13Mb/s.
USB 2.0 – lansat în 2000, rată de transfer: 480Mb/s.
USB 3.0 – lansat în 2008, rată de transfer: 5Gb/s.
USB 3.1 – lansat în 2013, rată de transfer: 10Gb/s.

Pentru a afla mai multe despre standardul USB și a face o comparație între ultimele trei versiuni, citește și care sunt diferențele dinte USB 2.0, USB 3.0 și USB 3.1.

Compatibilitate de la o variantă de USB la alta

Orice variantă de USB poate fi conectată la o altă prin intermediul unui adaptor, care, de regulă, are un preț mic - de până în 10-15 lei – iar rata de transfer este dată de versiunea standardului care este mai inferioară.

FireWire (IEEE 1394)


Port FireWire 400 și FireWire 800
Port FireWire 400 și FireWire 800, plus mufă FireWire 400.
FireWire este un standard de port create de Apple la sfârșitul anilor '80, și care, asemenea standardului USB, permite conectarea unei game variate de dispozitive periferice, acestea două fiind la un moment dat în directă competiție. În trecut, portul FireWire era folosit în primul rând datorită ratei mari de transfer, care la un moment dat era superioară celei USB, fiind folosită în special pentru conectarea perifericelor audio și video, de exemplu cameră digitală HD, sau pentru conectarea dispozitivelor de stocare externe.

Prima versiune de FireWire, denumită FireWire 400, suporta o rată de transfer de 400Mb/s, în timp ce prima versiune de USB, USB 1.0, avea o rată de transfer de doar 12Mb/s. USB 2.0 a mărit rata de transfer suportată la 480Mb/s, ceea ce este cu puțin peste rata de transfer suportată de FireWire 400, însă, pentru a-și păstra superioritatea față de a USB în ceea ce privește rata de transfer, este lansat FireWire 800, ce permite viteze de transfer de 800Mbit/s. Această competiție se încheie odată cu apariția USB 3.0, care permite o rată de transfer de 5Gb/s.

ThunderBolt


Port Thunderbolt 3 cum arată + insignă
Port Thunderbolt 3.
ThunderBolt este dezvoltat de Intel, fiind un port prin care perifericele care necesită rate mari de transfer sunt conectate la un calculator Mac, și ulterior și PC. Ultima versiunea apărută a acestui standard este Thunderbolt 3, care permite viteze de până la 40 Gb/s, mult superioare celei USB.

Perifericele care pot fi conectate la acest port sunt fie interne, de exemplu hard discuri (fiind înlocuitor pentru portul SCSI) sau plăci care să fie conectate la placa de bază, de exemplu cea video sau audio, fie externe, în special monitoare de înaltă rezoluție și calitate video, sau alte dispozitive de stocare externe. O caracteristică a interfeței Thunderbolt este că acesta poate furniza suficientă energie electrică pentru alimentarea unui laptop sau alt electronic cu consum asemănător de energie.

***

Pe lângă cele trei porturi enumerate, alte porturi concepute pentru conectarea unor variate dispozitive periferice sunt portul serial și cel paralel, care au fost și sunt înlocuite cu portul USB.

USB-ul reprezintă principalul port general al calculatorului, iar dacă se ia în considerare noile îmbunătățiri aduse, în special rata de transfer (de 10Gb/s în cazul USB 3.1), se poate spune că acesta va continua să fie principalul port universal al calculatorului pentru mult timp de acum înainte. Totodată, interfața USB este folosită în varianta mini sau micro și pe majoritatea smartphone-urilor și tabletelor de ultimă generație, cât și pe multe alte tipuri de dispozitive portabile.

Acesta este al treilea articol din seria porturilor pentru calculator. Citește și:
  • Porturi de bază, prezente pe (aproape) orice calculator: audio, Ethernet, serial, paralel, PS/2.
  • Porturi video: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Thunderbolt ș.a.

Ca o curiozitate, pe calculatorul tău există cumva port FireWire sau Thunderbolt? Dacă da, ai conectat vreun periferic la acesta (în afară de monitor, în cazul portului ThunderBolt)?
- Anunțuri sponsorizate -