Unix și Linux – ce sunt? Diferențele dintre Unix și Linux

Ținând cont de expansiunea sistemelor de calcul, care nu se limitează doar la calculatoare, ci și la dispozitive portabile, în ultimii ani s-a putut observa o folosire crescândă a sistemelor de operare gratuite. Cel mai recunoscut exemplu de astfel de sistem este fără îndoială Linux, care există în numeroase distribuții, cea mai cunoscută fiind Ubuntu.

Linux este un grup de sisteme de operare, din care fac parte sisteme de operare ce sunt din ce în ce mai folosite pe tot mai multe calculatoare, desktop sau server, pe tablete, smartphone-uri sau alte tipuri de dispozitive, pentru utilizatorul obișnuit sau pentru tipuri variate de întrebuințări.

Pentru a înțelege ce este mai exact Linux, trebuie să se înțeleagă și ce înseamnă UNIX și Posix. În acest articol, vei putea afla toate acestea, plus care sunt diferențele dintre UNIX și Linux.

Ce este un sistem de operare


Un sistem de operare – de exemplu Windows, Mac, Linux ș.a. – este ansamblul de software care face ca un sistem de calcul să funcționeze într-un mod care să poată fi gestionat de către un utilizator. La nivel intern, acest lucru înseamnă totalitatea activităților de memorare și procesare care permit componentelor calculatorului să fie gestionate și utilizate într-un mod centralizat și sustenabil – responsabil de acest proces fiind nucleul software al sistemului de operare (kernelul).

Pe lângă nucleu, un sistem de operare trebuie să furnizeze și funcții de interacțiune cu mediul extern, astfel încât sistemul să poată să fie controlat de către un utilizator sau de variate medii externe, altfel sistemul nu ar avea nicio utilitate practică și nu ar putea să fie gestionat în niciun fel. Această extindere poartă numele de shell (învelișul nucleului).

Pe baza acestor două părți, modul în care poate fi folosit un calculator mai poate fi extins și printr-o varietate mult mai mare de cazuri de utilizare: prin executarea de software independent – programele de calculator. Cum dezvoltarea programelor se bazează pe modul în care este conceput și funcționează sistemul de operare, programele vor fi compatibile doar cu sistemele pentru care au fost dezvoltate.

Astfel, un program compatibil cu Windows nu va fi compatibil cu Linux (există însă posibilitatea de a translata codul pentru a deveni compatibil și pentru Linux, de exemplu folosind Wine) sau Mac OS și nici cazurile viceversa, asta pentru că acestea sunt sisteme de operare diferite.

Ce este UNIX


Unix este o familie de sisteme de operare multitasking și multiuser care a fost dezvoltată în ani 1960 de un grup de programatori de la AT&T Bell Labs, iar de atunci până în prezent acesta a constituit baza pentru numeroase sisteme de operare. Asemenea Windows-ului, care nu exista la vremea aceea,  și UNIX este de tip comercial și cu sursă închisă, și se bazează pe interfețele grafice (GUI) pentru interacțiunea cu utilizatorii, furnizând astfel un mediu ușor de controlat.

Există multe versiuni ale UNIX-ului, deși acestea moștenesc caracteristici comune. Cele mai importante versiuni de UNIX sunt Mac OS, GNU/Linux și Sun Solaris, însă lista poate continua cu multe alte sisteme de operare, de exemplu AIX, HP-UX, IRIX, BSD/OS ș.a.

Mențiunea care trebuie făcută este că GNU/Linux nu face parte direct din UNIX, ci este o copie (sau mai bine zis o clonă) a UNIX-ului, fiind dezvoltat independent de către finlandezul Linus Torvalds, care îl publică cu licență open-source, în timp ce celelalte sisteme de operare derivate direct din UNIX au fost lansate și au rămas comerciale (abia ulterior apărând versiuni gratuite cu licențiere open-source).

Un sistem de operare UNIX este alcătuit din trei părți: nucleu (kernel), interfața cu utilizatorul (shell) și pachetul de programele care pot fi instalate și rulate în sistem. În Unix, toate datele sunt fie fișiere, fie procese care sunt executate sau urmează să fie procesate de către procesor.

Ce este POSIX


POSIX este acronimul de la Portable Operating System Interface for UNIX și este un standard definit la începutul anilor 1980 – în 1988 fiind publicat în IEEE – prin care se pune la punct o bază comună între sistemele de operare de tip UNIX și programele care pot fi rulate pe acestea. Ulterior, acest standard a fost preluat și de alte tipuri de sisteme de opere, reprezentând un model prin care se ușura dezvoltarea de software de la un sistem de operare la altul.

Majoritatea sistemelor de operare Unix se bazează pe standardele POSIX. Pe lângă Unix, și Windows implementează parțial aceste standarde, prin intermediul unor API-uri, plus că pot fi folosite programe care să extindă cu mult compatibilitatea cu POSIX, de exemplu Cygwin. Mai mult decât atât, Microsoft acordă din ce în ce mai multă atenție extinderii compatibilității cu Linux, de exemplu în 2016 a lansat un nou API prin care se extinde compatibilitatea cu sistemele Linux, Windows Subsystem for Linux (WSL), care practic va ingloba în Windows toate caracteristicile POSIX.

Ce este Linux


Linux este un sistem de operare compatibil UNIX, distribuit gratuit, mai mult decât atât, oferit open source. Asta înseamnă că oricine poate utiliza sistemul de operare, dar și vizualiza codul sursă al acestuia, modifica și distribuii distribuții proprii, conform anumitor necesității publice sau private.

Datorită caracterului open-source, Linux conține un număr foarte mare de distribuții, fiecare cu particularitățile sale, atât distribuite gratuit, cât și contra cost, toate având caracter public – adică oricine poate obține, instala și utiliza sistemul de operare.

Varietatea mare de distribuții (sau distros) face ca Linux să ofere soluții de sisteme de operare pentru nu număr foarte mare (dacă nu complet) de cazuri de utilizare, ținând cont de aspecte precum tipul de sistem de calcul (desktop, server, smartphone, tabletă ș.a.), resursele hardware disponibile, programele care se doresc a fi rulate etc.

Devine din ce în ce mai evident faptul că unele distribuțiile Linux furnizează performanțe asemănătoare celor Windows, în unele cazuri, chiar superioare, și punând la socoteală și faptul că acestea sunt gratuite și că sunt adaptate și pentru tablete și telefoane inteligente, se poate subînțelege utilitatea acestora pentru utilizatorul care trebuie să folosească multiple sisteme de operare.

Cele mai populare 11 distribuții Linux sunt: Mint, Ubuntu, Debian, Mageia, Fedora, openSUSE, ArchLinux, CentOS, PCLinuxOS, Slackware și FreeBSD. Printre celelalte sisteme de operare ce se bazează pe Linux mai poate fi enumerat și Android – cel mai popular sistem de operare pe mobile.

Diferențele dintre UNIX și Linux


UNIX a pornit drept un sistem de operare proprietar, comercial, asemenea Windows-ului. Ulterior au apărut și versiuni gratuite, de exemplu FreeBSD, OpenBSD și NetBSD. Linux este un sistem de operare gratuit și open-source de la prima versiune. Acesta este conceput după UNIX, dar dezvoltat separat. Există și versiuni de Linux comerciale, însă acestea sunt de regulă mai ieftine decât Windows.

Unix este o familie de sisteme de operare, printre care și Linux, iar Linux este o clasă de distribuții de sisteme de operare – care au în mare măsură același substrat – care sunt axate pe anumite activități (gestiunea resurselor server, mediul de dezvoltare multimedia etc.) sau pentru uzul general.

Unix este dezvoltat și menținut de către variate companii și organizații non-profit, în timp ce Linux este dezvoltat și menținut de către o comunitate globală de programatori, care contribuie gratuit la dezvoltarea distribuțiilor, dacă aceasta este oferită gratuit, sau contra cost, în caz contrar.

În timp ce Linux poate fi folosit pe o variate mare de sisteme, cu întrebuințări extinse în mai toate ariile de utilizate a unui sistem de calcul, Unix-ul este folosit cu precădere pe servere de internet, furnizând laun moment dat toate elementele care au făcut posibilă dezvoltarea internetului – însă acesta are și variante destinate utilizatorului obișnuit, având o popularitate mare în rândul universităților și companiilor mari.

Datorită modului în care este menținut Linux, detectarea și remedierea problemelor de orice natură sunt realizate într-un timp rapid, în timp ce Unix-ul necesită un timp mult mai mare de creare și lansare al actualizărilor.

***

Ar mai fi multe de spus, însă am încercat să reduc articolul la esențial. Cert este că sistemele de operare precum cele ce aparțin Linux-ului vor deveni din ce în ce mai populare – iar acest lucru este susținut și de ușurința în utilizare a acestora, ușurință care face posibilă migrarea de la Windows, de exemplu.

Poți accesa și sursele date mai jos pentru a găsi mai multe informații despre Unix, Linux și diferențele dintre acestea.

Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/UNIX
https://en.wikipedia.org/wiki/Linux
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Unix_history-simple.svg
https://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
http://www.diffen.com/difference/Linux_vs_Unix

Credit imagine: Nioguzman.blogspot.com