Cum se schimbă limba la Windows 10

Limba de afișare în Windows 10 poate fi schimbată oricând într-o alta, de exemplu din engleză în română sau din română în engleză, sau în general într-o oricare altă limbă disponibilă.

Uzual, sistemul de operare Windows 10 vine instalat în limba engleză sau, în funcție de țara în care acesta a fost cumpărat, limba poate să fie și o alta de circulație internațională, de exemplu spaniolă, franceză, germană, italiană și altele.

Windows 10 poate fi cumpărat și/sau instalat și direct în limba română, un fenomen care devine din ce în ce mai popular, însă anumite servicii sau programe nu vor putea fi folosite, de exemplu Cortana nu este disponibil deocamdată în limba română.

Dacă sistemul de operare Windows 10 este setat într-o limbă străină, și din variate motive se dorește schimbarea limbii în română sau într-o oricare altă limbă, procedeul este cât se poate de simplu. Vei avea însă nevoie de o conexiune la internet, pentru a putea descărca pachetul de date ce conține limba respectivă. În plus, serviciul Windows Update trebuie să fie activat.

Cum schimbi limba sistemului în Windows 10


Pentru exemplificarea procedeului de schimbare a limbii, am ales să adaug și să setez limba română drept limbă principală în Windows 10, în locul limbii engleze. Urmează instrucțiunile de mai jos.

Du-te la meniul de start (sau apasă tasta Windows) și parcurge următoarea cale de meniuri Settings (Setări) → Time & Language (Timp și limbă).

Accesarea meniului cu limbile sistemului în Windows 10

Din bara de opțiuni din partea stângă alege Region & Language (Regiune și limbă). Dacă în lista cu limbi instalate în sistem nu există limba de afișare dorită în care să fie setat Windows-ul, va trebui să dai clic pe Add a language (Adaugă o limbă).

Cum adaugi o limbă nouă în Windows 10

Se va deschide un meniu de selectare al limbii dorite, alegeți Romanian (Română), apoi din lista cu variante ale limbi române selectați-o pe cea din România.

Meniu cu limbile disponibile in Windows 10

Selectare limbă română

Odată ce limba a fost selectată, va apărea o notificare cum că descărcarea pachetului ce conține limba română a început, iar după ce descărcarea și instalarea se va finaliza, limba va fi adăugată printre limbile instalate pe calculator.

Mai departe va trebui să selectezi limba și să o setezi ca fiind limba principală, deci din lista cu opțiuni alege Set as default (Setează ca prestabilită).

Setare limbă română limba de afișare

În cazul de față, limba română va avea prioritatea 1 în lista cu limbi ale sistemului, deci este cea principală, putându-se interschimba ulterior cu celelalte limbi instalate pe calculator fără să fie nevoie de o conexiune la internet.

Prima limbă va fi cea care va fi folosită în interfețele sistemului de operare

Pasul final pe care va trebui să-l faci este să repornești calculatorul. Limba în care vor fi afișate interfețele la repornire va fi limba setată anterior - în cazul de față română.

Dacă după repornire limba sistemului a rămas neschimbată, înseamnă că descărcarea și instalarea pachetului ce conține limba respectiva nu s-a realizat cu succes. Asigură-te că există o conexiune la internet și că serviciul Windows Update este activat, apoi reurmează pașii, selectează limba nou adăugată și dă clic pe Settings (Setări). Ar trebui să apară detalii despre limba instalată sau în curs de descărcare și instalare, eventual un buton de download manual al limbii.

Citește și:
Cum setezi tastatura în limba română în Windows
Cum traduci o pagină dintr-o limbă într-alta folosind Google Translate