De ce și cum să dezactivezi opțiunea de conectare la o rețea disponibilă din ecranul de logare Windows 10

Ți s-a întâmplat vreodată să ai nevoie să te conectezi la o rețea sau să schimbi rețeaua la care ești conectat, deși accesul la Windows este blocat, fiind afișat ecranul de logare? În Windows 10 acest comportament pare a fi considerat unul obișnuit, însă există câteva argumente care pot fi date în defavoarea păstrării acestei caracteristici.

Ecran logare Windows 10
Ecran de logare Windows 10.

În continuare vei afla cum îți poate afecta securitatea datelor și a sistemului posibilitatea ca oricine să poată să se conecteze la o rețea disponibilă sau să schimbe rețeaua la care este conectat calculatorul, din cadrul ecranului de logare, dar și cum se poate dezactiva această opțiune.

Cum îți afectează securitatea datelor și a sistemului existența opțiunii de conectare la rețea din ecranul de logare Windows 10


Caracteristica reprezintă un punct slab în conexul în care o persoană neautorizată să acceseze sistemul (care presupunem că este și rău voitoare) se conectează la o rețea proprie – adesea fiind vorba de o rețea wireless (iar pentru crearea unei rețele wireless nu este nevoie neapărat de un router fizic, ci se poate folosi un router virtual, de exemplu, Virtual WiFi).

Conectare la rețea din ecranul de login Windows 10
Conectare la o rețea disponibilă, din ecranul de logare Windows 10.
Odată conectat, fișierele partajate în rețea vor deveni vizibile tuturor utilizatorilor conectați la respectiva rețea, dacă nu au fost luate măsuri de protejare a acestora în cadrul rețelei – în mod standard, acestea sunt protejate prin numele de utilizator și parola unui cont de utilizator Windows existent.

De asemenea, conectarea la o rețea străină poate expune sistemul la anumite amenințări informatice, din care pot rezulta detectarea de vulnerabilități ale sistemului în cadrul rețelei și ulterior infectarea sistemului cu cai troieni, ransomeware, keylogger ș.a.

Pe lângă aceste considerente, cel mai important argument este faptul că traficul din rețea ar putea fi interceptat și filtrat, ceea ce înseamnă că toate datele transmise nesecurizat (de exemplu, prin intermediul protocolului HTTP) – inclusiv numele de utilizator și parola folosite pentru autentificarea online – vor fi vizibile în clar celui care interceptează și filtrează traficul.

Dacă conectarea la rețea din ecranul de login se face cu bifarea opțiunii de conectare ulterioară automată (Connect automatically), de fiecare dată când rețeaua este în proximitate, adică când presupusa persoană rău voitoare este în preajmă, sistemul se va conecta fără știrea explicită a utilizatorului la rețea, ceea ce face posibilă interceptarea și filtrarea traficului pe termen lung.

În concluzie, din moment ce în sistem nu este logat niciun utilizator sau sistemul este blocat în ecranul de logare, comportamentul ideal ar trebui să fie ca nimeni să nu poate să modifice starea conectivității curente a sistemului, și nici să poată să modifice preferințele conectivității la rețea – alegând opțiunea de conectare automată.

Pentru utilizatorii care doresc un nivel maxim de securitate în Windows 10, trebuie luată în considerare și dezactivarea acestei caracteristici.

Cum dezactivezi opțiunea de conectare sau schimbare a rețelei din ecranul de logare Windows 10


Dezactivarea opțiunii se poate face în două moduri, prin intermediul programului de gestionare a politicilor de grup, respectiv prin intermediul editorului de regiștii Windows.

Notă:
În versiunea Windows 10 Home, prima metodă nu va fi posibilă, ci doar a doua.

○ Modalitatea 1 – prin intermediul gestionarului de politici de grup

1. Deschide gestionarul de politici de grup, „Local Group Policy Editor”: apasă tastele Win + R, scrie gpedit.msc și apasă Enter, respectiv scrie în meniul Start din Windows textul „Group Policy Editor” și accesează programul afișat ca rezultat.


2. Urmează calea: Computer Configuration → Administration Templates → System → Logon


3. Dă click pe opțiunea „Do not display network selection UI”, alege opțiunea „Enabled” și apasă butonul OK.


○ Modalitatea 2 – prin intermediul editorului de regiștrii

1. Deschide gestionarul de regiștrii: apasă tastele Win + R, scrie regedit și apasă Enter, respectiv scrie în meniul Start din Windows textul „Regedit” și accesează programul afișat ca rezultat.

2. Accesează următoarea cale: HKEY_LOCAL_MACHINE → SOFTWARE → Policies → Microsoft → Windows → System.

3. Setează proprietatea DontDisplayNetworkSelectionUI cu valoarea 1. Dacă o astfel de proprietate nu există la locația specificată, atunci aceasta va trebui creată: dă click dreapta, alege New → DWORD (32-bit) Value, introdu drept nume DontDisplayNetworkSelectionUI și drept valoare 1.


***

Dezactivarea caracteristicii de conectare la rețea din ecranul de logare are capacitatea de a elimina eventuale atacuri informatice asupra sistemului și posibile interceptări de date personale, stocate pe calculator și/sau distribuite în rețea, respectiv transmise prin rețea.

Dezactivarea se va produce instant, nefiind necesară repornirea sistemului.

Ecran logare fără buton de conectare la rețea
Ecran de logare Windows 10 după dezactivarea opțiunii de conectare la rețea.
- Anunțuri sponsorizate -
Ce mai poți citi: