Cum se resetează un telefon sau tabletă cu Windows Phone / Mobile

Resetarea telefonului sau tabletei cu Windows Phone (sau Windows Mobile) este necesară atunci când nu se pot rezolva în alt mod erorile sau problemele dispozitivului, când telefonul sau tableta funcționează lent sau disfuncțional, sau pur și simplu atunci când se dorește ștergerea totală a conținutului și reîmprospătarea sistemului de operare prin revenirea la setările din fabrică.

Cum resetezi un telefon / tableta cu Windows Phone? Sunt trei metode de resetare, care diferă în funcție de starea telefonului (dacă poate fi sau nu pornit și folosit) și de gradul dorit de eliminare a datelor de pe dispozitiv, inclusiv a configurării curente și a aplicațiilor instalate.
Resetare telefon sau tableta cu Windows Phone Mobile

Citește și:
- Cum se resetează un telefon sau tabletă cu Android
- Cum se resetează Windows 10

Despre Windows Phone / Windows Mobile


Windows Phone, versiunea 8 sau 8.1, este un sistem de operare produs de Microsoft, întâlnit de regulă pe dispozitive Microsoft Lumia și Nokia Lumia, dar și pe dispozitive HP, Acer, Alcatel, VAIO ș.a. Cea mai recentă versiune a sa este Windows 10 Mobile, care practic este însuși Windows 10, însă adoptat pentru dispozitive mobile.

Mai jos vor fi explicitate trei metode prin care se poate face resetarea unui dispozitiv cu Windows Phone sau Windows Mobile.

Telefoanele și tabletele care pot fi resetate la starea și setările din fabrica sunt:
- Nokia Lumia: 800, 710, 900, 610, 510, 820, 920, 505, 620, 520, 720, 925, 1020, 625, 1320, 1520, 2520, 525, 930, 630, 530,  730, 735, 830 și versiunile mai nou apărute.
- Microsoft Lumia: 535, 435, 532, 640, 640 XL, 430, 540, 950, 950 XL, 550, 650  și versiunile mai nou apărute.
- Altele: HP Elite X3, Acer Liquid M320, M330, Acer Jade Primo, Alcatel OneTouch Pixi 3 ș.a.

Metoda 1: Resetare cu păstrarea datelor existente (resetare soft)


Dacă telefonul sau tableta nu răspunde la comenzi, se blochează sau afișează erori, atunci prima încercare de a rezolva problemele dispozitivului ar trebui să fie resetarea fără pierderea datelor stocate pe acesta.

Ce trebuie să faci: cu telefonul aprins, apasă simultan butonul de micșorare volum și butonul Power până când dispozitivul se închide și repornește.

Resetarea nu va produce pierderea datelor stocate în memoria internă, nici a acelora de pe cardul de memorie, ci doar eliminarea datelor temporare și de cache. Această metodă este echivalentă cu scoaterea bateriei din telefon pentru dispozitivele care au bateria încorporată.


Metoda 2: Resetare cu pierderea tuturor datelor (resetare hard) și revenirea la setările din fabrică


Acest tip de resetare se face din cadrul sistemului, deci dispozitivul trebuie să fie pornit și utilizabil, și va avea drept efect eliminarea tuturor fișierelor stocate în memoria internă a smartphonului sau tabletei, ștergerea setărilor și a aplicațiilor instalate, ștergerea contactelor din memoria internă, a mesajelor SMS și a altor date generate pe parcursul utilizării dispozitivului.

Aplicând acest tip de resetare, toate datele salvate în memoria internă vor fi șterse. Înainte de a iniția resetarea, salvează toate fișierele pe care nu vrei să le pierzi pe cardul de memorie sau transferă fișierele de pe telefon pe calculator, salvează contactele salvate în memoria internă în memoria SIM, respectiv optează pentru backup-ul datelor în cloud, în contul Microsoft.

Totodată, asigură-te că nivelul bateriei este aproape full sau, cel mai bine, pune telefonul / tableta la încărcat.

Ce trebuie să faci:

1. Accesează Setări (Settings)→Sistem (System), derulează în jos și alege opțiunea Despre (About).

Despre Windows Phone

2. Din fereastra cu informații despre sistem, derulează în josul paginii și alege opțiunea Resetați-vă telefonul sau Resetați-vă tableta.

Informații telefon/ tableta cu Windows
3. Asigură-te că ai salvat datele importante amintite în mesajul de avertizare și confirmă operația de resetare prin revenire la setările din fabrică doar dacă într-adevăr dorești să ștergi întregul conținut de pe dispozitiv. Poți opta și pentru ștergerea datelor de pe cardul de memorie, prin bifarea opțiunii Ștergeți și cardul SD.
Revenirea la starea din fabrica - toate datele vor fi șterse
4. Din fereastra care apare, confirmă încă o dată operația de resetare.

Telefonul va reporni și va începe procedura de resetare, fiind afișat progresul acestei operații. Procesul de resetare durează de obicei câteva zeci de minute.

Metoda 3: Resetare din butoane, cu pierderea tuturor datelor (resetare hard) și revenirea la setările din fabrică


Această metodă va avea același efect precum metoda prezentată anterior, însă avantajul acesteia este faptul că resetarea se face prin apăsarea anumitor butoane ale dispozitivului, în timp ce telefonul este stins, și nu din cadrul sistemului de operare.

Dacă telefonul sau tableta nu pornește, nu încarcă Windows Phone 8 / 8.1 sau Windows Mobile, afișează erori critice sau nu poate fi folosit, atunci tot ce mai poți face este să resetezi dispozitivul fără să fie necesară folosirea sistemului de operare.

Notă:
- Toate datele se vor șterge, așadar salvează în limita posibilității datele pe care nu vrei să le pierzi și scoate cardul de memorie și cartela / cartelele SIM.

Ce trebuie să faci:
1. Oprește telefonul / tableta și asigurăte că ai la îndemână încărcătorul dispozitivului, care trebuie conectat la priză.
2. Apasă butonul de micșorare volum sonor și conectează dispozitivul la încărcat.
3. Ținând apăsat butonul de micșorare a volumului apasă și butonul Pornire / Oprire (Power).
4. Ține apăsate aceste două butoane timp de 3 secunde.
5. Eliberează butonul Pornire / Oprire (Power), însă continuă să ții apăsat butonul de micșorare volum până când pe ecran apare un semn de exclamație (!).

Ecran resetare Windows Phone / Mobile

6. Eliberează și tasta de micșorare a volumului sonor.
7. Apasă următoarea combinație de taste: Volum sonor sus, Volum sonor jos, Pornire / Oprire (Power), Volum sonor jos.

Urmarea acestor pași va duce la inițierea resetării dispozitivului la setările și starea din fabrică.

În funcție de dispozitiv, este posibil ca resetarea să se facă folosind o altă combinație de taste, de exemplu:
1. Se apasă în același timp butonul pentru cameră, butonul de Power și butonul de micșorare a volumului;
2. După vibrarea dispozitivului se eliberează doar butonul power, ținându-se apăsate celelalte două butoane, până când dispozitivul repornește.


***

Resetarea telefonului / tabletei cu Windows Phone 8 / 8.1 sau cu Windows 10 Mobile este utilă în foarte multe situații, de la eliminarea anumitor probleme legate de funcționarea dispozitivului, până la eliminarea tuturor datelor cu scopul de a da dispozitivul unui nou deținător, sau chiar, în unele cazuri, la restabilirea unui dispozitiv care nu mai pornește sau care nu încarcă sistemul de operare.

Operația de resetare nu este una complicată, iar rezultatul va fi revenirea la starea din fabrică, adică exact așa cum era în momentul achiziționării. După resetare, va trebui să reconfigurezi dispozitivul, să aplici setările și preferințele dorite și să instalezi aplicațiile de care ai nevoie.

Ai reușit să resetezi telefonul sau tableta Windows la setările din fabrică? Lasă un comentariu și cu eventualele erori sau probleme pe care le-ai întâlnit.

Citește și:
Cum faci o captura de ecran la telefon/ tableta cu Windows
Cum rezolvi eroarea Servicii Google Play s-a oprit (Android)
Cum se face instalarea aplicației Magazin Play (Android)