Ghid achiziție calculator: ce OS să alegi dintre Free DOS, Windows, Ubuntu sau Endless

Sunt multe lucruri de care să ții cont atunci când cumperi un calculator, fie el desktop, fie laptop; de exemplu, de câtă memorie RAM și de stocare (HDD, SSD) ai nevoie, ce procesor să aibă, ce marcă să fie etc. O altă caracteristică importantă de care să ții cont este legată de sistemul de operare: să aibă sau nu sistem de operare preinstalat și, în caz afirmativ, care să fie acesta?

Sistem de operare preinstalat: FreeDOS, Windows, Ubuntu, Endless

Pus în situația de a cumpăra un calculator nou, pe lângă sistemul de operare Windows, care este cel mai popular, fiind și cel recomandat de instalat și folosit, mai pot există și alte sisteme de operare, cum ar fi Free DOS, Endless și Ubuntu Linux.

Prezența unui anumit sistem de operare (OS) va influența și costul de achiziție al sistemului, întrucât nu toate sistemele de operare sunt gratuite și, în plus, deși pot exista OS-uri gratuite, simpla prezență a acestora pe calculator va mări prețul calculatorului, pentru că va include și instalarea și configurarea sistemului pe PC.

În cele ce urmează vei afla ce înseamnă Free DOS, care sunt caracteristicile celorlalte sisteme de operare incluse uzual pe calculatoarele noi puse la vânzare în magazine și cu cât influențează acestea prețul final al PC-ului.

De ce este necesar ca pe calculator să existe un sistem de operare atunci când îl cumperi?


Preinstalarea unui OS înaine de expunerea în magazin, chiar și primitiv, cum este Free DOS, este utilă pentru că utilizatorul poate verifica funcționalitatea și caracteristicile sistemului și, în unele cazuri, poate folosi efectiv sistemul.

Mai mult decât atât, procesul de instalare al unui sistem de operare (și al software-ului adițional) poate fi unul complicat pentru o mulțime utilizatori, caz în care este de dorit cumpărarea unui calculator direct cu sistem de operare instalat. Principalele sisteme de operare pentru PC preinstalate sunt Windows, Ubuntu Linux și Endless.

Ce înseamnă Free DOS


Free DOS înseamnă DOS gratuit, unde DOS reprezintă prescurtarea de la Disk Operating System, adică un sistem de operare care poate interacționa cu variate dispozitive de stocare.

Spre deosebire de sistemele de operare moderne, interacțiunea utilizatorului cu calculatorul se va face doar prin comenzi text (comenzile DOS sunt asemănătoare celor CMD din Windows), motiv care face ca FreeDOS să fie doar un sistem de operare temporar. Tocmai din acest motiv, un calculator cu Free DOS este văzut drept un calculator fără sistem de operare.

Cum Free DOS este gratuit, prețul de achiziție al unui PC cu un astfel de sistem de operare va fi dependent doar de componentele hardware ale acestuia. De aceea, singurul motiv pentru care ai cumpăra un desktop sau laptop cu Free DOS este pentru a instala ulterior sistemul de operare dorit.

Sistemul de operare Windows


Într-o proporție foarte mare, sistemul de operare pe care majoritatea utilizatorilor îl cunosc și vor să-l folosească este Microsoft Windows. Nu doar că este cel mai popular sistem de operare, dar este și cel mai performant și ușor de folosit. Singurul motiv pentru care nu ai dori să instalezi Windows pe calculator este pentru că fie acesta este prea scump, fie ai nevoie de alte sisteme de operare precum Mac OS, care este de asemenea contra cost, sau Linux, care este, de regulă, gratuit.

Cumpărarea unui calculator cu Windows va crește prețul de achiziție: pentru un calculator mediu creșterea va fi de cca. 20%, însă doar dacă tipul de licențiere este OEM (licența este valabilă doar pentru calculatorul cumpărat). Dacă dorești achiziționarea sistemului de operare Windows separat (varianta de licență retail), atunci prețul va fi considerabil mai mare decât în cazul versiunii OEM.

Dacă nu deții o licență retail de Windows sau dacă nu știi cum se instalează Windows, atunci este recomandat ca PC-ul pe care dorești să-l cumperi să aibă deja instalat sistemul de operare, cu ultima versiune. Acest lucru va garanta și că există driverele necesare compatibile cu sistemul.

Sistemul de operare Ubuntu


Ubuntu este un sistem de operare de tip Linux, care din mai toate punctele de vedere poate fi văzut ca un sistem de operare complet, deci o alternativă viabilă a Windows-ului, având avantajul că este gratuit. Un prim dezavantaj este faptul că jocurile pentru PC nu vor fi compatibile cu acesta. Nu este și cazul programelor, majoritatea programelor populare fiind deja compatibile cu Ubuntu, iar dacă nu, cu siguranță vor exista soluții software alternative.

Prezența Ubuntu pe un calculator de cumpărat va crește cu foarte puțin prețul inițial al sistemului, pentru că se va include și costul de instalare și configurare al acestuia.

Ubuntu este recomandat tuturor celor care folosesc calculatorul doar pentru navigarea pe internet sau pentru folosirea de programe de variate tipuri: office, software educațional / guvernamental, software business, CAD, editare grafică, dezvoltare software ș.a. De asemenea, este folosit frecvent în cadrul companiilor, pentru reducerea costurilor de achiziție a sistemelor de calcul și a licențelor pentru software-ul folosit.

Sistemul de operare Endless


Endless este un alt sistem de operare preinstalat. Acesta a apărut recent și, ca și Ubuntu, este un sistem de operare bazat pe Linux. Spre deosebire de Ubuntu, Endless este mult mai robust, și din punct de vedere al spațiului de stocare necesar, și din punct de vedere al performanței. Pe lângă acest lucru, Endless vine dotat cu o colecție de programe care-l fac un sistem deja echipat pentru lucrul offline.

Deși Endless este un sistem de operare destinat uzului general, acesta este de regulă folosit doar temporar, până la instalarea unui sistem de operare mai complex, precum Windows sau Ubuntu. Datorită robustimii, este folosit de regulă pe sisteme notebook 2 în 1, când sistemul poate fi atât tabletă, cât și calculator.

Ca și în cazul sistemului Ubuntu, un PC pe care există preinstalat Endless va include și un cost suplimentar de instalare și configurare al sistemului de operare.

Sistemul de operare Mac OS


Un alt sistem de operare cu o popularitate din ce în ce mai mare este Mac OS. Acesta este singurul sistem de operare care poate fi folosit pe calculatoarele dezvoltate de Apple – sisteme ce sunt diferite de cele PC, deci pe acestea nu va fi posibilă instalarea sistemului de operare Windows, Ubuntu sau a altora, decât prin intermediul unui program de virtualizare, precum Virtual Box sau Wmware.

Dacă calculatorul este dezvoltat de Apple, atunci Mac OS va fi sistemul de operare preinstalat, caz în care nu ai posibilitatea de a opta pentru alte tipuri de OS, precum Free DOS, Windows ș.a.m.d.

***

Ce sistem de operare preinstalat ai ales la cumpărarea unui calculator și de ce?
- Anunțuri sponsorizate -