Arhivatoare in Windows

    Un arhivator este un program folosit pentru a comasa fisiere intr-un singur fisier numit arhiva. Uzual arhivele au o dimensiune redusa fata de dimensiunea insumata a fisierelor in starea de dinaintea arhivarii. Exista o foarte mare varietate de formate ale arhivelor: rar, 7z, zip, cab, arj, tar, gz, ace, uue, bz2, jar, iso fiind cele folosite la scala larga.

    Fie ca dorim sa comasam mai multe fisiere intr-unul singur pentru a facilita transmiterea acestuia sau ca sa micsoram spatiul ocupat de anumite fisiere pe care le folosim foarte rar, utilizarea unui arhivator este esentiala pentru orice utilizator. Alte avantaje ale arhivelor sunt protectia fata de virusi informatici - pentru ca datele arhivei nu sunt executabile desi pot contine programe; posibilitatea protejarii continutului printr-o parola si fragmentarea arhivei in subarhive de dimensiune fixa - de exemplu cand dorim sa inscriptionam pe DVD-uri un volum mare de date, care depaseste 4,7 GB, vom seta ca arhiva sa contina multiple fisiere cu dimensiunea de 4,69 GB, fiecare astfel de fisier incapand pe DVD si fiind doar o parte a arhivei.

    Importanta arhivatoarelor este atestata atat de numarul mare de formate de arhive dar si de programele capabile sa arhiveze si sa dezarhiveze. Cele mai folosite programe de arhivare sunt: WinRAR, WinZIP, 7-ZIP.

WinRar, desi nu este gratuit (cel putin teoretic, practic dupa ce va expira perioada de proba, vei putea sa utilizezi in continuare programul dar la deschiderea lui vei fi instiintat ca a expirat perioada de proba), este cel mai folosit arhivator pentru utilizatorii Windows. Poate sa citeasca majoritatea formatelor de arhivare dar poate crea arhive doar in formatul RAR sau ZIP, oferind multiple optiuni de arhivare cum ar fi parola de protectie, comentarii, posibilitatea de a extrage doar anumite fisiere din arhiva. WinRAR isi merita pe deplin popularitatea datorita gradului de stabilitate in crearea sau extragerea arhivelor. Un alt program asemanator este WinZip, acesta vine cu o perioada de proba de 45 de zile dupa care este necesara cumpararea unei licente.


Alternativa gratuita ramane programul 7-ZIP. Acesta ofera toate caracteristicile esentiale si utile necesare unui bun arhivator. Interfata simpla de utilizat si comprimarea eficienta a datelor fac din programul 7-ZIP cel mai la indemana arhivator.

    Daca in prima instanta programele de acest fel ofereau doar posibilitatea de a comprima datele pentru a micsora dimensiunea pe care o ocupau pe suportul de stocare, ulterior au evoluat oferind si codificare a datelor. Numarul mare de versuni, si deci imbunatatiri, face ca astfel de programe sa ofere solutii complete. In acelasi timp noi formate si programe de arhivare isi fac aparitia pe piata, devenind concurente in ceea ce priveste rata de compresie, codificare, optiuni oferite, s.a.m.d. Alte programe de arhivare care mai pot fi luate in calcul sunt PeaZip, KuaiZipUniversal ExtractorPower Archiver, si lista poate contiuna...

- Anunțuri sponsorizate -
ARTICOLE RELEVANTE