Programe de redare video (player video)

    Pentru vizionarea unui material audio-video este nevoie de un program care sa citeasca formatul acestuia si sa-l redea pe ecran. Calitatea suportata de program precum si optiunile de redare, eventual costul acestuia fac ca pe piata sa fie disponibile diverse playere video. Sunt foarte multe formate de documente multimedia audio-vizuale: WebM (.webm), Matroska (.mkv), Flash Video (.flv), Ogg (.ogg), AVI (.avi), QuickTime (.mov, .qt), Windows Media Video (wmv), RealMedia (.rm), MPEG-4 (.mp4, .m4p), MPEG-1 (.mpg, .mp2, .mpeg, .mpe, .mpv), 3GPP (3gp), s.a.m.d. Pe langa citirea cat mai multor formate multimedia, un player trebuie sa fie capabil sa redea video la o calitate cat mai mare, mai ales ca formatul HD (High Definition) este folosit la scala larga. Cu cat calitatea video este mai ridicata cu atat cresc si cerintele sistemului care ruleaza fisierul video.

    Luand in considerare formatele citite, calitatea redarii si optiunile de redare am alcatuit o lista cu cele mai folosite, si in acelasi timp performante, programe de redare a fisierelor multimedia.

1. VLC Player este unul dintre cele mai populare playere video. Programul este gratuit si ofera o interfata simpla si intuitiva, fiind usor de utilizat. De asemenea ofera si diverse optiuni pentru redarea audio-video si a subtitrarilor.

Imagine cu VLC Media Player redand filmul Madagascar Escape 2 Africa (preluata de pe site-ul oficial http://www.videolan.org/vlc/)

2. BS.Player este un alt player cu o mare popularitate. Acesta ofera suport pentru multe formate video, o paleta foarte generoasa de setari posibile si vine in doua variante, una gratuita si una pe bani. Un avantaj al folosirii programul este acela ca ofera subtitrare automata pentru filmele redate - daca exista conexiune la internet.

Imagine cu BS.Player FREE.
3. Splash este un player aparut relativ recent fata de primele doua playere mentionate. Modul in care se expune utilizatorului este oarecum diferit de majoritatea playerelor in sensul ca au putine setari avansate si complicate, acesta oferind un numar redus de optiuni, aranjate intr-o interfata prietenoasa si accesibila. Programul vine in doua variante, una gratuita si cealalta contra cost, ambele putand folosi un mecanism de accelerare video pentru o redare video de inalta calitate. Plus ca permite vizionarea posturilor de televiziune care transmit live pe internet.

Imagine de start al programului Splash (preluata de pe site-ul oficial https://mirillis.com/en/)
Concluzii

    Atunci cand vine vorba de alegerea unui player video trebuie, in primul rand, sa tii cont de factori ca interfata oferita si gradul de complexitate al setarilor pe care le poti face. Daca un player nu recunoaste un anumit format, se poate downloada o librarie separata ce contine codecurile necesare pentru redarea video din acel format, de exemplu Windows 7 Codecs Advanced, K-Lite Mega Codec Pack. De asemene, sunt multe alte programe de redare video - printre care trebuie mentionate si KMPlayer, DivX Play si Media Player Classic.