Cum să rămâi în siguranţă pe internet

    Deşi programele de antivirus devin din ce în ce mai eficiente în a detecta viruşi sau posibile ameninţări, expansiunea continuă a tehnologiilor folosite în domeniul IT, creşterea performanţelor sistemelor de calcul,  numarul tot mai mare de dispozitive care se pot conecta la internet dar şi mutarea tranzacţiilor financiare în mediul online face ca internetul să ofere atât avantaje dar şi dezavantaje. În mediul online există o varietate de programe special concepute pentru a se infiltra in sistem fără consimţămăntul utilizatorului. De la programe care pe lângă facilitaţile oferite mai fac şi alte acţiuni ascunse până la programe maliţiuoase care se răspândesc în reţea, toate programele de acest fel au un singur scor: accesul neautorizat la informaţie.
    Un antivirus instalat nu poate garanta întotdeauna protecţia sistemului sau datelor personale. Este nevoie şi de o utilizare precaută a internetului. În continuarea articolului am prezentat cele mai importante modalităţi de a naviga în siguranţă pe internet şi de a menţine securitatea sistemului.

1. Folosirea unei maşini virtuale.

    O maşină virtuală este un sistem de calcul creat din resursele fizice ale unui calculator dar care nu foloseşte informaţiile de identificare ale acestuia cum ar fi adresa MAC al plăcii de reţea şi care va folosi resurse limitate din resursele fizice totale ale calculatorului. Cu alte cuvinte vei putea crea un sistem care nu există în realitate.
    Cele mai importante programe care oferă posibilitatea de a crea maşini virtuale sunt Oracle VirtualBox disponibil gratuit pentru Windows/Linux/Mac  şi VMware ce este disponibil pentru Windows şi Linux, având atât o versiune disponibilă gratuit dar şi una contra cost.
    Activităţile din mediul online pe care le faci dintr-o maşină virtuală nu vor afecta sistemul de operare pe care rulează maşina virtuală şi nici fişierele de pe hard disc care sunt în afara maşinii virtuale.
    Dacă doreşti rularea unor programe care nu sunt sigure sau navigarea într-un mediu online care poate conţine elemente dăunătoare sistemului sau intimităţii personale atunci crearea şi rularea unei maşini virtuale este cea mai bună opţiune pe care o ai la îndemână. Chiar dacă maşina virtuală va fi infectată cu viruşi, aceştia nu-ti vor putea afecta calculatorul. Mai jos se află un tutorial care prezintă modul în care se poate crea o maşină virtuală.




2. Configurarea optimă a sistemului, instalarea unui antivirus şi utilizarea precaută a internetului.

    În primul rând, gradul de securitate al unui calculator este strict legata de un programul antivirus ce ofere facilităţi complete în detectarea şi evitarea acţiunilor maliţioase: firewall, instrumente de protecţie a identităţii şi email-ului, şi desigur, scanare a datelor locale dar si din mediul online pentru depistarea ameninţărilor. Majoritatea antivirusurilor cu licenţă cumpărată oferă toate aceste capabilităţi. În schimb versiunile care sunt oferite gratuit oferă doar protecţie parţială.
    Configurări necesare pentru protejarea sistemului:
  • Windows-ul, antivirusul, browserul şi plugin-urile importante utilizate (Adobe Flash Player) trebuie setate să se actualizeze automat;
  • Firewall-ul antivirusului trebuie configurat pentru a bloca accesul la internet programelor pe care nu le foloseşti în mediul online sau care nu necesită actualizare;
  • Trebuie dezactivate opţiunile de control la distanţă al calculatorului (My computer -> Properties -> Advanced system settings -> Remote );
  • Majoritatea sistemelor laptop au adaptore Bluetooth şi Wireless. Dacă nu foloseşi aceste tehnologii de transmitere a informaţiilor ar fi bine să le dezactivezi (My computer -> Properties -> Device Manager -> Adaptor Bluetooth / Wireless -> Disable).
    În al doilea rând, nu se poate vorbi de securitatea informaţiei fără acceptarea faptului că aceasta este influenţată şi de factorul uman: cunostintele utilizatorului in utilizarea calculatorului. Conform unui studiu efectuat de Kaspersky Internet Security(2014), în fiecare zi apar 300.000 de noi viruşi, unii dintre ei au capacitatea de a trece nedetectaţi de catre toate programele de antivirus, iar asta spune multe despre cât de importante sunt cunoştinţele si abilitatile utilizatorului în domeniul securităţii informaţionale.



    Lucruri esenţiale pe care trebuie să le ştii ca să eviţi infectarea cu viruşi sau acţiuni de phishing(furtul de informaţii de logare, informaţii legate de carduri de credit, etc.):
  • Site-urile pe care te autentifici trebuie să folosească protocolul HTTPS şi nu HTTP. Acest lucru sugerează că datele pe care le vei trimite din formularul de logare catre server sunt codificate, şi chiar dacă sunt interceptate, acestea nu vor putea fi folosite direct ci doar după gasirea parolei care corespune codificării. Poţi să verifici dacă protocolul este HTTPS uitându-te în bara de adrese, la începutul textului afişat.
  • Pe site-urile în care publici sau primeşti informaţii / date personale (reţelele de socializare, conturile de email), parola folosită trebuie să aibă lungimea de cel puţin 8 caractere, atât litere cât şi cifre, şi cu atât mai bine - caractere speciale (!.@,).
  • Ai grijă ca atunci când te loghezi pe un site, pe lângă prezenţa protocolului HTTPS să apară şi numele complet al site-ului pe care te loghezi. De exemplu dacă vrei să te loghezi pe Facebook, textul din bara de adrese trebuie să înceapă cu https://www.facebook.com. Dacă apare orice alt text în bara de adrese, nu te loga.
  • Ignoră email-urile care iţi cer informaţii de logare sau informaţii personale.
  • Nu deschide / instala programe care provind dintr-o sursă nesigură precum torrentele sau site-urile necunoscute.