Cele mai bune servicii de stocare a datelor in cloud

Folosirea unui serviciu de cloud ofera utilizatorilor posibilitatea de a extinde capacitatea fizica de stocare a datelor cu avantajul ca datele vor putea fi accesate de pe orice dispozitiv sau sistem de calcul ce are o conexiune la internet. In plus, datele pot fi considerate in siguranta iar acest lucru nu se poate spune si despre suporturile de stocare conectate direct la calculator (HDD, DVD, etc.) pentru ca acestea se pot defecta sau pot fi distruse fizic accidental cu usurinta. Sunt mai multe aspecte care trebuiesc spuse cand vine vorba de cloud computing si avantajele sau dezavantalele folosirii unui serviciu de cloud, insa in acest articol o sa-ti prezint care sunt cele mai importante companii de pe piata in functie de capacitatea de stocare pusa la dispozitie gratuit si preturile pentru extinderea acesteia, impresia utilizatorilor despre platforma de cloud - cat de usor de folosit este interfata web sau programele ce permit accesul la datele din cloud, si optiunile incluse pentru gestionarea, editarea si sincronizarea  datelor stocate.

1. Dropbox

Dropbox este singura companie ce furnizeaza spatiu de stocare cloud folosind o aplicatie software ce poate fi folosita pe sisteme de operare precum Windows, Linux, Mac OS X, Android, iOS, Windows Phone si Blackberry, cu alte cuvinte acopra intreaga piata de sisteme de operare.

Desi la crearea unui cont primesti 2 GB gratuit disponibili ca spatiu de stocare, aceasta capacitate se poate mari cu cate 500 MB pana la 16 GB invitand prieteni pe Dropbox care sa se inregistreze. Alte modalitati de a extinde spatiul disponibil este prin asocierea conturilor de pe retelele de socializare cu contul Dropbox - 125 MB pentru fiecare asociere, pentru crearea unui cont de email MailBox vei primi inca 1 GB, si multe alte modalitati care apar constant. Daca este necesara folosirea unui spatiu de stocare mai mare atunci poti trece la variata contra cost in care primesti 1 TB (1000 GB) pentru 10€ pe luna cu posibilitatea de extindere in functie de cat spatiu de stocare ai nevoie.

Instalarea programului Dropbox va crea un folder in sistem care se va sincroniza automat cu datele din cloud, adica orice modificare vei face in acel folder se va aplica automat si asupra datelor din cloud. Fisierele stocate pot fi distribuite prin trimiterea de link-uri de unde pot fi accesate (valabil inclusiv pentru cei care nu au cont dropbox) sau trimiterea de cereri de colaborare pentru alti utilizatatori Dropbox.

In ceea ce priveste securitatea, Dropbox ofera autentificare in doi pasi, criptarea datelor se face cu algoritmul AES (Advanced Encryption Standard) pe 256 de biti iar transmiterea datelor prin operatiile de upload sau download se face folosind protocolul de securitate SSL (Secure Sockets Layer).  (Creaza cont Dropbox)


2. Google Drive

Google Drive ofera un spatiu de stocare de 15 GB ce nu mai poate fi marit cu toate ca pot exista promotii. Odata cu centralizarea tuturor serviciilor oferite de Google, simpla creare a unui cont GMail sau Youtube va duce la crearea automata a contului Google Drive.

Disponibil doar pentru Windows, Mac si sistemele de operare pentru dispozitive mobile precum Android si iOS, clientul Google Drive nu este la fel de disponibil ca cel Dropbox dar asta nu constituie neaparat o problema caci poate fi accesat si folosit de pe orice sistem ce ruleaza un browser.

Modul de functionare al clientului Drive este acelasi ca la majoritatea celorlalti clienti: programul va crea un folder local pe calculator ce va fi conectat la versiunea cloud al acestuia. Fisierele stocate vor putea fi distribuite prin intermediul link-urilor si este permisa colaborarea in timp real prin intermediu aplicatiei Google Docs.

Cu o interfata simpla, dotata cu optiuni utile in gestionarea fisierelor si a contului, Google Drive ofera autentificare in doi pasi iar pentru criptearea datelor se foloseste AES pe 128 de biti in loc de 256 de biti. Compania justifica acest lucru prin faptul ca exista cazuri cand sunt oblicati sa trimita unele din datele utilizatorului agentiilor de aplicare a legii.

3. One Drive

One Drive cunoscut in trecut ca SkyDrive este solutia de cloud oferita de compania Microsoft. Ca si Dropbox, clientul One Drive este disponibil pentru sisteme de operare ca Windows, Mac, iOS, Android si bineinteles, Windows Phone. Capacitatea de stocare pentru utilizatorii este de 15 GB si se poate mari pana la 20 GB activand diverse optiuni pentru backup ale telefonului mobil sau aducand noi utilizatori care sa-si faca cont One Drive.

Ce are in plus fata de celelalte solutii de cloud este o ustensila ce permite accesarea de la distanta a fisierelor daca sistemul unde se afla datele este in functiune si este logat in acelasi cont ca cel care doreste sa acceseze fisiere de la distanta.

One Drive este sigura din puct de vedere al securitatii, insa o problema majora este politica companiei care isi rezerva dreptul de a scana datele stocate in cloud cu scopul de a elimina eventualele fisiere ce au continut inacceptabil, de exemplu documente cu drepturi de autor sau continut explicit. Asemenea politica este folosita si de compania Apple pentru datele stocate in serviciul de cloud Apple iCloud, facand din acestea cele mai intruzive companii ce ofera servicii de cloud.

Urmatoarele companii din lista ce ofera servicii de cloud computing sunt Box - 10GB, Spideroak - intre 2GB si 10 GB, Amazon Cloud Drive - 5 GB si multe altele.
- Anunțuri sponsorizate -