Cum se mareste dimensiunea unei partitii in Windows

Volumul de date care exista in prezent este enorm, fie ca ne referim la datele din mediul online - internet, fie la cele din offline - datele generate de utilizatori, de exemplu pozele, videoclipurile, plus multe alte formate de date. Avand la dispozitie acest volum impresionant de informatii si de date, este de la sine de inteles ca si spatiul de stocare trebuie sa fie indeajuns pentru majoritatea tipurilor de utilizatori.

In acest tutorial am sa ilustrez cum se poate mari capacitatea de stocare a unei partitii pe baza unui spatiu nealocat existent pe hard disc sau transferand acest spatiu de la o alta partitie. Motivele pentru care ai dori sa extinzi dimensiunea unei partitii sunt multiple, cel mai important de amintit este nevoia tot mai accentuata de spatiu pe partitia unde este instalat Windows-ul, asta pentru ca versiunile mai recente ale sistemului de operare cat si cele ale programelor in general devin din ce in ce mai mari in dimensiune.

Pentru a mari capacitatea unei partitii trebui folosita o interfata incorporata in Windows numita Disk Management. Accesarea acesteia se face urmand calea: Start Panou de Control (Control Panel)→ Instrumente de administrare (Administrative Tools) din sectiunea Sistem si securitate (Sistem and Security)→ Gestionare Computer (Computer Management) → Gestionare disc (Disk Management).

  Reducerea in dimensiune a unei partitii

Din moment ce vrei sa redimensionezi partitia din Windows inseamna ca nu mai exista spatiu nealocat pe hard disc si deci va trebui sa misorezi o alta partitie, eventual mai multe partitii. In acest caz urmeaza instructiunile:
Selecteaza partitia care sa fie micsorata in volum si alege optiunea"Shrink Volume".

Specifica in MB dimensiunea pe care vrei sa o transferi pe partitia dorita din totalul de spatiu liber disponibil si apasa butonul "Shrink". Nota: operatia nu poate afecta datele stocate pe partitie iar procesul de reducere in dimensiune poate dura o perioada foarte mare de timp, in functie de dimensiunea specificata.

  Marirea unei partitii existente

Odata ce exista spatiu nealocat pe hard disc se poate incepe operatia de marire a partitiei. Tot din cadrul aplicatiei de gestionare al discului - Disk Management - urmeaza pasii urmatori:
Da click dreapta pe partitia pe care vrei sa o maresti si alege optiunea "Extend Volume". Daca aceasta optiune este dezactivata atunci va trebui mai intai sa efectuezi o defragmentare a partiei si apoi sa reiei procedeul.

Din fereastra care apare poti modifica cat spatiu se va adauga in plus partitiei selectate din spatiul nealocat. Pentru a adauga intregul spatiu nealocat la partitie apasa direct butonul "Next" pentru a continua.

Valideaza operatia de suplimentare spatiu pe partitie apasand butonul"Finish".