Tutorial - Arhivarea cu o parola a unui folder sau fisier

Sunt mai multe modalitati de a proteja un fisier sau folder printr-o parola in Windows. Se pot folosi programe software specializate strict in limitarea accesului catre datele protejate pe baza unei parole, eventual programe in care protectia cu o parola este o operatie adiacenta - alta decat cea de baza - de exemplu arhivatoarele, exista chiar si o modalitate de a parola un folder fara sa fie nevoie de instalarea vreunui program ci doar rularea unor comenzi in consola de comenzi a windows-ului (cmd). In acest tutorial am sa descriu modalitatea de a seta o parola unui folder sau fisier prin operatia de arhivare a datelor.

Arhivarea este un proces prin care date precum cele existente in fisiere sau directoare sunt comprimate intr-un singur fisier compact, de regula de dimenisune mai mica decat dimeniunea initiala a datelor. Principalele caracteristici ale arhivatoarelor sunt:
  • comprimarea de date pentru a ocupa un spatiu de stocare cat mai mic pe hard disc;
  • posibilitatea de a transfera intr-un singur fisier o multitudine de date de tipuri diferite;
  • marirea performantei hard discurilor (HDD) datorita micsorarii numarului de fisiere stocate.
Pe langa acestea, arhivatoarele mai permit si protejarea datelor continute cu o parola, si tinand cont ca printre principalele programe care se instaleaza dupa Windows este inclus si un program de tip arhivator, se poate spune ca protectia cu parola folosind un astfel de program este adesea cea mai la indemana cat si cea mai sigura solutie din punct de vedere al securitatii datelor.

Fireste ca exista programe mult mai complexe si mai eficiente pentru limitarea atat a accesului la date cat si la operatiile care se pot face asupra acestora, de exemplu o arhiva se poate sterge fara sa fie nevoie de introducerea parolei, in schimb un program specializat in protectia datelor nu va permite operatia de stergere daca nu se introduce dinainte parola presetata. Atata timp cat parola are o lungime care sa depaseasca opt caractere atat litere mici si mari, cat si cifre si caractere speciale, datele pot fi considerate securizate accesului neautorizat.

Cele mai populare arhivatoare sunt:
  • 7-Zip (Windows) - gratuit;
  • FreeArc (Windows si linux) - gratuit;
  • Winrar (Windows) - comercial;
  • PeaZip (Windows si Linux) - gratuit.
In continuare am sa ilustrez cum se seteaza o parola pentru un fisier sau director ce urmeaza a fi arhivat folosind arhivatorul cel mai popular si anume 7-Zip, care asigura securitatea datelor prin criptarea acestora pe baza algoritmului AES pe 256 de biti - mai exact datele sunt securizate la cel mai inalt nivel.

In primul rand trebuie sa aveti programul instalat pe calculator, daca folositi un alt arhivator decat 7-Zip atunci puteti seta parola si din cadrul acestuia doar ca din interfete grafice diferite. Daca nu aveti nici un arhivator instalat atunci mergeti la pagina oficiala 7zip si selectati o sursa de download in functie de versiunile existente, arhitectura pe care ruleaza windows-ul - 32 de biti sau 64 de biti, apoi urmati pasii de instalare.

Dati click dreapta pe folderul pe care doriti sa-l protejati cu parola, arhivandu-l totodata, apoi din lista cu optiunile posibile alegeti 7-Zip (1) si "Add to archive" (2). Acelasi lucru se poate face si daca se deschide programul de arhivare, se localizeaza si se selecteaza din cadrul acestuia fisierul de arhivat, si se apasa butonul "Add".


Se va deschide o fereastra cu toate caracteristicile care pot fi aplicate viitoarei arhive. In sectiunea "Encryption" introdu si confirma parola dorita (1) apoi apasa "OK" (2).

Va aparea o fereastra in care se va reda grafic stadiul in care se afla procesul de arhivare si din care se permite anularea operatiei curente, intreruperea temporara pentru a se folosi resursele de procesare si de memorie intr-un alt proces de exemplu sau rularea in fundal pentru a face alte activitati pe desktop.

Dupa ce arhivarea s-a finalizat, deschiderea fisierului arhiva, atat in programul care l-a creat (7-Zip), cat si in alte arhivatoare, va afisa fisierelor si folderelor continute insa se va cere parola daca se acceseaza oricare fisier din cadrul arhivei.

  Concluzie

Securizarea unei arhive folosind o parola de ecriptare este o metoda convenienta atat din punct de vedere al limitarii accesului la date cat si al economisirii de spatiu de stocare; in plus are beneficiul ca programele de arhivare se regasesc printre programele de baza pe majoritatea calculatoarelor, deci nu va fi de obicei nevoie de instalarea lor pentru a realiza aceasta operatie.

Pentru ca protectia datelor sa fie completa este de dorit ca fisierele sau folderele originale care au fost astfel arhivate sa fie sterse, arhiva in sine fiind o copie a acestora. Mai mult decat atat trebuie sa se foloseasca o parola puternica, cu un numar cat mai mare de caractere de diferite tipuri: litere, cifre, si caractere speciale; altfel exista riscul ca parola sa fie descoperita pe baza unor programe care formeaza toate combinatiile posibile de caractere de pana la o anumita lungime. Cu alte cuvinte daca parola este de genul "123456", aceasta poate fi descoperita sau "sparta" cu usurinta de catre orice persoana care ruleaza un program de crack asupra arhivei.