Resetare BIOS - cum se procedeaza

Bios-ul este un software ce intermediaza interactiunea dintre hardware, partea fizica a calculatorului, si sistemul de operare (la randul lui tot software); mai exact: va stabili cum functioneaza calculatorul ca intreg. Pe langa verificarea componentelor interne ale calculatorului si configurarea acestora, bios-ul permite si modificarea unor parametrii - cu alte cuvinte este posibila interventia utilizatorului asupra unor caracteristici ale sistemului.

Insa, modificarea unor parametrii din bios poate face ca sistemul sa devina fie instabil fie sa nu mai aiba performanta pentru care a fost conceput, caz in care trebuie sa se restabileasca parametrii alterati fie la o alta stare fie la starea optima (cea prestabilita de producatorul placii de baza). In acest articol am sa descriu doua modalitati prin care setarile bios-ului pot fi aduse la parametrii normali sau optimi, cei presetati din fabricatie.

Imagine cip BIOS si baterie interna de pe placa de baza.
   Cazul 1 - Resetare bios folosind o optiune a bios-ului

Daca este posibila accesarea bios-ului atunci resetarea se poate face pe baza unei setari prezente in bios. Daca doresti sa stii mai multe despre modalitatea prin care se poate accesa bios-ul sau cum se afla tasta de intrare in bios atunci citeste articolul Cum se face intrarea in Bios.

Pentru a aplica resetarea intra in bios si cauta optiunea prin care setarile sa fie restabilite la valorile originale; de regula aceasta se gaseste langa optiunile de iesire din bios, cu intitulari ca "Load Optimal Defaults"/ "Load Setup Defaults"/"Load optimizated defaults"/"Load bios defaults". Apasa Enter pe optiune si confirma resetarea efectuand click pe butonul OK/Yes sau introducand tasta Y (de la yes) in fereastra de confirmare. Acelasi lucru se poate face si prin intermediul unei scurtaturi, de regula prin apasarea tastei F10 si confirmarea aplicarea restabilirii bios-ului.

Aplicarea setarii de resetare Bios. Ecranul poate sa difere in functie de producatorul acestuia.
Dupa ce resetarea a fost confirmata sistemul va reporni cu valorile bios-ului setate la parametrii optimali, in care se poate sti cu certitudine ca eventuale probleme care pot aparea nu sunt din cauza proastei configurari ci din alte cauze, fie legate de componentele fizice, fie conditionate de mediul software - sistemul de operare impreuna cu aplicatiile care ruleaza in el.

In cazul in care calculatorul are atat placa video integrata pe placa de baza cat si placa video dedicata (situatie intalnita la sistemele desktop), se poate intampla ca pe ecran sa nu fie afisat nimic, fapt ce sugereaza ca bios-ul a setat ca sa fie folosita cealalta placa video, deci va trebui intr-o prima instanta sa introduci mufa monitorului in celalalt port de iesire video, iar daca doresti sa utilizezi placa video folosita anterior atunci tot din bios va trebui sa setezi acest lucru.

  Cazul 2 - resetare bios prin intreruperea alimentarii cu energie

Cipul de memorie in care exista bios-ul nu poate fi rescris, insa setarile care sunt aplicate bios-ului se pot modifica prin intermediul unui alt cip numit CMOS care este alimentat constant cu energie electrica, nu insa de la priza, ci de la o baterie interna, aceeasi care face ca ceasul sistemului sa functioneze chiar si in lipsa alimentarii cu energie pe perioade foarte mari de timp, data si ora fiind in permanenta actualizate.

Intreruperea alimentarii cu energie a memoriei CMOS va face ca sistemul sa piarda setarile efectuate in Bios, fapt care va determina ca la urmatoarea pornirea a calculatorului, bios-ul, in lipsa detectarii setarilor, sa foloseasca si sa rescrie in memoria CMOS setarile optimale sau prefixate de producator. De asemenea, aceasta modalitate permite si eliminarea parolei de intrare in Bios, daca exista, sau a altor setari de securitate.

Intreruperea sursei de energie, care se traduce prin scoaterea temporara a bateriei interne, se face urmand pasii:
  1. Scoate cablul de alimentare din calculator pentru a fi siguri ca nu exista pericolul electrocutarii(!!);
  2. Elimina panoul carcasei calculatorului care asigura accesul la placa de baza;
  3. Localizeaza bateria interna;

    Sursa foto: www.technibble.com
  4. Cu o surubelnita scoate cu grija bateria, asteapta cateva minute (timp in care ar fi bine sa apesi si de cateva ori butonul de pornire pentru a se elimina orice urma de energie electrica din sistem), dupa care reintrodu bateria si porneste calculatorul.
Dupa ce finalizezi toti pasii de mai sus sistemul va porni cu setarile standard, inclusiv cu data si ora resetate la data fabricarii placii de baza. Daca exista o parola de utilizator sau de sistem setata in bios, acestea au fost eliminate.