Cum se poate schimba formatul unei poze

Pozele reprezinta un continut grafic salvat sub un anumit format si deci in diverse tipuri de documente, de exemplu cu extensii ca jpeg, png, bmp, tiff, gif, eventual altele mai putin cunoscute. In acest tutorial am sa ilustrez modalitatea prin care o poza cu un anumit format poate fi convertita in echivalentul pozei respective dar intr-un alt format. Un exemplu de situatie cand este nevoie de aceasta transformare dintr-un format intr-altul poate fi atunci cand se doreste incarcarea unei imagini pe diverse platforme online iar acest lucru este permis doar pentru anumite tipuri de imagini.

Cele mai simple modalitati de a converti o poza intr-un alt format este fie online, fie folosind programul Paint - un editor de imagini incorporat in Windows, ambele metode fiind gratuite si nu necesita cunostinte in editarea imaginilor.

  Schimbare format poza online

Cea mai la rapida solutie este accesarea unui site care ofera astfel de servicii, un exemplu este www.online-utility.org, care printre multe alte servicii gratuite disponibile online ofera si unul pentru conversia de formate de imagine, acceseaza-l AICI.

Alege formatul de imagine in care sa se faca conversia (1) - dupa alegerea formatului din lista trebuie sa dai click pe "Select format", alege imaginea asupra careia sa se efectueze conversia (2), apoi initiaza procesul de convertire dintr-un format in altul (3). La sfarsit imaginea rezultata se va descarca automat.
  Schimbare format poza folosind programul Paint

MS Paint nu este un editor de imagini sofisticat insa pentru operatiile elementare asupra continutului grafic este foarte util, meritandu-si deci locul in lista cu programe integrate in windows. Pentru a converti o imagine intr-un alt format este necesara deschiderea imagini in program si salvarea acesteia in formatul dorit, conversia facandu-se automat ca urmare a procesului de salvare.

Deplaseaza-te la imaginea in cauza, selecteaz-o, efectueaza click dreapta si alege optiunea Open With urmand ca din lista cu programe posibile de deschidere sa se aleaga Paint. Imaginea se va deschide in editorul grafic si se poate incepe aplicarea pasilor pentru salvarea intr-un alt format de imagine.

Deplaseaza-te la File (1), apoi da click pe optiunea Save As (2) iar din lista care apare selecteaza formatul dorit (3) - in cazul in care acesta nu exista in lista alegeti "Other formats" (Alte Formate).


Din fereastra care apare trebuie sa specificati numele si locatia unde sa fie salvata imaginea, iar daca anterior s-a ales "Other Formats" atunci selecteaza formatul dorit din lista cu "Save as type".
Odata cu apasarea butonului "Save" imaginea va fi convertita si salvata in formatul ales. Daca formatul in care vreti sa se faca conversia nu exista in lista cu formate disponibile in Paint atunci va trebui fie sa folositi un alt program de editare imagini mai performant, eventual specializat in conversie formate de imagini, fie sa folositi o un serviciu web de schimbare format imagine, cum este cel amintit anterior.

De mentionat ar mai fi si ca exista cazuri cand simpla schimbare a extensiei unei poze in alta poate face ca unele programe care citesc imaginea sa o afiseze totusi corect, asta pentru ca i se detecteaza automat formatul de imagine, insa nu intotdeauna aceasta va putea fi citita si afisata de catre alte programe; cu alte cuvinte o conversie de format a pozei este recomandata.

Citeste si:
Cum sa decupezi o portiune dintr-o poza
Cum sa introduci text intr-o poza
Cum sa alipesti mai multe poze la un loc
Cum sa introduci o imagine in continutul unui email