AirBar - Transforma ecranul de laptop sau monitor in touchscreen

Caracteristica touchscreen (ecran tactibil) a dispozitivelor portabile inteligente este fara indoiala una extrem de utila, permitand in special dispozitivelor de mici dimensiuni, cum sunt smartphone-urile si tabletele, sa fie controlate intr-un mod rapid si interactiv, si in acelasi timp fara sa fie necesara folosirea unei tastaturi traditionale, cu butoane palpabile, fapt care ar presupune automat marirea dimensiunilor dispozitivului. In prezent ecranele tactibile se intalnesc inclusiv la calculatoarele de tip laptop si desktop "All in one", cat si la ceasurile inteligente si la unele televizoare smart, iar numarul noilor tipuri de dispozitive cu touchscreen creste constant. Insa ce se poate face cu ecranurile netactibile (cele obisnuite)? Exista oare solutii care sa permita instalarea unui ecran tactibil pe un ecran netactibil, facandu-se posibila imbunatarirea interactiunii cu sistemul de operare si cu partea hardware in acest mod? Ei bine, exista, se numeste AirBar.

AirBar este un dispozitiv de mici dimensiuni, creat de compania Neonode, care transforma ecranul monitorului sau laptop-ului in touchscreen. Acesta este o bara ce se fixeaza in partea de jos a ecranului iar alimentarea cu energie si conectarea la calculator se face prin intermediul unui port USB. Principiul de functionare este urmatorul: dispozitivul va iradia o suprafata bine delimitata (incepand de la bara in sine, adica partea de jos a ecranului) cu lumina invizibila pentru ochiul uman. Odata ce se blocheaza iradierea cu lumina, adica se atinge zona de deasupra suprafetei ecranului, dispozitivul va detecta pozitia pe ecran a respectivei zone si  va initia actiuni in sistemul de operare corespunzator cu aceasta.

Principalul avantaj al folosirii AirBar este ca se poate interactiona tactibil cu sistemul de operare - atat cu mana, cat si cu un stilus sau pix, eventual orice alt obiect pe care il ai la indemana - si ca nu se va tine cont de forta aplicata la atingerea sau apasarea ecranului, ceea ce face posibila detectarea unui set de gesturi uzuale folosite in diferite situatii pe ecranul tactibil. Dispozitivul va fi lansat oficial la inceputul lui 2016 si va fi disponibil intr-o prima instanta doar pentru ecranele de 15,6 inch (adica dimensiunea normala a ecranelor laptop-urilor), fiind compatibil pentru Windows 7, 8 si 10. Pretul unei bare AirBar este destul de decent in comparatie cu functiile oferite, mai exact este vorba de doar 50 de dolari. Pagina oficiala AirBar este www.air.bar.

Mai jos gasesti un videoclip de prezentare AirBar:


Cu timpul, daca astfel de dispozitive vor avea succes in randul utilizatorilor pasionati de gadget-uri si de tehnologie, si mai ales in randul utilizatorilor comuni, atunci cu siguranta ca vor aparea bare AirBar care sa fie aplicate pe un ecran mai mare de 15,6 inch, respectiv pentru mai multe sisteme de operare sau dispozitive.

Ce parare aveti despre acesta noua tehnologie, are ea potentialul sa devina populara, de exemplu ati fi dispusi sa cheltuiti in jur de 400 de lei pentru a va transforma ecranul obisnuit al laptop-ului in touchscreen?
- Anunțuri sponsorizate -