Tehnologia Li-Fi, mult mai rapida decat Wi-Fi si cu mai multe perspective de dezvoltare

Majoritatea dintre noi folosesc sau au accesat cel putin o data o retea cu acces la internet fara fir, cunoscuta si ca wireless sau Wi-Fi, de regula de pe calculatoare laptop, telefoane inteligente, tablete sau televizoare inteligente. Avantajele folosirii acestei tehnologii, in detrimentul conexiunilor prin cablu, sunt lipsa necesitatii de a folosi fire, plus ca semnalul wifi poate trece prin pereti, si deci furnizeaza o mobilitate extinsa, si rentabilitatea cost-eficienta, adica o viteza buna de transfer care poate fi impartita la mai multi utilizatori.

In timp ce in prezent aceasta tehnologie este folosita la scara larga si continua sa se extinda, imbunatatirile aduse acesteia devin din ce in ce mai vagi, mai ales in ceea ce priveste viteza de transfer de date. Iar acest lucru are o cauza fizica si anume: folosirea aproape in totalitate a intregului spectru electromagnetic folosit pentru transmiterea undelor radio (cum sunt si undele wifi). O noua tehnologie isi face insa aparitia, care este bazata pe spectrul electromagnetic al luminii infrarosii si vizibile, care este de 10.000 de ori mai mare decat cel al undelor radio.

Ce este Li-Fi?

Light Fidelity sau prescurtat Li-Fi este o tehnologie wireless cu ajutorul careia se poate transmite date la viteze foarte mari utilizand radiatia luminoasa si nu numai. Aceasta foloseste lumina transmisa de LED-uri (diode emitatoare de lumina) drept modalitate de transfer electromagnetic al datelor, in speta date binare, adica 0 sau 1.

Prezentare Li-Fi, pe scurt (EN):

Principiul de functionare este urmatorul: datele binare vor fi transmise prin alternanta foarte rapida (de domeniul nonosecundelor - a miliarda parte dintr-o secunda) a razelor de lumina, care sunt transformate in semnal electric la nivelul unui receptor care are rolul de a prelua datele binare si a le converti in date mai complexe, cum ar fi text, imagini, videoclipuri etc..

Avand la dispozitie un spectru atat de mare de radiatie luminoasa, viteza de transfer este la randul ei foarte mare, mult mai mare decat cea a tehnologiei Wi-Fi, si cu un potential de dezvoltare mult mai mare, comparativ cu cea Wi-Fi care este aproape sa atinga folosirea intregului spectru de frecventa radio. Viteza rezultanta este estimata ca fiind de 100 de ori mai mare decat Wi-FI, ajungand pana la 224 gigabiti pe secunda - adica viteza efectiva de transer de date fiind 28 GB/s.

Si pentru ca exista radiatii luminuase care sunt invizibile ochiului uman, Li-Fi poate transmite date si in absenta luminii vizibile. In plus, faptul ca radiatia luminoasa are calitatea de a se reflecta, si deci nu este neaparat necesar ca dispozitivul receptor-transmitator Li-Fi sa fie in directa incidenta a razelor de lumina, face ca aplicabilitatea acestei tehnologii sa fie comparabila cu cea Wi-Fi. Concret, daca un dispozitiv care foloseste Li-Fi este plasat intr-o zona intunecoasa - adica in care dispozitivul nu primeste direct lumina cu capacitate Li-Fi - se poate totusi transmite date cu viteze de 70 de megabiti pe secunda.

Comparatie intre Wi-Fi si Li-fi

224 de gigabiti pe secunda este intr-adevar o viteza incredibil de mare, facand Wi-Fi sa para total depasit, insa acest lucru presupune plasarea dispozitivelor direct in raza de lumina, altfel aceasta viteza se reduce drastic. In plus, lumina trebuie sa fie aprinsa si in timpul zilei, ceea ce presupune un anumit consum de energie.

Semnalele Li-Fi nu pot trece prin ziduri, ceea ce in unele cazuri asigura o securitate marita, pentru ca nu mai exista riscul ca persoanele din apropiere sa aiba sau sa obtina acces neautorizat la reteaua interna la care este conectat un utilizator sau un grup de utilizatori. Dar acelasi lucru presupune si ca va fi nevoie de multipli emitatori-receptori Li-Fi si surse de lumina Li-Fi plasate in toate incaperile sau zonele unde se doreste ca o retea Li-Fi sa fie accesibila.

De asemenea, se poate realiza transerul de date prin Li-Fi de la un calculator sau dispozitiv de calcul inteligent la altul, in mod direct. Acest lucru se poate face si prin Wi-Fi, creandu-se o retea locala ad-hoc in care se va partaja date, insa fosirea Li-Fi are avantajul unei viteze de transfer de date mult mai mare, cel putin atat timp cat sistemele sunt plasate intr-o pozitie cu vizibilitate directa a fasciculelor LED.

Tehnologia din spatele Li-Fi necesita mai putine componente comparativ cu cea Wi-Fi, iar consumul este unul neglijabil adaugat consumului efectuat de catre becurile LED Li-Fi. Acest lucru inseamna un cost mai mic pentru a achizitiona si folosi aceasta tehnologie. Iar, poate ca ce este cel mai important, LED-urile obisnuite folosite din ce in ce mai mult si pentru iluminare pot fi folosite ca sursa Li-Fi, dupa ce in prealabil au fost conectate la un dispozitiv de gestiune a datelor din reteaua Li-Fi.

Un dezavantaj al folosirii Wi-Fi este ca undele radio pot interfera intr-un mod periculos cu diverse aparate ce contin circuite electronice de o anumita natura sau sunt plasate intr-un anumit mediu, de exemplu unele aparate medicale si aparatura prezenta la bordul unui avion. Radiatia luminoasa a Li-Fi nu preintampina aceasta problema, nefiind deloc invaziva. Mai mult decat atat, Li-Fi are o buna transmisivitate prin apa, iar acelasi lucru nu se poate spune despre undele radio ale Wi-Fi.

Concluzie

Tehnologia Li-Fi exista si functioneaza, iar avantajele folosirii acesteia sunt destule, cel mai important de amintit fiind viteza incredibil de mare. Insa, exista si numeroase dezavantaje (depinzand insa si de modul de intrebuintare), care face ca aceasta tehnologie sa nu aiba un grad la fel de extins si de mobil precum Wi-Fi - nu poate trece dincolo de pereti sau elemente opace, iar pentru a beneficia de viteza maxima trebuie ca dispozitivele sa fie plasate in directa incidenta a luminii, altfel viteza de transfer scade drastic.

In plus, in timp ce modalitatea de transmitere de date de la sursa de lumina la aparatul receptor poate avea o fluide marita, modul in care utilizatorul va putea interactiona cu routerul Li-Fi pentru a transmite date catre acesta este mai greu de realizat - pentru ca daca acest proces s-ar realiza prin emiterea de lumina catre ruter, atunci acest lucru ar fi unul deficitar in multe cazuri pentru nivelul tehnologic din prezent, de exemplu ar insemna un consum mai mare de energie pentru un smartphone sau tableta, ceea ce ar duce la consumarea mult mai rapida a bateriei, plus ca mobilitatea dispozitivelor in timpul conexiunii este una mult mai rigida, transmiterea luminii neputandu-se realiza in asa masura incat sa existe in orice pozitie semnal pentru transmiterea de date.

Asadar, o incorporare a acestor doua tehnologii intr-una noua ar fi una cu adevarat avantajoasa, cel putin pe termen mediu, timp in care pot aparea noi imbunatatiri sau noi tehnologii care sa permita si sa asigure o viteza mare de transfer, realizata in ambele cai de transmisie a datelor printr-o conexiune - de la routerul Li-Fi la receptor si viceversa.

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Li-Fi
http://purelifi.com
https://www.youtube.com/watch?v=NaoSp4NpkGg - Conferinta TED 2011
https://www.youtube.com/watch?v=iHWIZsIBj3Q - Conferinta TED 2015

Citeste si:
Ce este IOT (Internet of Things) - internetul tuturor lucrurilor
Printarea 3D - noul impuls tehnologic, capabil sa revolutioneze multiple aspecte ale vietii cotidiene
HTTP 2.0 - viitorul protocol al web-ului