Cum să creezi o comandă rapidă de la tastatură pentru a deschide un program

Creare scurtătură de comandă rapidă pentru rularea automată a unui program la apăsarea acestora.
Atunci când vrei să deschizi un nou program în Windows trebuie să minimizezi programele care sunt afișate pe ecran pentru a putea avea acces la desktop, eventual să cauți programul în meniul de start, respectiv în locația unde acesta este salvat. Există încă o soluție mult mai bună, crearea unei comenzi rapide de la tastatură care să deschidă automat programul.

Tot ce trebuie să faci este să stabilești o serie de taste, de exemplu cum este și cea de deschidere a gestionarului de sarcini (Task Manager), și anume Ctrl + Alt + Del, care atunci când este apăsată va rula programul care a fost asociat cu această combinație de taste. Iar acest proces este foarte simplu în Windows.

Cum se crează o comandă rapidă de la tastatură pentru a rula instant un anumit program

Pentru a putea face acest lucru trebuie mai întâi să creezi o scurtătură a programului pe Desktop: dă clic dreapta pe programul respectiv, iar din lista cu opțiuni afișate alege 'Send to' și apoi 'Desktop (create shortcut)'.

Odată ce scurtătura programului apare pe desktop, se poate începe setarea combinației de taste care vor servi drept comandă rapidă de lansare a programului. Pentru a exemplifica procesul, am ales să creez o comandă rapidă a programului Virtual Wifi (Router Virtual pentru Windows).

Am dat clic dreapta pe scurtătura programului de pe desktop și apoi pe opțiunea Proprietăți (Properties). Din fila Scurtătură (Shortcut), am introdus în câmpul Tastă Scurtătură (Shortcut Key) litera V, care va fi folosită împreună cu tastele Ctrl și Alt drept comandă de rulare a programului. Tot din această fereastră se mai poate preciza dacă programul să pornească minimizat sau maximizat, respectiv într-o fereastră normală.


Pe lângă litere, se pot folosi inclusiv caractere speciale (cele care nu necesită apăsarea tastei Shift), de exemplu caracterul egal, virgulă, punct și virgulă etc. Există două moduri în care se poate folosi o tastă cifră - dacă cifra este introdusă din tastele de deasupra tastelor alfanumerice, aceasta va fi folosită împreună cu combinația de taste Ctrl și Alt, exact cum se face în cazul literelor, altfel, dacă tasta cifră este introdusă de la tastele NumLock, comanda rapidă va fi chiar cifra respectivă, fără tastele Ctrl+Alt.

Odată ce modificările au fost salvate, apăsând simultan tastele Ctrl+Alt+V (pentru cazul de față) va duce la deschidrea programului Virtual Wifi. Drept urmare, atunci când voi vrea să deschid rapid programul, tot ce va trebui să fac este să apăs această combinație de taste, fără a minimiza alte aplicații deschise sau a mă deplasa la locul unde programul este localizat. Simplu, rapid și foarte convenabil.