Gestiunea programelor de Startup pentru creșterea performanței sistemului

Optimizare Windows pentru viteză Pentru a putea fi utilizat într-un mod cât mai plăcut, rapid și eficient cu putință, Windows-ul trebuie să fie optimizat conform nevoilor utilizatorului și a configurației tehnice a hardware-ului. Astfel, dacă sistemul nu face față numărului mare de programe care rulează în sistem, și funcționează lent, încetinind interacțiunea cu utilizatorul, se poate recurge la eliminarea unor programe de startup în Windows, din instrumentul de sistem numit System Configuration (msconfig).

Imediat după încărcarea Windows-ului, după ce utilizatorul se autentifică, pe lângă rularea unor servicii sau programe interne Windows-ului, se rulează automat și o listă de programe care sunt instalate pe calculator. Acest lucru afectează performanța sistemului, atât (și în special) imediat după afișarea ecranului de pornire, adica a desktop-ului, cât și pe parcursul utilizării calculatorului.

Lista cu programe de startup poate fi gestionată de către utilizator, putându-se activa sau dezactiva programe, contribuind astfel la optimizarea pentru o mai bună performanță a sistemului - utilizarea Windows-ului devenind în unele cazuri mult mai rapida. Exemple de programe care se execut de obicei la accesarea unui cont în Windows sunt: Yahoo Messenger, Skype, antivirusul instalat, aplicații de gestiune a unui driver, plus o mulțime de alte aplicații, care fac utilizarea Windows-ului nu doar mai lentă, dar și mai enervantă.

În continuare găsești prezentată modalitatea de a dezactiva executarea unor programe de startup în Windows. Înainte de asta trebuie să știi și care sunt programele care ar trebuie să le elimini din lista cu programe de start. Programele care ar trebui eliminate sau pot fi eliminate în siguranță sunt acelea pe care nu le folosești - de exemplu dacă folosești rar sau nu folosești deloc Skype și acesta îți apare la pornirea în Windows - fiind mai convenabil să accesezi respectivul program când ai nevoie de el în loc să îl inchizi de fiecare dată când folosești calculatorul; alte exemple de programe sunt cele legate de driver-ul audio, video etc. Ca o măsură drastică de mărire a performanței calculatorului, fără implicații negative legate de modul în care funcționează sistemul și programele instalate, se poate recurge la dezactivarea tuturor programelor, în afară de antivirus - dacă există unul instalat.

În funcție de versiunea Windows-ului urmează pașii de mai jos.

Pentru Windows 7, Vista sau o versiune mai veche

Deschide utilitarul de sistem pentru executarea rapidă de programe, apăsând în același timp tasta Windows (cea localizată între Ctrl și Alt stânga pe tastatură) și tasta R, iar din fereastra care apare introdu msconfig și apasă Enter.

Lansare utilitar Executare Rapida (Run)

Deplasează-te la fila Startup, iar din lista afișată debifează toate programele nedorite, cu cat sunt mai multe debifări cu atât Windows-ul va rula mai rapid, în special la pornirea sistemului.

Fereastră System Configuration - msconfig

De menționat ar fi și că debifarea rulării unui program la pornirea Windows-ului nu poate afecta starea sistemului, sau a programului în sine, Windows-ul și programul va funcționa ca și până acum însă programul respectiv nu va mai rula automat la pornire, ci doar cand va fi deschis de către un utilizator sau un alt program.

Tot din fereastra Configurare de sistem (System Configuration) se poate dezactiva servicii, și gestiona opțiunile de botare ale Windows-ului. Nu este recomandată modificarea altor setări, decât în cunoștință de cauză. După ce s-au debifat programele nedorite, se apasă clic pe OK, apărand o fereastra prin care puteți să aplicați modificările facute imediat - prin repornirea sistemului - sau să amânați aplicarea acestora până la următoarea pornirea a Windows-ului.


Pentru Windows 8, 8.1, 10

În versiunile de Windows de după Windows 7, din fereastra System Configuration nu mai poate fi gestionată lista cu programe de start, această funcție fiind mutată în Task Manager. Apasă deci Ctrl + Alt + Delete, și deplasează-te la fila Startup.

Dezactivare programe de start din Task Manager

Alege programul pe care dorești să-l dezactivezi din lista cu programe de startup și apasă apoi pe butonul Disable (Dezactivare). Ulterior programul poate fi reactivat, prin urmarea acelorași pași și apasând apoi pe butonul Enable (Activare).

O altă modalitate de a gestiona lista cu programe de start în Windows, dar și a multor alte opțiuni de optimizare a sistemului, este prin folosirea unui program pentru curătare Windows, precum CCleaner - citește și despre cum să cureți Windows-ul folosind programul Ccleaner.