Cum să mărești autonomia bateriei unui smartphone sau tablete

Dacă acum vreo 10 ani, dispozitivele portabile, în speță telefoanele mobile, aveau o autonomie mare a bateriei - aceasta fiind în măsură să asigure alimentarea cu energie pe o perioadă ce putea ajunge și la o săptămână - în prezent autonomia unei baterii a unui telefon inteligent asigură funcționarea dispozitivului în medie timp de o zi.

Iar pe măsură ce sistemele portabile și gadgeturile devin din ce în ce mai performante, caracteristica ce le permite acestora să funcționeze fără să fie alimentate de la priză cu energie electrică - bateria - pare că nu poate ține pasul, astfel că autonomia acumulatoarelor dispozitivelor portabile este relativ scăzută, depinzând însă într-o mare măsură de modul în care dispozitivul este folosit. De aceea, telefonul sau alt dispozitiv inteligent echivalent poate fi setat și optimizat să economisească baterie, prelungind astfel durata de funcționare a unui acumulator.

Cum să setezi ca telefonul sau tableta să consume mai puțină baterie?

1. Dezactivează funcțiile pe care nu le folosești

Principalii consumatori ai bateriei unui smartphone, și același lucru este valabil și la laptopuri și tablete, este adaptorul wireless, urmat de funcția de localizare prin GPS și adaptorul bluetooth (dacă există).

Prin urmare dacă se dorește economisirea bateriei, primul lucru vizat ar trebui să fie dezactivarea WiFi-ului atunci când acesta nu mai este folosit. Chiar și atunci când telefonul sau tableta nu este conectata la o rețea WiFi, se va căuta constant rețele disponibile din proximitate, fapt care afectează autonomia bateriei pe terment lung. Deci, atunci când nu mai folosești internetul prin WiFi, dezactivează adaptorul wireless. Același lucru se poate spune și despre adaptorul Bluetooth, dacă nu este utilizat atunci ar fi bine să fie dezactivat.

Localizarea prin GPS este utilă atunci când folosești internetul, de exemplu te poți localiza live pe Google Maps sau îți poți confirma locația în cadrul unor aplicații rulate în sistem, însă și această caracteristică utilizează resurse importante de energie ale bateriei. Dacă nu folosești sau nu ești interesat de această funcție, atunci cu siguranță trebuie să dezactivezi localizarea prin GPS.

2. Optimizează utilizarea telefonului sau a tabletei

Pe lângă dezactivarea funcționalităților hardware descrise mai sus, pentru a se mări durata bateriei, se poate recurge la aplicarea unei setări prezente în sistemul de operare, și anume aceea de economisire baterie, fie atunci când nivelul de energie al acumulatorului scade sub un anumit punct, fie în general.

Aplicațiile care necesită sincronizare, cu cât sunt mai multe, cu atât vor afecta autonomia bateriei, de aceea este indicat să se dezactiveze sincronizarea automantă a aplicațiilor prin internet.

Un alt factor decisiv este și cât de utilizat este procesorul și memoria telefonului sau tabletei, iar acest lucru este influențat și de numărul de procese și aplicații care se execută în telefon, mai ales că telefoanele mobile inteligente moderne permit rularea simultană a mai multor aplicații, ceea ce afectează drastic modul în care este consumată bateria telefonului. Așadar, programele pe care nu le mai folosești închideti-le imediat și nu le lăsați să ruleze în continuare în fundal.

Ultima soluție de economisire a bateriei este diminuarea intensității luminii ecranului - această operație făcându-se automat cu activarea opțiunii de economisire baterie-, activarea modului silențios și dezactivarea vibrării dispozitivului.

Concluzie

Utilizarea rezonabila a bateriei va avea ca impact mărirea autonomiei unui ciclu de utilizare a bateriei dar și mărirea duratei de viață a acumulatorului, asta pe lângă o funcționare mai rapidă a sistemului și a aplicațiilor care rulează în el. O măsură care prelungește utilizarea telefonului sau a tabletei este și prin utilizarea unui acumulator extren, care să încarce bateria atunci când aceasta este pe cale să fie descărcată complet.
- Anunțuri sponsorizate -