Protejarea contului de Windows 8 și 10 prin logarea printr-o imagine

Protejarea contului de utilizator din Windows este esențială pentru asigurarea integrității și securității sistemului de operare și a datelor salvate pe calculator. Metoda uzuală de protejare a contului de utilizator în Windows este cea standard - prin care se folosește o parolă. Începând cu versiunea Windows 8, se poate opta și pentru protejarea contului de utilizator printr-o imagine, peste care se va executa o combinație de clicuri și mișcări din mous sau atingeri pe ecranul tactibil, adică o succesiune secretă de gesturi care vor reprezenta metoda de autentificare în sistem.

Această metodă este mai facilă în unele cazuri, logarea într-un cont de utilizator făcându-se într-un timp mai scurt, nefiind nevoie de o dexteritate mărită în utilizarea tastaturii, dar având totuși dezavantajul că este vizibilă și altor persoane din apropiere. Folosirea unei astfel de procedeu pentru logare în sistem nu va înlocui însă vechea parolă, aceasta va continua să existe și se poate opta oricând pentru revenirea la autentificarea prin parolă.

Cum să creați o imagine parolă în Windows 8 și 8.1

Accesați interfața de gestiune a setărilor de utilizator: deplasați-vă cu mausul în colțul de jos sau de sus dreapta al ecranului, iar din lista cu opțiuni apărute dați clic pe Settings (Setări). Același lucru se poate face și prin apăsarea tastei Windows și a tastei i. Mai departe dați clic pe Change PC Settings (Schimbă setări calculator).


Continuați făcând clic pe Create a Picture Password (Creați o imagine parolă).


Înainte de a merge mai departe, trebuie ca imaginea pe care doriți să o folosiți să fie salvată în fișierul My Pictures al contului de utilizator, eventual intr-un alt folder caracteristic utilizatorului - de exmplu My Music sau My videos. Din fereastra apărută dați click pe Choose picture (Alegere imagine).


Alegeți imaginea pe care doriți să o utilizați și dați click pe Open, apoi confirmați alegere făcută dând click pe Use this picture (Folosește această imagine).


Pasul final îl reprezintă stabilirea gesticulării care se va face pe imaginea aleasă. Cu mausul apasă clic stânga deasupra unei regiuni din imagine și, ținandu-l apăsat, trasează linii sau cercuri, apoi eliberează butonul de click. Sunt necesare trei astfel de gesticulari, iar după ce acestea au fost setate, trebuie să le repeți pentru a confirma folosirea acestora.


Eliminarea acestei metode de autentificare se va face prin reaccesarea meniului cu setarile de utilizator și apăsarea butonului Remove (Eliminare) în loc de Create a picture password.


Cum se creează o parola prin imagine în Windows 10?

În Windows 10 procedeul este asemănător, însă modul in care se face accesarea meniului cu setările aferente contului de utilizator este diferită. Vezi în videoclipul de mai jos pașii care trebuie făcuți în Windows 10 pentru a activa logarea prin imagine