Află în continuare ce este mai exact clickbait-ul și cum identifici eficient conținutul înșelător.
Ce este clickbait-ul
Principalul element de ademenire a atenției este titlul folosit, ce include aspecte care stârnesc stări emoționale precum furia, curiozitatea, indignarea ș.a. După accesarea conținutului însă, se va putea constata că acesta nu oferă informații lămuritoare, utile, practice sau complete, ba chiar induce în eroare sau dezinformează.Așadar, conținutul nu oferă informație utilă și nu are legătură cu subiectul care reiese din titlul. S-a dorit astfel creșterea neîntemeiată a accesărilor sau promovarea abuzivă a unor produse.
Pe lângă titlu, clickbait-ul poate fi acompaniat și de o imagine sau animație, cu rol de a captiva instant atenția utilizatorului, dat fiind faptul că acestea ocupă mai mult spațiu decât titlul. Și acestea, la rândul lor, se bazează pe aspecte înșelătoare sau sunt axate pe stârnirea de stări emoționale imediate.
Mai mult decât atât, clickbait-ul nu se limitează doar la textul din titlu sau descriere folosite ca momeală, ci și la orice alt element care atrage atenția într-un mod nejustificat sau ilegitim, precum folosirea de variate pictograme, simboluri sau imagini cu personalități.
Cum identifici clickbait-ul online?
Conținutul care se bazează pe strategii de clickbait este foarte răspândit, fiind creat la scară largă în media online (tabloide, agenții de știri etc), dar și de creatori de conținut individuali precum blogări și influenceri. Motivul? Un trafic mai mare al accesărilor și interacțiunilor înseamnă un câștig mai mare din publicitate online.Capacitatea de a identifica clickbait-ul este crucială în mediul online, deoarece facilitează accesarea prin selecție doar a conținutului real, veridic și oficial, evitând pierderea de timp pe subiecte inutile, dezinformarea și, în unele cazuri, stopând tentativele de răspândire a virușilor și de înșelăciune online.
Cum îți poți da seama dacă un titlu este clickbait? Există mai multe criterii după care să te ghidezi, de exemplu:
- Titlul conține termeni și expresii extreme sau care încearcă să stârnească într-un mod strident șocul: „Este incredibil / strigător la cer / revoltător ...”, „Așa ceva nu s-a mai întâmplat / este un eveniment unic / trebuie neapărat să citești asta / nimeni nu se aștepta la asta...”.
- Titlul este de natură fictiva, care „sună prea bine pentru a fi adevărat” sau care nu poate fi real în general: „Cum să slăbești 15 kg într-o săptămână”.
- Din titlu nu se poate înțelege care va fi subiectul conținutului după ce se va da click pe acesta.
- Titlul conține pictograme sau simboluri care ies în evidență.
- Pe pagina unde există un potențial titlu clickbait nu sunt furnizate informații clare și complete, ci se oferă o continuare a conținutului pe multiple pagini, adesea pe site-uri externe, astfel că pentru a citit întregul conținut trebuie să parcurgi o serie de pagini - proces denumit Linkfarming.
- Pe pagina unde există un potențial titlu clickbait sunt folosite frecvent titlurile pompoase, ambigue, fictive, însoțite de imagini / animații care atrag atenția și stârnesc curiozitatea.
Reguli generale de evitare a clickbait-ului
- Dacă pe baza titlului nu-ți poți da seama despre ce este conținutul, atunci aproape sigur este vorba de clickbait.
- Ignoră titlurile care promovează soluții miraculoase, precum cele legate de făcut bani ușor și rapid, de slăbit, tratamente minune, trucuri incredibile.
- Ignoră titlurile care șochează sau încearcă să te convingă că dând click vei ajunge la o anumită stare emoțională (fericire, empatie, tristețe, melancolie, dezamăgire etc.).
- Dacă titlul conține o întrebare, răspunsul este uzual „Nu” sau în orice caz, foarte evident.
Regulile de aur în evitarea clickbait-ului este să ignori titlurile manipulatoare, să folosești doar surse oficiale sau sigure pentru a te informa și să aplici principiul „Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, atunci cel mai probabil nu e adevărat”.