Cum elimini diferența de timp a sistemului la folosirea duală Windows și Ubuntu

Atunci când pe calculator există instalat atât Windows, cât și Ubuntu, între cele două sisteme de operare pot exista diferențe de timp, iar acestea se vor menține chiar și după schimbarea timpului într-un anumit sistem pentru a corespunde cu cel real.


Acest lucru se întâmplă pentru că Ubuntu folosește în mod implicit timpul hardware al sistemului (RTC, real time clock) în standardul timpului universal (UTC), în timp ce Windows gestionează timpul în mod local, rezultând așadar un decalaj de timp între cele două sisteme.

Eliminarea diferenței de timp se poate face fie setând ca Ubuntu să gestioneze timpul sistemului printr-o variabilă locală, fie setând ca Windows să folosească timpul real al sistemului, în UTC.

1. Dezactivează folosirea timpului universal (UTC) și setează folosirea timpului local în Ubuntu 16.04 LTS

În Ubuntu 16.04, deschide terminalul (de exemplu, apăsând Ctrl+Alt+T) și execută următoarea comandă:
timedatectl set-local-rtc 1 –adjust-system-clock

Pentru a verifica dacă Ubuntu gestionează timpul în mod local, execută comanda:
timedatectl


Dacă a fost setată folosirea timpului local, variabila „RTC în local TZ” trebuie să aibă valoarea „yes”, în plus, va apărea și un mesaj de avertizare cu privire la acest lucru.

Dacă noul timp al sistemului nu corespunde cu cel real, va trebui să îl setezi la valorile reale.

Pentru a aplica aceeași operație pe o versiune mai veche de Linux Ubuntu trebuie să dezactivezi manual folosirea UTC prin editarea fișierului /etc/default/rcS.

2. Setează Windows 10 să folosească timpul universal (UTC) al sistemului și nu pe cel local

Pentru a te asigura ca Ubuntu nu folosește timpul real al sistemului, deschide terminalul (Ctrl+Alt+T) și execută următoarea comandă:
timedatectl set-local-rtc 0

Pentru a folosi timpul universal în Windows trebuie să faci următoarele:
 • dă clic dreapta pe butonul de Start și alege opțiunea Command Prompt (Admin);


 • lipește comanda de mai jos în cmd și apasă tasta Enter pentru a o executa;

  Pentru Windows pe 32 de biți:
  Reg add HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation /v RealTimeIsUniversal /t REG_DWORD /d 1
  

  Pentru Windows pe 64 de biți:
 • Reg add HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation /v RealTimeIsUniversal /t REG_QWORD /d 1


Comanda de mai sus va avea ca efect crearea unui registru prin care Windows-ul este setat să folosească timpul universal al sistemului. Pentru ștergerea ulterioară a acestuia va trebui să deschizi gestionarul de regiștri, regedit, să te deplasezi la locația în care s-a creat registrul RealTimeIsUniversal și apoi să realizezi operația de ștergere.

Comenzile de mai sus sunt valabile și în Windows 7, Windows 8 și Windows 8.1, nu numai în Windows 10. Adițional, va trebui să dezactivezi actualizarea automată a timpului prin internet și să repornești sistemul pentru a putea fi aplicate setările efectuate.