Cum distribui internet prin cablu folosind un laptop conectat la o rețea WiFi

Conectarea la internet a unui calculator printr-un cablu LAN se poate face și prin intermediul unui laptop conectat la o rețea wireless, nu neapărat folosind un router sau switch. Mai exact, vei putea furniza internet de pe un laptop pentru un alt calculator prin simpla conectare a capetelor unui cablu de rețea la porturile Ethernet ale sistemelor.

Distribuire internet WiFi catre cablu LAN


Funcționalitatea prezentată este incorporată în sistemul de operare Windows, deci nu vei avea nevoie să descarci niciun software, iar activarea acestei funcții se face prin urmarea unor pași simpli.

Prin urmare, dacă ai un calculator desktop, ce nu are placă de rețea wireless, și nu ai la dispoziție un router sau switch la care să te poți conecta la internet prin cablu, însă ai un laptop (sau desktop echipat cu placă WiFi) și o rețea wireless la care te poți conecta, atunci acest tutorial ți se adresează.
 

Cum dai internet prin cablu unui alt calculator prin intermediul unui laptop conectat la o rețea wireless în Windows


1. Accesează fereastra cu adaptoarele de rețea ale sistemului din meniul cu setările Windows

Mergi la Meniul Start  Setări (Settings) → Rețea și Internet (Network & Internet)  Modificați opțiunile adaptorului (Change adapter options).

Fereastra cu adaptoarele de rețea ale calculatorului

O scurtătură a pașilor prezentați este redată în imaginea de mai jos.

Accesare Setari de rețea


2. Selectează adaptorul Wifi și adaptorul plăcii de rețea Ethernet (LAN)

De regulă, dacă nu sunt instalate softuri de rețea, calculatoarele au doar două adaptoare de rețea, cel wireless și cel ce reprezintă portul fizic unde se conectează cablul de rețea - Ethernet. Selectează aceste două adaptoare.

Dacă sunt mai multe adaptoare de rețea, selectează cele două adaptoare prin ținerea apăsată a tastei Ctrl, ce va permite selectarea de multiple elemente, ordonate în orice mod.
 
3. Unește adaptoarele selectate într-unul virtual

Click dreapta pe adaptoarele selectate, apoi alege Bridge Connections.

Distribuirea internetului de la portul Wireless la portul LAN


Se va începe unirea celor două adaptoare, care va avea drept finalitate apariția unui adaptor virtual, denumit Network Bridge.

Cum gestionezi adaptorul virtual creat


Odată creat, internetul prin WiFi va fi distribuit automat și către portul Ethernet LAN, nefiind necesară configurarea într-un anume fel.

Pentru accesarea proprietăților adaptorului virtual va trebui să dai click dreapta pe adaptorul Network Bridge și să alegi Proprietăți (Properties). Exemple de setări pe care le poți face: setarea manuală a unei adrese IP, activarea/ dezactivarea IPv6 ș.a.

Pentru anularea distribuirii internetului de la rețeaua wireless către portul cablului de rețea, va trebui să ștergi adaptorul virtual creat – click dreapta pe adaptor  Ștergere (Delete).

***

Desigur, cea mai simplă și sigură modalitate de a conecta un sistem desktop la o rețea wireless rămâne folosirea unui adaptor wireless prin usb.

Ținând cont că de pe telefon sau de pe tabletă poți crea un hotspot folosind traficul de date mobile ale operatorului de telefonie, modalitatea de partajare a accesului la internet prezentată te va ajuta practic să conectezi la internet orice sistem, fie că are sau nu placă de rețea wireless, indiferent de cât de departe este fizic un echipament precum switch sau router, prin intermediului unui sistem cu capabilități wireless.


- Anunțuri sponsorizate -