Cum distribui internet prin cablu de la un laptop conectat prin WiFi la un PC

Poți furniza internet de pe un laptop conectat la o rețea WiFi altui calculator prin simpla conectare a cablului de rețea la porturile Ethernet ale celor două sisteme, fără să ai nevoie de un router sau switch, ci doar de un cablu Ethernet.

Cum distribui internet prin cablu de la un laptop conectat prin WiFi la un PC


Funcționalitatea este integrată în Windows, așadar nu vei avea nevoie de un software suplimentar, iar activarea funcției se face prin urmarea unor pași simpli din meniul Setări.

Prin urmare, dacă ai un calculator desktop, ce nu are placă de rețea wireless, și nu ai la dispoziție un router sau switch la care să te poți conecta la internet prin cablu, însă ai un laptop (sau desktop echipat cu placă wireless) și o rețea WiFi la care te poți conecta, atunci acest tutorial ți se adresează.

Cum distribui accesul la internet de la rețeaua WiFi la care ești conectat de pe laptop la portul de rețea Ethernet


1. Accesează fereastra cu adaptoarele de rețea ale sistemului din meniul cu setările Windows

Mergi la Meniul Start → Setări (Settings) → Rețea și Internet (Network & Internet) → Modificați opțiunile adaptorului (Change adapter options).

Fereastra cu adaptoarele de rețea ale calculatorului

O scurtătură a pașilor prezentați este redată în imaginea de mai jos.

Accesare Setari de rețea Windows

2. Selectează adaptorul Wifi și adaptorul plăcii de rețea Ethernet (LAN)

De regulă, dacă nu sunt instalate softuri de rețea, calculatoarele au doar două adaptoare, cel wireless și cel ce reprezintă portul fizic unde se conectează cablul de rețea, denumit Ethernet. Selectează aceste două adaptoare.

Dacă sunt mai multe adaptoare de rețea, selectează adaptoarele menționate prin apăsarea tastei Ctrl, ce va permite selectarea de multiple elemente.

3. Unește adaptoarele selectate într-unul virtual

Click dreapta pe adaptoarele selectate, apoi alege Bridge Connections.

Distribuirea internetului de la portul Wireless la portul LAN


Se va începe unirea celor două adaptoare, care va avea drept finalitate apariția unui adaptor virtual, denumit Network Bridge.

Cum conectezi calculatorul extern la rețeaua virtuală creată


Odată creat adaptorul virtual, internetul prin WiFi va fi distribuit automat și către portul Ethernet (LAN) al sistemului, nefiind nevoie să faci alte configurări.

Tot ce trebuie să faci este să conectezi cablul de rețea la cele două porturi ale sistemelor (PC fără wireless - laptop cu wireless).

Cum gestionezi adaptorul virtual (Network Bridge)


Pentru accesarea proprietăților adaptorului virtual va trebui să dai click dreapta pe adaptorul Network Bridge și să alegi Proprietăți (Properties). Exemple de setări pe care le poți face: setarea manuală a unei adrese IP, activarea/ dezactivarea IPv6 ș.a.

Pentru anularea distribuirii internetului de la rețeaua wireless către portul cablului de rețea, va trebui să ștergi adaptorul virtual creat: click dreapta pe adaptor → Ștergere (Delete).

***

Desigur, cea mai simplă și sigură modalitate de a conecta un sistem desktop fără adaptor wireless la o rețea WiFi rămâne folosirea unui adaptor wireless prin usb.

Ținând cont că de pe un dispozitiv mobil poți crea un hotspot folosind traficul de date mobile, modalitatea de partajare a accesului la internet prezentată te va ajuta practic să conectezi la internet prin cablu orice calculator, fie că are sau nu placă de rețea wireless. Deși nu îți va trebui un echipament precum switch sau router, vei avea însă nevoie de un alt calculator care să permită îmbinarea adaptoarelor de rețea Ethernet și wireless.

- Anunțuri sponsorizate -