CCleaner - aplicatie de curatat Windows-ul


Windows-ul si programele instalate pe un calculator genereza automat date temporare, jurnale si registri care ocupa spatiu ce ar putea fi folosit pentru stocarea altor date, plus ca ingreuneaza sistemul de operare datorita unui numar mai mare de fisiere in sistemul de fisiere sau a unor registri nefolositi sau incorect definiti printre registri windows-ului.

    Principalul simptom al unui calculator care ar trebui curatat este o incarcare si functionare lenta a Windows-ului. Cele mai uzuale programe folosite pentru rezvolarea acestei probleme sunt CCleaner, Tuneup Utilities si Advanced System Care Pro.

    Cel mai utilizat program este CCleaner. Acesta are trei variante: Free, Professional si Professional Pro, prima fiind cea oferita gratuit. Pe langa stergerea fisierelor temporare si a registrilor (oferind posibilitatea de a face un backup al acestora), CCleaner mai pune la dispozitia utilizatorilor si unelte de gestiune a programelor instalate, a programelor care ruleaza odata cu incarcarea sistemul de operare, a punctelor de restabilire a Windows-ului si a fisierelor de tip cookie. Odata cu versiunile mai recente, programul permite si eliminarea fisierele duplicate si stergerea spatiului liber - astfel incat sa nu mai pot fi recuperate fisierele sterse (mai multe informatii legate de recuperare fisierelor sterse gasesti aici: Recuperarea fisierelor sterse in windows).

Modalitati de utilizare:
Curatarea windows-ului. 1 - selectarea operatiei de curatare a fisierelor temporare; 2 -selectarea aplicatiilor care vor fi curatate; 3 - analizarea fisierelor de pe hard disk; 4 - afisarea fisierelor temporare gasite impreuna cu dimensiunea lor; 5 - executarea operatiei de curatare.

Curatarea registrilor.  1 - selectarea operatiei de curatare a registrilor; 2 - scanare sistemul de registri; 3 - lista cu registri nefolositi sau incorecti; 4 - curatarea registrilor.

Gestiunea programelor de start. 1 - unelte ale CCleaner; 2 - selectare unelta (dezinstalare programe instalate, programe de start, fisiere duplicate, restabilire sistem si curatare hard disk); 3 - selectati programele de start din Windows; 4 - lista cu programe care se activeaza odata cu sistemul de operare (dezabilitati toate programele in afara de antivirus si programele pe care le dorit, eventual drivere); 5 - executati operatia dorita asupra programului selectat - dezabilitare inseamna dezactivare iar stergere inseamna eliminare din lista,nu dezinstalarea programului.

Curatarea spatiului liber - toate fisierele sterse vor fi rescrise, deci nu va mai fi posibila recuperarea lor.